Google laat apps van derden op malware scannen met Play Protect

Google laat apps van derden op malware scannen met Play Protect

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Google Play Protect

Android bevat al enkele jaren een ingebouwde malwarescanner met de naam Verify Apps. Dat deze naam wellicht niet direct de associatie met een malwarescanner oproept en het feit dat deze verstopt zit in de instellingen, heeft er voor gezorgd dat niet veel mensen daarvan op de hoogte zijn. Door deze en andere beveiligingsmaatregelen te groeperen onder de naam Google Play Protect, wil Google gebruikers beter informeren.

Inmiddels is de malwarescanner beter te vinden in de instellingen en is daarnaast ook te zien in de Google Play Store. Daarbij is te zien wanneer voor het laatst gescand is, of er problemen gevonden zijn en is het ook mogelijk om direct een scan te starten.

SafetyNet en Play Protect

Google biedt nu voor ontwikkelaars ook nieuwe mogelijkheden om te controleren of apparaten beveiligd zijn. Deze mogelijkheden zijn een uitbreiding op de zogenaamde SafetyNet-controles, waarmee ontwikkelaars kunnen controleren of hun apps draaien op toestellen waarmee niet geknoeid is. Deze controle wordt bijvoorbeeld door Netflix gebruikt om te voorkomen dat content gestolen wordt.

Met de nieuwe Play Protect-mogelijkheden kunnen ontwikkelaars opvragen of de malwarescanner ingeschakeld is. Wanneer dat niet het geval is, kunnen ze de gebruiker verzoeken om deze alsnog in te schakelen. De functionaliteit is voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars van bedrijfssoftware die daarmee kunnen vaststellen of bedrijfsgeheimen in een relatief veilige omgeving gebruikt kunnen worden. Ook bijvoorbeeld banken zouden van hun klanten kunnen eisen dat de malwarescanner ingeschakeld is bij het gebruik van een mobiel bankieren-app.

Ontwikkelaars hebben tevens de mogelijkheid om een lijst op te vragen met potentieel schadelijke apps die op een toestel geïnstalleerd zijn. Deze lijst zou vervolgens aan gebruikers getoond kunnen worden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk