Google Pixel 4a vs OnePlus Nord vs Moto G 5G Plus: betaalbare toppers vergeleken

Google Pixel 4a vs OnePlus Nord vs Moto G 5G Plus: betaalbare toppers vergeleken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Midrange-toestellen

2020 is de zomer geworden van de interessante midrange-toestellen. De OnePlus Nord vormt een terugkeer voor het Chinese merk naar zijn roots, want niet zo lang geleden, in de tijd van OnePlus 3 toen het toptoestel van het merk 399 euro kostte. De nieuwe Nord is nu eveneens vanaf 399 euro beschikbaar en we hebben alvast een review van dit toptoestel online.

> OnePlus Nord (8 GB/128 GB) - 399 euro

> OnePlus Nord (12 GB/256 GB) - 499 euro

Toch heeft de Nord duidelijke tegenstanders deze zomer, want - iets later dan gepland - kwam Google ook met zijn voordelige Pixel 4a (340,20 euro) en Motorola stuurde onze redactie een stevige jerrycan op met daarin zijn midrange-toptoestel: de Moto G 5G Plus (4 GB/64 GB: 349,99 euro en 6 GB/128 GB: 399,99 euro). Wij vergeleken de kenmerken van de Pixel 4a met die van de Nord en de 6 GB RAM-versie van de Moto G 5G Plus, en hier lees je het resultaat.

> Google Pixel 4a (6 GB/128 GB) - 340,20 euro

> Moto G 5G Plus (4 GB/64 GB) - 349,99 euro

> Moto G 5G Plus (6 GB/128 GB) - 399,99 euro

Foto van de Moto G 5G Plus

Scherm

Beelden van de specificaties

Interessant aan deze middenklassers is dat ze met drie totaal verschillende schermformaten komen, en de Moto G 5G Plus heeft veruit het grootse paneel van het drietal. Minder positief is dat Motorola als enige de duurdere AMOLED-schermen links laat liggen, terwijl Google en OnePlus wel kiezen voor rijkere kleuren en meer zuinigheid bij donkere thema's. De Moto G 5G Plus heeft wel net als de Nord een hogere verversingssnelheid van 90 Hz wat garant staat voor soepele animaties. Je kan dus zeggen dat de Nord het beste uit deze test komt, en het toestel heeft ook de fijnste schermranden.

undefined

undefined

Uiterlijk en grootte

Beelden van de specificaties

Zoals verwacht gezien de schermgrootte is de Moto G 5G Plus de grootste van dit drietal. Motorola kiest ook als enige voor een dikkere behuizing en dat geeft het bedrijf de vrijheid om een grotere accu te plaatsen en plaats te maken voor een microSD-slot en een 3,5 mm audiojack. Geen enkele van de andere telefoons heeft uitbreidbare opslag en alleen de Pixel 4a heeft ook plaats voor een hoofdtelefooningang.

OnePlus Nord Blue Marble

Als we kijken naar de behuizing dan merken we dat OnePlus heeft gekozen voor de meest degelijke materialen Er is dan wel een frame van plastic, maar achterop is wel een glazen behuizing die ook beter wordt beschermd dankzij Corning Gorilla Glass 5. Houd er wel rekening mee dat de Nord met zijn 399 euro zo'n 50 euro meer kost dan zijn twee concurrenten.

Camera’s

Beelden van de specificaties

Hoe vaak zie je telefoons met dubbele selfiecamera's? Nog relatief weinig, maar zowel de Nord als de Motorola-telefoon hebben het. Google houdt het zoals altijd erg sober als het om camerahardware gaat, want het bedrijf heeft slechts twee camera's in totaal op zijn Pixel 4a. Google vertrouwt liever op zijn softwarematige optimalisaties voor foto's met onscherpte en ingezoomde beelden, terwijl Motorola en OnePlus liever zes camerasensors aan boord halen.

Toch moet je je ook niet laten misleiden door dat cijfer, want hoewel de twee telefoons wel een handige groothoekcamera hebben, ontbreekt een telecamera. De OnePlus Nord krijgt wel het voordeel ten opzichte van de Moto, omdat de G 5G Plus geen optische beeldstabilisatie heeft wat voor meer wisselvallige cameraprestaties zorgt. Al verwachten we ook dat Googles toestel in veel situaties mooie plaatjes zal kunnen afleveren.

Afbeelding van de Google Pixel 4a

Prestaties en opslag

Beelden van de specificaties

Alleen als je een Pixel 4a koopt, dan weet je dat je de komende vier jaar (of hoe lang je de telefoon ook gebruikt) niet kan surfen op het snellere 5G-netwerk. De telefoon van Google heeft ook de minst krachtige chipset van het drietal. Motorola en OnePlus kiezen dan weer voor dezelfde chipset, alleen gebruikt de Nord wel een snellere 'overklokte' variant. De chipset van Googles telefoon is degelijk, maar het verschil met de Snapdragon 765(G) moet zeker merkbaar zijn.

OnePlus Nord

Als we kijken naar werkgeheugen, dan zien we dat OnePlus daar het meest genereus mee omspringt. De Nord die 399 euro kost begint bij 8 GB RAM, terwijl je de bij de Motorola voor dezelfde prijs 6 GB krijgt. De versie met 6 GB RAM is ook echt aan te raden voor de Android-liefhebber boven de variant met 4 GB. Motorola is ook zuinig al het om opslag gaat, en dat komt misschien omdat de opslag uitbreidbaar is.

Accu

Beelden van de specificaties

OnePlus blijft wat snelladen betreft al enkele jaren zitten bij 30 watt, en als we naar de huidige vlaggenschepen kijken en technologieën als OPPO's 125 watt FlashCharge dan merken we dat verbetering echt welkom is. Al is het wel goed om te zien dat de Nord kan rekenen op dezelfde 30 watt-oplader als zijn (veel) duurdere broers, en gezien de prijsklasse is dat echt een pluspunt. Dat weet je als je kijkt naar het vermogen waarmee je de Motorola- en Google-telefoon oplaadt.

Foto van de Moto G 5G Plus

Als we naar capaciteit kijken, dan zien we dat Motorola met kop en schouders boven de twee andere toestellen uitsteekt en plaats heeft voor een grotere batterij. Google staat er ook om gekend dat het relatief kleine accu's in zijn Pixels stopt, al heeft deze 4a ook de kleinste schermgrootte.

Conclusie

Beelden van de specificaties

De Pixel 4a en de Moto G 5G Plus zijn twee totaal verschillende telefoons die beide op dezelfde prijsklasse inzetten. De Moto G 5G Plus blinkt vooral uit met het grote 90 Hz-scherm en de grote accu, terwijl de Pixel de laagste prijs heeft en op cameragebied meer overtuigt, ook al heeft hij vier sensors minder. Ook op het vlak van versie- en beveiligingsupdates hebben we meer vertrouwen bij het updatebeleid van Google.

Toch moeten we zeggen dat de Nord op de meeste gebieden het meest weet te verrassen. Het toestel heeft wel de hoogste instapprijs, maar in ruil krijs je een hoogwaardigere behuizing, de beste prestaties, de krachtigste snellader en ook het scherm dat er op papier het sterkste uitziet.

Google Pixel

Dit najaar wordt ook een 5G-versie van de Pixel 4a verwacht

Als het op technische kenmerken aankomt, zijn Pixels nooit het sterkst, maar als je denkt aan de sterke softwarefuncties van Google, dan is het ook begrijpelijk waarom de keuze tussen beide toestellen best zwaar valt. Veel hangt zoals altijd dus af van persoonlijke voorkeur. Je kan binnenkort onze review van de Motorola Moto G 5G Plus en de Pixel 4a op Androidworld verwachten. De OnePlus Nord-review lees je hier. Wat is jouw favoriet uit dit trio? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

OnePlus Nord kopen

De OnePlus Nord is in Nederland en België verkrijgbaar voor 399 euro (8 GB/128 GB) en 499 euro (12 GB/256 GB) en je kan kiezen uit de kleuren Blue Marble en Gray Onyx. De OnePlus Nord is vanaf 4 augustus beschikbaar via OnePlus. Je kan de telefoon alvast bestellen via Belsimpel, T-Mobile en Coolblue.

> OnePlus Nord - los toestel kopen - met abonnement kopen

Google Pixel 4a kopen

De Pixel 4a is officieel niet in Nederland verkrijgbaar, maar je kan het toestel wel kopen via winkels in Duitsland voor een adviesprijs van 340 euro. We leggen in dit artikel uit hoe het werkt. Verder is de telefoon ook binnenkort via grijze import te koop bij Belsimpel, maar de prijs van de telefoon bij deze webshop is nog niet bekend.

Motorola Moto G 5G Plus kopen

Je kan de Moto G 5G Plus kopen bij MediaMarkt, Belsimpel, Mobiel.nl, Bol.com en Coolblue. Het toestel komt standaard in de kleur Surfing Blue en hij is vanaf 349,99 euro te koop.

OnePlus Nord Onyx Grey

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk