Pete Lau: 'OxygenOS-naam blijft bestaan, los van ColorOS'

Pete Lau: 'OxygenOS-naam blijft bestaan, los van ColorOS'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In een rondetafelgesprek met internationale pers sprak OnePlus-CEO Pete Lau over zijn bedrijf. De toekomst van OxygenOS, de lancering van de OnePlus 10 Pro en de pijnlijke video met de buigtest waarin de OnePlus 10 Pro in twee brak: alles kwam aan bod.

OnePlus 10 Pro-lancering

Op 11 januari verscheen in China de OnePlus 10 Pro, het laatste vlaggenschip van het merk. Daar zijn twee dingen bijzonder aan: ten eerste dat de telefoon zo vroeg in januari verscheen en ten tweede dat hij voorlopig exclusief in China te verkrijgen is.

Pete Lau maakt duidelijk dat OnePlus in het verleden weinig in de Chinese markt investeerde, maar dat dat nu toch ietwat verandert. Concurrent Xiaomi stelde in december 2021 nog de Xiaomi 12 voor in zijn thuisland en daarom volgde OnePlus kort daarna met de OnePlus 10 Pro-lancering. De OnePlus 10 Pro zal eind maart in Nederland verschijnen.

In tijden van Zoom-vergaderingen en online lanceringsevenementen neemt ook Pete Lau om internationale pers toe te spreken in een videovergadering. Androidworld kon afgelopen vrijdag een rondetafelgesprek volgen samen met de CEO van OnePlus en na afloop van een presentatie was er kort even tijd voor vragen.

Relatie met OPPO

De verklaring van de OnePlus CEO maakt een aantal zaken duidelijk. Al weten we niet of de diepere integratie met OPPO een rol heeft gespeeld bij die beslissing, OPPO dat juist wel altijd op zijn thuismarkt heeft gefocust en zich pas later op de internationale markten is gaan focussen.

De OnePlus 10 Pro Extreme Edition met zijn witte kleur en keramieken afwerking

De OnePlus 10 Pro Extreme Edition met zijn witte kleur en keramieken afwerking

Pete Lau ging ook in op vragen van de pers omtrent die nauwe samenwerking met OPPO. Hij ontkent dat OnePlus-telefoons hun eigenheid in design en features kwijtraken. Wel vindt hij dat de twee bedrijven elkaar goed aanvullen. OnePlus heeft naar eigen zeggen veel inzichten in de internationale markten en voorkeuren van gebruikers, terwijl OPPO volgens hem sterk is in technologische innovaties.

OxygenOS blijft bestaan

De topman van OnePlus verzekerde de aanwezige pers wel dat de naam OxygenOS blijft bestaan en dat de software nog steeds een eigen design krijgt ten opzichte van ColorOS. Eerder maakte Pete Lau nog bekend dat OnePlus en OPPO samen werken aan een nieuwe softwareschil en dat is nog steeds zo, maar op basis van gebruikersfeedback is naar voren gekomen dat fans van de smartphonemerken niet zouden willen dat de software één op één hetzelfde wordt.

Onlangs is ook al gelekt dat de uitrol van de nieuwe softwareschillen van OnePlus en OPPO is uitgesteld en de OnePlus 10 Pro werkt daarom nog op OxygenOS 12.1, de versie die eerder beschikbaar werd gemaakt via een update op de OnePlus 9-serie.

OxygenOS 12 bracht een nieuwe functie die helpt om werk en privé gescheiden te houden

OxygenOS 12 bracht een nieuwe functie die helpt om werk en privé gescheiden te houden

Focus op vier aspecten

OxygenOS blijft volgens de CEO van OnePlus een belangrijke focus in 2022. OnePlus wil met zijn telefoons verder ook focussen op sterke prestaties, een verbeterde camera-ervaring en snelladen. Over dat laatste maakt het bedrijf bekend dat het momenteel werkt aan een 150W snellaadtechnologie. Het gaat om een SuperVOOC-oplader die door OPPO is ontwikkeld.

Maandag raakte ook al specificaties bekend uit Chinese geruchten omtrent een aankomende OnePlus-telefoon met zo'n 150W snellader. Mogelijk zal het gaan om de gewone OnePlus 10, maar daar kon Pete Lau afgelopen vrijdag niets over naar buiten brengen.

Gerelateerde artikelen

Samenwerking met Google

Een ander opvallend punt dat de topman van OnePlus besprak was de samenwerking met Google. OnePlus werkt op het vlak van software samen met Google en er lopen meerdere projecten. Er wordt onder meer gewerkt aan: Android, softwareoptimalisaties voor vouwbare telefoons en wearables. Toch heeft OnePlus op dit moment geen vouwbare telefoon op de markt en de OnePlus Watch werkt ook niet op WearOS.

OnePlus werkt met Google samen rond WearOS, maar de OnePlus Watch werkt met een eigen besturingssysteem

OnePlus werkt met Google samen rond WearOS, maar de OnePlus Watch werkt met een eigen besturingssysteem

Een week geleden bij de lancering van de OPPO Find X5-serie viel ook op dat een vertegenwoordiger van Googles Android-team kwam spreken en dat is zeker ook geen gewoonte van OPPO. Vermoedelijk is het ook een gevolg van de nauwe samenwerking met OnePlus.

OnePlus 10 Pro brak in twee

Tijdens de Q&A-sessie kon de Androidworld-redactie zich ook niet bedwingen en vroegen we aan Pete Lau om een reactie op een schijnbaar probleem met de bouwkwaliteit van de OnePlus 10 Pro. De telefoon brak laatst in twee bij een buigtest in een video van de bekende Youtuber JerryRigEverything.

Pete Lau vertelde ons dat hij de bewuste video ook had gezien en dat hij de informatie heeft doorgespeeld naar zijn teams. Hij bevestigt dat OnePlus-telefoons aan een reeks testen worden onderworpen met betrekking tot duurzaamheid en de OnePlus-CEO stelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de stevigheid van het aankomende toptoestel. Pete Lau zegt dat OnePlus ook al in het verleden heeft bewezen dat het kwalitatieve toestellen uitbrengt. Of OnePlus nog wijzigingen aanbrengt aan het design van de telefoon voor hij bij ons op de markt verschijnt, daar ging de topman niet op in.

Beeld van de OnePlus 10 Pro na afloop van een buigtest door de Youtuber

Beeld van de OnePlus 10 Pro na afloop van een buigtest door de Youtuber

Red Cable Club

Als laatste onderstreepte Pete Lau dat OnePlus als doel heeft om meer leden te winnen in zijn Red Cable Club. Het loyaliteitsprogramma van OnePlus werd vorig jaar onder meer in Nederland uitgerold en leden kunnen korting krijgen op de aankoop van OnePlus-producten. Op dit moment heeft de Red Cable Club 20 miljoen leden wereldwijd, maar daar hoopt de topman tegen het einde van het jaar 30 miljoen van te maken. Er komen ook nieuwe acties en manieren om punten te verzamelen.

Wat denk jij van de uitspraken van Pete Lau? Ben je het eens met OnePlus' visie voor 2022 en kijk je uit naar de lancering van de OnePlus 10 Pro in maart? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over OnePlus

Afbeelding: "Pete Lau" door keso, CC BY-NC-ND 2.0

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk