Permissie-beheer en app-rechten in Android 6.0
Een jarenlange schreeuw van gebruikers en een aantal 'custom implementaties' hebben uiteindelijk geleid tot de mogelijkheid om rechten van apps aan te passen in Android 6.0 Marshmallow. Dit wil zeggen dat jij als gebruikers exacte invloed hebt op welke permissies en rechten de apps op jouw toestel wel of niet mogen gebruiken. Download je bijvoorbeeld een game, die ook toegang tot 'contacten' wil, dan kun je dit nu eenvoudig blokkeren via het menu app-rechten.
Lees ook: Android 6.0 Marshmallow, alles wat je moet weten van deze verfijnde Android-versie
Het nieuwe permissie-beheer is te vinden via instellingen->apps->'radar-icoontje'->app-rechten. Na het openen van dit scherm, verschijnt er een overzicht van alle permissies die gebruikt worden. Zo zie je bijvoorbeeld in het overzicht hoeveel apps toegang hebben tot de agenda, camera, lichaamssensoren, locatie en alle andere permissies.


Na de doorklik op, in dit geval, agenda, wordt er een lijst getoond van alle apps die toegang hebben tot de agenda. In onderstaand voorbeeld zijn dit vijf apps: agenda, contacten, Gmail, Google-app en Spotler. Hier kan per app aangegeven worden of er al dan niet toegang verkregen mag worden tot de agenda of andere machtigingen.
Niet alle rechten zijn te blokkeren, zo is bijvoorbeeld 'internettoegang' niet te verwijderen. Dit heeft te maken met het feit dat een groot deel van de apps simpelweg niet functioneert. Met deze nieuwe functies om permissies te beheren wordt er gehoor gegeven aan de vraag van gebruikers om meer invloed te hebben. Was het voorheen alleen mogelijk alles of niets te accepteren, is nu ook de middenweg mogelijk.
Apps moeten wel specifiek geschikt gemaakt worden voor het nieuwe systeem en ontwikkelaars moeten aangeven dat een app specifiek gericht is op Android Marshmallow, anders wordt er nog gebruik gemaakt van het oude systeem. Dit is om te voorkomen dat apps crashen omdat ze bepaalde informatie niet binnenkrijgen. Ontwikkelaars die gebruik willen maken van andere nieuwe functies van Android 6.0 moeten wel overschakelen op de nieuwe rechten, waardoor het waarschijnlijk lijkt dat veel ontwikkelaars hun apps snel zullen updaten.
Beschikbaarheid
Officieel is deze ondersteuning pas vanaf Android 6.0, maar er zijn al meerdere custom ROMs die deze implementatie op eigen manier bieden. Ook de OnePlus 2 heeft dit aan boord. Naar verwachting wordt Android Marshmallow in het derde kwartaal beschikbaar gesteld, in ieder geval voor Nexus-toestellen. Wanneer overige smartphones en tablets de update krijgen is vooralsnog niet bekend.