Libra-crypto
Het opzetten van een nieuwe cryptocurrency is niet gratis, vooral als je werkt aan een munt die aan de dollarkoers verbonden moet zijn. In plaats van een munt die zijn eigen koers vaart, werkt het dus als een ‘normale’ munt. Door de nieuwe vorm van cryptomunt, moet de waarde veel stabieler zijn. Of dat ook zo is moet nog in de praktijk blijken. Dat zal mogelijk nog wel even duren: Facebook heeft namelijk zijn eerste tegenslag moeten verwerken. Eerder dit jaar startte het nog met 28 Libra-partners; daar zijn er nu nog 27 van over, omdat PayPal op vrijdag uit de ontwikkelingsfase is gestapt.
Libra moet Facebook's eigen (stabiele) cryptocurrency worden
Het Amerikaanse betaalplatform, heeft op vrijdag laten weten uit het Libra-project te stappen. Wat precies de reden is van het vertrek van PayPal uit het Libra-project is nog onbekend. Wat duidelijk is, is dat er vanuit de partners nog maar weinig interesse lijkt te zijn in de cryptocurrency. Facebook zit immers nog te wachten, op de investeringen van partners in het project. Tot op heden hebben partners enkel een vrijwillige stemming meegemaakt. Mogelijk heeft de terughoudendheid, veelal te maken met het onderzoek van de Amerikaanse overheidsinstanties in Facebook’s eigen Libra-cryptocurrency.
Blijft betrokken
PayPal heeft in zijn statement over het vertrek uit het project, wel aangegeven dat het hoopt binnen de Libra Association actief te blijven overleggen. Daarmee sluit het een samenwerking in de nabije toekomst, dus niet uit. Voorlopig komt er waarschijnlijk maar weinig van de grond: Facebook is onderdeel van verschillende antitrust-onderzoeken: onder andere in Europa, maar ook in de VS en China. Bedrijven zoals PayPal, Visa en Mastercard, zien zulke onderzoeken – die hun eigen naam kunnen schaden – natuurlijk niet zitten; de stap van PayPal, zal dan ook niet als een complete verrassing komen.