PAX: licentie-overeenkomt tussen Google, Samsung, LG, HTC en anderen

PAX: licentie-overeenkomt tussen Google, Samsung, LG, HTC en anderen

Rust op de smartphonemarkt

Momenteel is het betrekkelijk rustig op het front van de patentoorlog rondom smartphones en Android in het specifiek. We hebben de laatste jaren verschillende grote zaken gezien, waaronder die van Apple tegen Samsung en die van Oracle tegen Google. Daarnaast werden verschillende Android-fabrikanten aangeklaagd vanwege vermeende patentschendingen. De individuele fabrikanten werden daarbij voor het gerecht gesleept, waarop Google in 2011 zich bewapende door Motorola Mobility en zijn uitgebreide patentportfolio over te nemen.

De storm is de afgelopen jaren echter gaan liggen en dat heeft onder andere te maken met afspraken tussen grote spelers op de smartphonemarkt. Zo hebben Apple en Samsung in 2014 al onderling afgesproken alle lopende rechtszaken te laten vallen, op de grootste zaak in de Verenigde Staten na. Google sloeg daarnaast twee vliegen in één klap door een uitgebreide overeenkomst te sluiten met Samsung: niet alleen werd de kans op patentproblemen tussen de twee partijen verkleind, ook werd een mogelijke afsplitsing van Android door Samsung afgewend.

De afgelopen jaren heeft Google ook patentovereenkomsten gesloten met andere Android-fabrikanten en andere geïnteresseerde partijen, waarbij relevante patenten over en weer gebruikt mogen worden. Zo sloot het bedrijf in 2014 ook overeenkomsten met Verizon en LG en volgden andere deals in de afgelopen jaren.

PAX: Android Networked Cross-License Agreement

Het nieuwe initiatief wordt kort aangeduid als PAX, maar heet voluit Android Networked Cross-License Agreement. PAX staat daarbij voor 'vrede' of 'rust'. De deelnemende partijen in PAX geven elkaar, zonder vergoeding, een wederzijdse licentie op hun patenten.

Volgens Google is het initiatief opgezet om innovatie te bevorderen en de dreiging van patentaanklachten te verminderen. Met PAX voorkomt Google ook dat deelnemende fabrikanten onderling elkaar aanklagen, in tegenstelling tot bij de eerder gemaakte bilaterale deals. De patenten slaan op het gebruik van Android en Google-applicaties op 'apparaten die daarvoor in aanmerking komen'.

Deelnemers: Samsung, LG, HTC...

Google geeft aan dat de negen bedrijven die meedoen aan PAX momenteel meer dan 230.000 patenten bezitten. Het is niet duidelijk hoeveel van deze patenten onder de licentie-overeenkomst vallen, omdat Google het in zijn aankondiging en op de PAX-website heeft over patenten die gelieerd zijn aan Android en Google-applicaties.

De eerste bedrijven die meedoen aan PAX zijn Google, Samsung, LG, HTC, Foxconn, Coolpad, BQ, HMD Global en Allview. Van de grote Android-fabrikanten ontbreekt Sony, naast veel Chinese fabrikanten zoals Huawei, Lenovo, Xiaomi en ZTE.

Details zijn onbekend

De exacte details van de nieuwe overeenkomst, zijn niet bekend. De licentie is namelijk niet openbaar, maar is alleen op te vragen door bedrijven die zich willen aansluiten bij het initiatief. Google geeft wel aan dat PAX openstaat voor grote én kleine bedrijven en dat deelname gratis is. Ook moedigt het bedrijf fabrikanten zich expliciet aan zich aan te sluiten bij PAX.

Bron: Google

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties