Pas op voor phishingmails uit naam van Vattenfall

Pas op voor phishingmails uit naam van Vattenfall

Laura Jenny

door Laura Jenny

Het einde van het jaar komt eraan en voor veel mensen is dat het moment waarop ze hun contracten onder de loep nemen. Je zorgverzekering, je internetprovider, je mobiele telefoonprovider en je energiecontract bijvoorbeeld. Kwaadwillenden spelen daar slim op in door phishingmails te maken die van bekende bedrijven lijken te komen. Je klikt er eerder op omdat je het natuurlijk verwacht. Een nieuwe hardnekkige nepmail komt zogenaamd van Vattenfall.

Vattenfall phishingmails

Het is een mail die opmerkelijk genoeg niet eens draait om je verbruik of informatie over je contract, het gaat juist om het recht om bezwaar te maken. De mail laat je weten dat je het recht van bezwaar hebt aangepast in de Energie-app of online via Mijn Vattenfall en dat die aanpassing niet goed is doorgekomen. Vattenfall zou hierdoor geen methode meer hebben om je op de manier die jij wenst te informeren en ook geen aanbiedingen meer sturen.

Slim bedacht natuurlijk, want we houden wel van een aanbieding en willen natuurlijk niets mislopen. Ook zijn gewend dat dit soort mails wat meer urgentie hebben nog, wat meer overdreven worden en gaan over dingen die je bijvoorbeeld kunt winnen. Het is dus een vrij subtiel exemplaar en dat is ook waardoor de kans groter is dat mensen erin trappen. In de mail zit dan ook een linkje dat je zogenaamd naar ‘Mijn Vattenfall’ zou leiden. Dat is echter helemaal niet wat er gebeurt. Je gaat naar een nepsite en daarop moet je vooral niet je gegevens achterlaten.

Let goed op

Mocht je een mail hebben ontvangen van Vattenfall en je twijfelt of deze nep is, dan kun je onder andere kijken naar het e-mailadres: komt het van campagne@vattenfall.nl of een ander mailadres dat in ieder geval eindigt met @vattenfall.nl? Dan is het waarschijnlijk wel oke. Let echter altijd goed op de spelling (het is een naam die door alle dubbele letters snel kan misleiden) en check of er spelfouten in de mail staan. Kijk ook waar het linkje heengaat. Als dat niet https://www.vattenfall.nl/service/mijn-vattenfall/ is, dan heb je waarschijnlijk met phishing te maken. Surf als je het echt zeker wil weten even naar https://www.vattenfall.nl en check daar via de klantenservice of de correspondentie oké is of niet.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: hoe subtiel sommige phishingmails ook zijn, juist omdat je ook nog wel een mail verwacht van zo’n bedrijf: blijf bij elke mail altijd alert, zeker als de mail je probeert te vertellen dat je iets misloopt of dat je iets heel urgent moet gaan regelen. Plus, als je weet dat je niet recent op Vattenfall ingelogd bent geweest om iets aan te passen, dan is de mail natuurlijk bij voorbaat al verdacht.

Heb jij nog andere phishingmail zien circuleren de laatste tijd? Deel het in de reacties, immers telt een gewaarschuwd mens voor twee. Dank je!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk