Pas op: deze screenrecorder-app neemt elke 15 minuten stiekem audio op

Pas op: deze screenrecorder-app neemt elke 15 minuten stiekem audio op

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Een screenrecorder-app met meer dan 50.000 downloads in Google Play veranderde in een jaar tijd van een normale recorder-app naar een kwaadaardige app. Het bleek dat de app stiekem elke 15 minuten audio in de buurt opnam en deze opnames vervolgens naar de app-ontwikkelaar stuurde.

Elke 15 minuten stiekem opnemen

Een recorder-app genaamd iRecorder Screen Recorder begon als een onschuldige app, maar werd bijna een jaar na de eerste release kwaadaardig. Dat meldt Ars Technica. De app werd voor het eerst uitgebracht in september 2021, maar na een update in augustus begon deze elke 15 minuten een minuut audio op te nemen en deze opnames via een versleutelde link door te sturen naar de server van de ontwikkelaar. Het hele verhaal is gedocumenteerd in een blogpost van Lukas Stefanko, een onderzoeker bij Essential Security tegen Evolving Threats (ESET).

In zijn laboratorium installeerde Stefanko de app herhaaldelijk geïnstalleerd op telefoons, en telkens was het resultaat hetzelfde: de app ontving een instructie om één minuut audio op te nemen en deze naar de command-and-control server van de aanvaller te sturen, in beveiligingskringen ook bekend als een C&C of C2. Vervolgens kreeg de app om de 15 minuten dezelfde instructie en dat voor onbepaalde tijd.

Gerelateerde artikelen

AhMyth 

Stefanko meldde in zijn rapport dat de app in augustus 2022 is bijgewerkt met kwaadaardige code, "gebaseerd op de open-source AhMyth Android RAT (remote access trojan)". Op het moment van rapportage en verwijdering uit de Play Store had de app al 50.000 downloads. Stefanko voegde eraan toe dat apps met AhMyth erin verstopt eerder ook al erin waren geslaagd om langs de filters van Google te komen.

Scam-apps die uit zijn op allerlei gevoelige gegevens van de gebruiker zijn helaas niets nieuws in zowel de app stores van Apple als Google. Kwaadaardige screenrecorders proberen hun zichtbaarheid in Google Play te vergroten met valse beoordelingen om zo meer downloads binnen te halen. En het rapport van Stefanko benadrukt nog een bijzonder lastig probleem: apps die aan de duistere kant belanden nadat je ze al een tijdje op je telefoon hebt staan. Die apps gebruiken dan eerder verleende machtigingen gebruiken om gevoelige informatie van je apparaat te verzamelen en deze naar de ontwikkelaar door te sturen voor kwaadwillige activiteiten.

Gerelateerde artikelen

Spionagedoeleinden?

Volgens Stefanko is het mogelijk dat iRecord deel uitmaakt van een actieve spionagegroep, maar tot nu toe is hij er niet in geslaagd om bewijs hiervoor te vinden. "Helaas hebben we geen bewijs dat de app naar een specifieke groep mensen is gestuurd, en op basis van de app-beschrijving en verder onderzoek is het niet duidelijk of een specifieke groep mensen het doelwit was", schreef hij. "Het lijkt zeer ongebruikelijk, maar we hebben geen bewijs om het tegendeel te beweren."

Deze specifieke app is verdwenen uit de Play Store, maar veel mensen zullen deze app nog op hun telefoon hebben staan. Verwijderen is dus her advies. Gelukkig werkt Google werkt aan maandelijkse meldingen die je informeren over apps die het datadelen van hun app hebben gewijzigd. Helaas maken deze meldingen onderdeel uit van Android 14, en dat is een Androidversie die momenteel nog wordt getest.

Melding die verschijnt wanneer een app zijn beleid voor het delen van gegevens wijzigt

Melding die verschijnt wanneer een app zijn beleid voor het delen van gegevens wijzigt

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk