Een crimineel heeft door middel van Strava ongestoord bij iemand kunnen inbreken. Door een openbaar profiel van een fietser kon hij namelijk zien waar het slachtoffer woonde en waar hij zich bevond. Is hier iets tegen te doen?

Lees verder na de advertentie.
Strava
Strava is een app die door veel hardlopers en wielrenners gebruikt wordt, en dat is niet gek. Strava kan jouw smartphone namelijk in een soort fiets- en hardloopcomputer veranderen. Je kunt met de app namelijk je prestatiegegevens bijhouden en deze laten synchroniseren met onder andere je smartphone en de meeste smartwatches. Je kunt je gegevens vervolgens bekijken en deze eventueel delen met vrienden of volgers in je Strava-feed. Daarnaast kun je de routes, door middel van GPS-tracking, die je hebt gefietst en/of heb gelopen bekijken en deze, en je uitslagen op deze route, wederom delen.
Strava en de mogelijke privacy-problemen
Super tof zou je denken, maar er kleven ook een aantal gevaren aan. Naast het feit dat sommigen wielrenners Strava gebruiken voor hun eigen ‘wereldkampioenschap fietsen op een drukke weg’, kunnen kwaadwillenden namelijk via de app achter je gegevens komen. Over dit laatste schrijft de Vlaamse nieuwswebsite HLN. Een dief kon bij iemand inbreken omdat hij via Strava de woonplaats van zijn slachtoffer kon vinden. Daarnaast zag de crimineel ook dat de man waar hij inbrak, vrolijk aan het wielrennen was. Zo kon hij dus ongestoord zijn gang gaan.
- Meld je aan bij Androidworld Runners op Strava
De fietser komt uit het pittoreske Deerlijk en er zijn bij hem maar liefst drie fietsen uit zijn garage zijn gestolen. Een reden waardoor dit kon gebeuren is waarschijnlijk zijn openbare profiel op Strava. Hierop was namelijk te zijn waar hij woonde en waar hij zich op dat moment bevond. De crimineel kon zo zien dat hij een ommetje fietsen was, en zag hierdoor zijn kans schoon om in te breken.
Wat kun je doen?
Ten eerste, er zijn geen specifieke cijfers over het aantal ‘Strava-diefstallen’ bekend. Vias, een verkeersinstituut in België, meldt er in HLN wel het volgende over: ”We erkennen het probleem. Stel jezelf daarom eerst de vraag: vind je het het absoluut nodig om een app te gebruiken bij het sporten?” Mocht dit voor jou het geval zijn dan komt het instituut onder andere met de volgende tip: ”Deel je data alleen maar met de contacten die je kent. Zorg er dus voor dat je weet wie je volgers zijn.”
Naast deze tip kun je er ook voor kiezen om niet je volledige, of echte, naam in Strava te gebruiken. Daarnaast kun je via Strava instellen dat het begin- en eindpunt van je route verborgen wordt. Hierdoor kunnen mensen deze dus niet exact terugvinden. Als laatst kun je er ook voor kiezen om je gegevens met alleen bepaalde mensen te delen. Hierdoor kun je instellen dat alleen vrienden je gegevens kunnen inzien.
Gebruik jij Strava en heb jij ook een aantal tips om je gegevens hierop veilig te delen? Laat het weten in de comments onder dit artikel.
Heb je tips of ideeën?
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ben ik blij dat ik niet aan hardlopen doe ?
Ach mensen zijn ook altijd zo dom om op social media groot te verkondigen dat ze op vakantie gaan ?
Persoonlijk zou ik nooit schrijven dat ik nu op plaats x of y ben etc. als ik b.v. reviews schrijf op google maps, doe ik dat wanneer ik al lang en breed thuis ben, nooit terwijl ik weg ben. Ik zou dus persoonlijk niet opteren voor het delen van real-time locatiegegevens en pas uren na de prestatie etc. de gegevens op m’n profiel plaatsen, als dat al een openbaar profiel moet zijn.
Er was ooit een Engelse hardloop-app die op die manier liet zien waar Amerikaanse uitgezonden militairen hun hardlooprondje in Afhanistan/Iraq/etc deden. Je moet niet je profiel openbaar zetten zonder daar bij na te denken.
https://decorrespondent.nl/9258/genomineerd-voor-een-prijs-hoe-we-het-huisadres-van-duizenden-militairen-en-inlichtingenmedewerkers-vonden-in-een-fitness-app/3792391923804-05b5d92d
Een jaar eerder was dat bij Strava al ontdekt. Veel hardlopers / wielrenners gebruiken Strava naast de software van hun device zelf. Zij moeten dus op twee plekken hun privacy controleren.
Ik gebruik Strava enkel om achteraf mijn ritten te uploaden. Het opnemen van de rit doe ik via een fietscomputer. Alleen mijn vrouw kan mijn actuele positie bekijken zodat ze weet waar ik ben, mocht ik verlaat zijn (een ongeluk zit immers in een klein hoekje).
Verder houd ik het begin-en eindpunt verborgen zodat mijn huisadres niet te achterhalen moet zijn.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je rit of hardlooprondje pas op de openbare weg te starten, iets van je huis verwijderd.
Dat was ook Strava.
Klopt: https://androidworld.nl/apps/strava-toont-ongeluk-gevoelige-informatie-op-heatmaps
Het onderzoek van De Correpondent betrof de app Polar, maar het bleek al snel een algemeen manco voor alle gelijkaardige apps. Hoewel, manco, het is een mooie eigenschap van die app voor de een, en een potentieel gevaar voor de ander.