Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate X

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

 • Huawei P30 Pro

 • Google Pixel 3 XL

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Parrot Asteroid: autoradio met internet (hands-on)

· 12 mei 2011

Wanneer je oude science-fiction films bekijkt kom je vaak zaken tegen die toen nog erg vooruitstrevend waren en tegenwoordig zit het op je telefoon. Dat is ook zo met internet op je autoradio en diegene die daarvoor gezorgd hebben zijn Parrot met hun Asteroid. Gisteren waren we present op de persbijeenkomst in Amsterdam waar Parrot de Ateroid autoradio aan de pers liet zien. De Asteroid heeft zoveel functies en mogelijkheden dat je bijna zou vergeten dat je er ook mee kunt bellen en radio luisteren.

Autoradio met Apps

Het Franse Parrot is 2 jaar bezig geweest om dit product te ontwikkelen, je krijgt blijkbaar niet zomaar internet in een autoradio. "Internet in je auto" moeten we wel een beetje nuanceren want het is niet zo dat je ongelimiteerd kunt gaan surfen op je autoradio. Parrot heeft een aantal diensten in de vorm van apps op de radio gezet, deze komt dus compleet geinstalleerd uit de doos. Voor deze apps is een 3G internetverbinding en GPS nodig, vandaar de GPS-dongle die ook bij de radio geleverd wordt.

Uiterlijk

De Asteroid is een flinke jongen met een 3.2 'kleurenscherm aan de rechterzijde van het apparaat. Op dit scherm kan alle info worden getoond die opgeroepen wordt door de gebruiker. Aan de linkerzijde zit een grote ronde knop die gebruikt kan worden als draaiknop voor volume en keuze door het menu en door er op de drukken kun je een keuze in het menu bevestigen.

Links naast de draaiknop bevindt zich een witte toets voor de spraakherkenning. De rest van de toetsen komen bekend voor want de meeste zijn op Android geinspireerd, zo is er een hometoets en een returntoets. Aan de achterzijde van het device bevinden zich alle aansluitingen voor de diverse devices. Er is een iPod/iPhone aansluiting, usb, sd card (achter het afneembaar front), subwoofer, line-in. De 4 versterkers van 55W zorgen voor een behoorlijk stukje geluid.

Voice Activation

Parrot is van oudsher een bedrijf wat veel met stemherkenning heeft gedaan, deze kennis hebben ze toegepast bij de Asteroid. Door de witte knop in te drukken kun je het toestel bedienen met je stem, het bijzondere ervan is dat je dit niet hoeft te "trainen". Parrot heeft voor elk land verschillende stembibliotheken opgebouwd waardoor de autoradio de stem herkent, ook al komt deze uit Friesland, Twente of Amsterdam. Door de naam van de artiest te roepen zoekt de Asteroid de desbetreffende artiest en track op en speelt hem af. Vanzelfsprekend kun je ook in je telefoonboek zoeken met de stemfunctie.

Apps

Zeg je Android zeg je apps en deze worden standaard meegeleverd op de Asteroid. Deze apps zijn allemaal om de bestuurder te helpen bij het autorijden en om het autorijden  te vergemakkelijken. In de Asteroid zit een Google Maps functie geintegreerd, door de meegeleverde GPS antenne kan de radio je locatie weergeven op een kaart. Daarnaast kun je met de keuzetoets naast het scherm Points Of Interest oproepen, stel dat je ergens wil gaan eten kun je met de Maps functie een leuk restaurant opzoeken. Wanneer je die gevonden hebt geeft de app de informatie over het desbetreffende restaurant met telefoonnummer wat je gelijk met een druk op de knop kan bellen. De app geeft ook de route van het punt waar je staat naar het adres van interesse. Let op : het is geen navigatie zoals we dat nu kennen op Android (turn by turn) maar de oude manier van navigeren op Google maps, de Asteroid houd wel continu je positie bij. Een andere leuke app is die voor de online radio stations, via de Asteroid heb je toegang tot honderduizenden online radiostations welke zijn ingedeeld naar werelddeel. Naast de online radiostations kun je ook diverse podcast luisteren. Tank je prijsbewust dan is de voordelig tanken applicatie erg handig voor jou. Op basis van de positie geeft hij aan bij welke tankstations de prijzen het laagst zijn, als je er een selecteert krijg je de informatie over het station, zoals waar het staat en hoe ver het nog rijden is. Natuurlijk kom je na 1 klik weer in de Maps applicatie die je naar de locatie leid.

Connectie

De verbinding met het internet kan op twee manieren gelegd worden. De eerste is via een dongle die je op een USB poort aansluit, daarvoor moet je dus een dataabbonement afsluiten bij een provider. Maar omdat je Android hebt kun je ook de modemfunctionaliteit gebruiken van je Android toestel.

De Bluetooth functie heeft natuurlijk ook A2DP waardoor je de inhoud (muziek en telefoonboek) ook kunt syncen met de Asteroid, dus wanneer je Spotify op je telefoon hebt kun je dat ook nog een keer streamen.

Conclusie

Inderdaad het is internet in je auto, hetzij wel met beperkingen. Je kunt niets zelf installeren vanaf een Market of een USB stick. Er is wel een installer functie aanwezig op de Asteroid, updates en nieuwe apps zul je vanaf de website van Parrot kunnen downloaden en via een USB stick en de installer op de radio installeren. Probleem is natuurlijk het streamen van data vanaf het mobiele internet, juist nu (bijna) alle providers het gebruik aan banden gaan leggen vrezen we het ergste. Maar afgezien van dat is het een hele leuke en nuttige gadget voor in je auto. De Asteroid is vanaf nu te verkrijgen voor €299 (inclusief de dubbele microfoon en GPS module).

Afbeeldingen

 

Video

http://www.youtube.com/watch?v=td5qewPHtrg

       

 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (25)
Bezig met laden van reacties...