Overzicht: zo vaak updaten fabrikanten hun telefoons (+poll)

Updates voor Android-telefoons
Google doet er van alles aan om de fragmentatie onder Android-telefoons terug te dringen maar dat is niet makkelijk. Niet iedereen krijgt meteen de nieuwste Androidversie en in sommigen wachten tevergeefs op een nieuwe update. Fabrikanten hebben namelijk verschillende gebruikersinterfaces, zoals Samsungs OneUI en Xiaomi's MIUI, die de telefoons uniek en onderscheidend maken, maar door deze UI's rollen de updates ontzettend langzaam uit. Daarnaast spelen er nog vele andere factoren mee die de updates vertragen of fabrikanten doen beslissen om ze helemaal niet uit te brengen.
Om dit proces te vereenvoudigen heeft Google nieuwe projecten op poten gezet. De eerste is het modulaire Project Treble waarmee versie-updates voor Android sneller uitgerold kunnen worden. Uit onze analyse is gebleken dat Treble voor snelle updates helaas (voorlopig) geen effect heeft gehad. Het tweede project heet Mainline en is bedoeld om beveiligingsupdates voor Android sneller te laten uitrollen.
Het onderzoek van marktanalysebedrijf Counterpoint richt zich op de snelheid waarin Androidversies tussen het derde kwartaal van 2018 en het tweede kwartaal van 2019 door fabrikanten zijn uitgerold en het percentage telefoons per Androidversie. Ook hier zien we een grote verdeeldheid over de verschillende fabrikanten.
Top 3
Nokia staat op nummer één. Deze fabrikant heeft 96 procent van alle telefoons die in het afgelopen jaar zijn verscheept, op Android Pie draaien. Samsung staat met 89 procent op nummer twee. Op nummer vier en vijf staan Xiaomi en Huawei. Zij hebben meer dan 80 procent van de telefoons op de nieuwste Androidversie overgezet.
Lenovo, OPPO en Vivo presteren beduidend minder. 50 procent of meer van de telefoons afkomstig van deze merken draait op Android 8.1 Oreo of ouder. LG staat bij de laatste vier en dat was ook wel te verwachten. De LG V40 ThinQ, één van de vlaggenschepen van LG, heeft pas sinds juni een update naar Pie gekregen. Alcatel doet het nog veel beroerder. Zij hebben 14 procent van de verkochte telefoons op Pie draaien.
Dat Nokia op nummer één staat, is ook geen verrassing. Het bedrijf maakt er een wedstrijd van om de snelste in het updaten te zijn en dat is ze gelukt. Het rapport stelt dat Nokia bijna 50 procent van de vorig jaar verkochte telefoons in zes maanden naar Android Pie heeft geüpdatet. Op Xiaomi en Lenovo na heeft geen enkele fabrikant binnen 12 maanden na de lancering van Pie meer dan de helft van de telefoons bijgewerkt naar Pie.
Het lijkt er dus op dat merken vaak kiezen om alleen hun vlaggenschepen te updaten. De budget- en midrange-telefoons worden dus achtergesteld.
Geen kennis, geen klacht
Volgens Counterpoint praten fabrikanten van Android-telefoons niet genoeg over het belang van updates, klanten hebben er vaak geen weet van. Dat blijkt ook uit een ander onderzoek van Counterpoint waarin deelnemers werd gevraagd naar de voor hun tien belangrijkste features van een telefoon. Updates kwamen niet in de top tien voor.
Nokia is dus de winnaar en daar is de topman van HMD Global Juho Sarvikas heel erg blij mij en de rest van de fabrikanten mag hier een voorbeeld aan nemen.
Poll
Wij zijn benieuwd op welke Androidversie jullie telefoon nu zit. Daarom hebben we deze tussentijdse poll aan het artikel toegevoegd. Voor de volledigheid hebben we alle Androidversies inclusief de bèta van Android 10 in deze poll meegenomen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties