Overname van Fitbit door Google stuit op tegenslag in Australië

Overname van Fitbit door Google stuit op tegenslag in Australië

Fitbit maakte in 2019 bekend overgenomen te worden door Google. Voordat de overname in orde gemaakt kan worden moeten autoriteiten zich erover uitspreken. Google wist eerder de Europese Commissie voor zich te winnen – in Australië is het nog niet zover, zo waarschuwt het Australische ACCC.

Overname van Fitbit

Fitbit maakt zich sinds 2019 op om overgenomen te worden door Google. Ondanks dat het gaat om twee onafhankelijke bedrijven, dient de deal tussen de grootmachten eerst gekeurd te worden door verschillende overheden. In de Europese Commissie werd een onderzoek gestart naar de impact van de overname. Met het onderzoek focuste de Commissie zich op de wijze waarop Google omgaat met data van Fitbit-gebruikers.

Overname van Fitbit door Google stuit op tegenslag in Australië

Google zegt enkel geïnteresseerd te zijn in de hardware, niet de data afkomstig van Fitbit-gebruikers

Men maakt zich zorgen om eventuele koppelingen tussen gezondheidsdata van Fitbit-gebruikers, en de advertentiedata die Google momenteel bezit van zijn gebruikers. Door de gegevens te koppelen, zou Google zeer specifieke profielen kunnen creëren, waardoor het een ‘streepje voor heeft’ op zijn directe concurrenten in de advertentiebranche. Google liet eerder weten de data niet te koppelen – op die manier zou het geen profijt hebben van de data voor zijn advertentiebranche.

Akkoord is geen vrijbrief

In juli volgde er vanuit de Europese Commissie een akkoord voor het voorstel; in Europa kan Google de overname voortzetten. Australië wijst Google er dinsdagavond op dat het geen vrijbrief is om de overname daadwerkelijk door te zetten. De Australian Competition and Consumer Commission liet dinsdag weten niet akkoord te gaan met een voorstel vanuit Google – de commissie zegt zijn eigen onderzoek voort te zetten, en op basis van zijn eigen resultaten een besluit te nemen.

Verwacht wordt dat de ACCC op 25 maart het rapport presenteert waarin wordt geconcludeerd of de zoekgigant gerechtigd is om Fitbit over te nemen, of welke bezwaren de commissie heeft tegen een overname van de smartwatchmaker. Google wordt, in het bericht van dinsdagavond, gevraagd dit onderzoek af te wachten. Rod Sims, voorzitter van de ACCC, zegt dat een overtreding van dit verzoek mogelijk zal leiden tot juridische stappen – dit kan leiden tot een boete van maximaal 400 miljoen dollar.

(Nog) geen akkoord VS

Australië is niet de enige partij in de uitblijvende overname: er wordt ondertussen gewacht op een beslissing vanuit de VS. In beide landen vragen overheden zich af in hoeverre de overname van de fabrikant zal leiden tot een wijziging van de concurrentiepositie van Google. Wanneer de VS meer informatie vrijgeeft over hun beslissing over de deal, is nog onbekend. Google zegt ondertussen in contact te blijven met de ACCC om ‘vragen over de deal’ te kunnen beantwoorden.

Wat vind jij van de deal tussen Google en Fitbit? Zouden overheden een streep moeten zetten door de deal, of vind jij dat private partijen zelfstandig beslissingen moeten kunnen nemen, of zit je daar net tussenin? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Fitbit
Fitbit is bedrijf dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van devices waarmee mensen gezonder kunnen gaan leven en actiever kunnen worden. Door middel van h ..

Meer info

Lees meer over:
Fitbit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer