Nederland is het eerste Europese land dat een waarschuwingssysteem gaat ontwikkelen samen met autofabrikanten en navigatiediensten. Dit waarschuwingssysteem moet automobilisten waarschuwen als er een hulpdienstvoertuig een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. Deze technologie is vanaf 2025 in de hele Europese Unie verplicht.

Lees verder na de advertentie.
Wie werken er aan mee?
Het initiatief van de autofabrikanten en navigatiediensten krijgt de naam Safety Priority Services (SPS) en de onderstaande partijen werken er aan mee. Zij gaan de verzamelde data uitwisselen met Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW)
- ANWB
- Be-Mobile
- Hyundai
- Inrix
- Kia
- TomTom
Gebruik je een van deze apps of heb je een van deze auto’s, dan kan je in de binnenkort via het navigatiesysteem of via de smartphone een waarschuwing krijgen. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat hoopt data meer bedrijven zich bij het initiatief zullen aansluiten.
Flitsmeister waarschuwt autobestuurders al jarenlang voor ambulances en vermoedelijk gaat het bedrijf ook meewerken aan SPS. Flitsmeister is namelijk onderdeel van Be-Mobile.
Waar gaat het systeem voor waarschuwen?
Het navigatiesysteem in je auto of de app op je smartphone waarschuwt je voor naderende ambulances. In de melding staat welk voertuig eraan komt en van welke kant. Later dit jaar worden politieauto’s en brandweerwagens toegevoegd.
Het waarschuwingssysteem zal op termijn uitgebreid worden met meldingen over de volgende gevaarlijke situaties op de weg:
- Spookrijders
- Staart van een file
- Obstakels op de weg
- Wegwerkzaamheden
- Weginspecteurs van Rijkswaterstaat die langs de weg staan
- Afgesloten rijstroken (rood kruis)
- Glad wegdek
- Weersomstandigheden die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen
- Informatie over de maximum snelheid
Het systeem kan in de toekomst mogelijk ook routeadviezen geven om gevaarlijke in het verkeer situaties te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het schoolzones. Automobilisten zouden advies krijgen om een andere route te nemen op de tijden dat er veel kinderen in zo’n zone op straat lopen.
Volgens Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gebruikt inmiddels 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg, meldt het AD: “Uit proefprojecten blijkt dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen.”
Ben je blij dat deze functie er aankomt? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Criminelen gebruiken het al om te kijken waar de politie rijdt. Wellicht alleen locatie doorgeven indien er met zwaailicht en sirene wordt gereden?
Owjee. Een bericht met in de eerste zin “overheid” waarin vol trots gemeld wordt dat zij automobilisten gaan waarschuwen via apps en auto’s. Al jaren krijg ik probleemloos een waarschuwing van Flitsmeister bij naderende ambulances, dit gaat dus naar de klote geholpen worden dankzij onze overheid. Jammer voor de goede naam van Flitsmeister. Denk je namelijk aan overheid, dan denk je vooral aan niet werkende apps, datalekken, sites die niet werken, geld in projecten pompen die nooit gaan werken, hacker vriendelijk, weg privacy en vooral heel veel eigenbelang van de overheid.
Ben ook erg benieuwd wat dit (de belastingbetaler) gaat kosten, en hoe een kapot gemaakt systeem vol trots gepresenteerd wordt als een werkend systeem. Een systeem dat dan vooral dankzij de overheid levens gaat redden.
HAHAHA Eerst zien en nooit geloven.
Zou fijn zijn als ze dan ook de inhaal verboden voor vrachtwagens in dit verhaal zouden meenemen. Je moet net een ? zijn om bij te houden wanneer je nu wel of juist niet mag inhalen.
Bij 4 baanswegen of minder niet inhalen aub als vrachtwagen!
Dus een personen auto mag wel inhalen met een verschil van een paar km’s en een vrachtwagen niet? Wat zijn jullie beter dan wij? Wij zijn aan t werk als we achter t stuur zitten, jullie gaan naar t werk! Misschien eens 5 a 10 minuten eerder van huis gaan? Dan heb je tijd zat om eens achter een inhalende vrachtwagen te zitten en zijn fraaie achter kant ff te bewonderen ?. Daarbij mag ook jij straks niet harder dan 80 dankzij onze groen linke rakkers in de regering. Eens kijken hoe jij dan inhaal en mij voor de wielen rijd. ???
Zou niet eens zo gek zijn 80 km voor iedereen.
99% van mijn kilometers rij ik zonder navigatie en telefoon, gaat dus niet veel helpen hier. ?
Hopelijk doen meerdere bedrijven er aan mee, zoals Google. Mijn vader en ik gebruiken allebei Google Maps i.p.v. de apps van de bovenstaande bedrijven.
Flitsmeister kun je nu al gebruiken naast Google Maps. Flitsmeister geeft (eventueel via je bluetooth) een gekuidsmelding (sirene) dat er een voertuig aan komt. Dat gaat dus mooi langs je Google Maps ook.
Of als je de overlay gebruikt kan je op die manier zelfs een visuele melding erbij krijgen.
Een fijne functie op Flitsmeister.
Project staat natuurlijk nog in de de pre-kinderschoenen en moet nog heel test- en evaluatie traject gaan afleggen. En de meesten gebruiken Google Maps, dus die moet t ook nog implementeren.
Maar over-all ben ik zeer positief gestemd hierover. Een zeer goed initiatief.
Hoop dat het goed generiek wordt, zodat je net uit je favoriete dienst kan gebruiken. Ik gebruik nu Flitsmeister voor audio meldingen (zoals ook deze type meldingen) terwijl ik navigeer met Google Maps op m’n Android Auto van de auto. Voordeel van Flitsmeister is dat het qua meldingen netjes overal overheen gaat.
De meesten gebruiken Google maps? Dat vraag ik me echt af. Omdat u het gebruikt, houdt dat niet in dat iedereen dat gebruikt.
Die functie zit toch al in Flitsmeister??
Klopt, maar niet iedereen gebruikt deze app en de functie werkt slechts in een beperkt deel van het land.
Leuk en aardig. Maar dan ook aangeven wat er van je verwacht wordt.
Weekend op 2 baans weg ambu komt achterop. Iedereen maakt ruimte. Alleen de 1 naar links, de ander naar rechts, gevolg stevige vertraging.