Belgische providers kiezen Nokia boven Huawei als partner voor 5G

Belgische providers kiezen Nokia boven Huawei als partner voor 5G

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Telecomsamenwerking

Het contract tussen Huawei enerzijds en de providers Orange België en Proximus anderzijds liep op een einde. Als gevolg stonden de Belgische providers met hun gedeeld netwerk voor de keuze om al dan niet het contract te verlengen. De bedrijven maken nu maken ze bekend dat ze voor Nokia in plaats van Huawei om de uitrol van 5G in België mogelijk te maken, dat weet Androidworld België.

Nokia wordt verantwoordelijk voor het Mobile Radio Access Network (RAN), ofwel de antennes die de 5G-verbinding met onze smartphones tot stand brengen. Tegen 2023 zullen Proximus en Orange ook met Nokia werken om het huidige 2G/3G/4G-netwerk te vernieuwen.

Huawei opzij gezet

Opvallend is dat de samenwerking met Nokia ten koste gaat van een deal met Huawei, de grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld die al voor lange tijd lijdt onder sancties in de Verenigde Staten. Het land verdenkt Huawei ervan dat het spioneert in naam van de Chinese overheid, al blijft Huawei die aantijgingen staalhard ontkennen. De VS heeft ook nog geen bewijzen openbaar gemaakt. De sancties verhinderen Huawei om samen te werken met partners om bijvoorbeeld chipsets te produceren voor zijn smartphones, maar de VS voert ook druk uit op zijn bondgenoten om niet met Huawei in zee te gaan voor de uitrol van 5G.

Eerder werd Huawei ook in Nederland door de verschillende providers opzij gezet. Ons land maakte bekend dat landen met een "offensieve cyberstrategie" geen toegang krijgen tot de kern van het mobiele netwerk. Al kunnen de providers nog wel met Huawei blijven werken voor andere zaken omtrent de onderhoud van hun netwerk.

'Objectieve procedure'

Volgens Reuters heeft dat lobbywerk vanuit de VS een grote invloed gehad op het beslissingsproces van de Belgische providers, ook vanwege de politiek strategische ligging van Brussel als hoofdstad. De stad ligt in het hart van Europa en speelt een centrale rol in de werking van de EU en de NAVO. Volgens Proximus is er wel degelijk een objectieve aanbestedingsprocedure geweest, maar tussen de regels kan je lezen dat de keuze voor Huawei moeilijker te verantwoorden was.

"Proximus heeft de nieuwe partners geselecteerd op basis van objectieve criteria met betrekking op technologie, financiën en milieu-impact", zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus tegen Techzine. "Parallel wilden we ook rekening houden met de Europese en Belgische richtlijnen inzake cybersecurity. Nokia en Ericsson zijn als partner in overeenstemming met die richtlijnen."

Naast een samenwerking met Nokia, werken de providers voor hun gedeelde netwerk met Ericsson, een andere Europese partner, om het kernnetwerk uit te bouwen. Dat is het hart van het mobiele netwerk dat mobiele communicatie mogelijk maakt voor bedrijven en particuliere gebruikers.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk