OPPO en OnePlus verliezen rechtszaak in Duitsland, reactie OPPO en OnePlus Nederland

OPPO en OnePlus verliezen rechtszaak in Duitsland, reactie OPPO en OnePlus Nederland

Vorige maand werd bekend dat smartphones van OPPO en OnePlus niet meer in Duitsland mogen worden verkocht. Beide merken hebben Nokia-patenten geschonden, zo besloot een Duitse rechtbank. Nu is bekend dat OPPO en OnePlus de rechtszaak hebben verloren en ze hebben beide hun telefoonverkoop is in Duitsland stopgezet. Er gaan geruchten dat Nokia ook in Nederland rechtszaken is gestart tegen beide dochterondernemeningen van BBK Electronics. Androidworld vroeg OPPO Nederland en OnePlus Nederland om een reactie en de eerste fabrikant heeft gereageerd.

Waarom spant Nokia een rechtszaak aan tegen OPPO en OnePlus?

OnePlus en OPPO hebben Nokia's patenten voor 4G- en 5G-technologie geschonden. Nokia spande hiervoor een rechtszaak aan in Duitsland en afgelopen vrijdag werd bekend dat het Finse bedrijf deze had gewonnen. Als gevolg hiervan zijn de telefoons al verdwenen op de Duitse website van OPPO en de Duitse online winkel van OnePlus.

Vaak bereiken partijen alsnog een overeenkomst voordat er definitief producten uit de winkelschappen worden gehaald. Dat is hier dus nog niet het geval. Meer over de inhoud van deze rechtszaak vind je hier.

OPPO en OnePlus verliezen rechtszaak in Duitsland, reactie OPPO en OnePlus Nederland

Lopen er nog meer fabrikanten gevaar?

Nokia heeft al meer bedrijven aangeklaagd die onder dezelfde BBK-holding als OPPO en OnePlus vallen, en dat zijn Vivo en Realme.

Reactie van OnePlus Nederland

OnePlus Nederland heeft zojuist gereageerd op vragen die Androidworld aan ze stelde. OnePlus geeft aan dat de licentievergoedingen die Nokia vraagt ​​te hoog zijn. Die vergoeding zou 2,50 euro per smartphone bedragen.

Klopt het dat er in Nederland en België ook rechtszaken lopen?

Antwoord OnePlus: Geen

Wat is de reactie van OPPO Nederland naar aanleiding van deze ontwikkelingen? 

Antwoord OnePlus: “OnePlus leeft nauwgezet de wet- en regelgeving na in alle markten waarin we actief zijn. Als toonaangevend technologiemerk erkennen we het belang van intellectueel eigendom bij het stimuleren van innovatie en hechten we veel waarde aan eerlijke toegang tot essentiële patenten. De eis van Nokia voor een onredelijk hoge vergoeding doet dit afbreuk. We werken actief samen met de relevante partijen om de lopende juridische kwestie op te lossen.

Terwijl de verkoop en marketing van de relevante producten worden opgeschort, blijft OnePlus zich inzetten voor de Duitse markt en zal het onze activiteiten voortzetten. Ondertussen kunnen OnePlus-gebruikers in Duitsland blijven genieten van onze producten en gerelateerde diensten zoals regelmatige software-updates en onze after-sales service zoals voorheen.”

Lopen we in Nederland en België kans op een verkoopverbod van OPPO-telefoons?

Antwoord OnePlus: “Het verbod alleen beperkt tot de verkoop en marketing van bepaalde producten in Duitsland en heeft geen gevolgen voor andere Europese markten.”

Reactie van OPPO Nederland

OPPO Nederland heeft ook gereageerd op vragen die Androidworld aan ze stelde.

Klopt het dat er in Nederland en België ook rechtszaken lopen?

Antwoord OPPO: “Helaas kunnen wij geen details delen over lopende juridische zaken.”

Lopen we in Nederland en België kans op een verkoopverbod van OPPO-telefoons?

“Het huidige verbod is alleen van toepassing op relevante producten van OPPO’s eigen kanalen in de Duitse markt. Andere markten worden niet beïnvloed. Onze langetermijnverbintenis voor de Europese markt blijft ongewijzigd en we zullen proactief met de betrokken partijen blijven samenwerken om de lopende zaak op te lossen.”

Wat is de reactie van OPPO Nederland naar aanleiding van deze ontwikkelingen? 

“Als eigenaar van vele 5G-patenten hecht OPPO veel waarde aan de rol van intellectueel eigendom binnen innovatie. We hebben een geschiedenis van cross-licentieovereenkomsten met veel toonaangevende bedrijven en zetten ons in voor het bevorderen van een gezond ecosysteem voor intellectueel eigendom. Onze betrokkenheid bij de Duitse markt op de lange termijn blijft ongewijzigd en we werken proactief samen met de betrokken partijen om de lopende zaak op te lossen. Afgezien van het feit dat de verkoop en marketing van relevante producten via OPPO’s eigen kanalen wordt stopgezet, zal OPPO de activiteiten in Duitsland voortzetten. In de tussentijd kunnen gebruikers doorgaan met het gebruik van OPPO producten, toegang krijgen tot after-sales diensten, toekomstige OS updates ontvangen, en nog veel meer.”

Dat het zover komt, is in de techwereld geen uitzondering. Het komt namelijk vaker voor dat bedrijven geen akkoord bereiken over de voorwaarden voor een licentie en dat ze het vervolgens in de rechtbank uitvechten. Vorig jaar was er ook in Nederland een juridische strijd tussen KPN en zes techbedrijven en een tijdlang mochten geen ASUS-telefoons verkocht worden in Nederland.

OPPO en OnePlus verliezen rechtszaak in Duitsland, reactie OPPO en OnePlus Nederland
OnePlus 10T
Lees meer over:
OPPO OnePlus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties