OPPO- en OnePlus-telefoons zijn nu illegaal in Duitsland: dit is waarom

OPPO- en OnePlus-telefoons zijn nu illegaal in Duitsland: dit is waarom

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphones van OPPO en OnePlus mogen niet meer in Duitsland worden verkocht, dat is het gevolg van een uitspraak van een Duitse rechtbank. De twee merken hebben patenten van Nokia geschonden nadat een eerdere overeenkomst is verlopen.

OPPO en OnePlus in Duitsland

Nokia heeft voor de tweede keer op rij gelijk gekregen van een Duitse rechtbank in een dispuut met OnePlus en OPPO over patenten. De regionale rechtbank van Mannheim oordeelde dat de twee Chinese merken Nokia's patenten voor 4G- en 5G-technologie hebben geschonden.

Als gevolg moeten telefoons van OPPO en OnePlus in principe uit de handel, maar verwacht wordt dat de partijen alsnog een overeenkomst bereiken voor het effectief zo ver komt. Nokia heeft OPPO en OnePlus voor de rechter gedaagd in negen landen nadat een eerdere overeenkomst over licenties is verlopen. OPPO en OnePlus maken dus in principe gebruik van technologie zonder dat ze patenthouder Nokia ervoor betalen.

129 miljard aan investeringen

Een woordvoerder van Nokia reageerde bij Nokiapoweruser op de uitspraken: "De rechtbank stelt dat Nokia eerlijk heeft gehandeld. Ondanks uitgebreide onderhandelingen heeft OPPO geweigerd om een licentie te kopen onder eerlijke omstandigheden. Het heeft de voorstellen om het akkoord te beslechten, geweigerd."

Gerelateerde artikelen

Het Finse Nokia is wereldwijd een belangrijke speler in de markt van telecommunicatietechnologie. Het bedrijf spendeerde in de afgelopen jaren voor in totaal 129 miljard euro aan R&D (research & development, nvdr.). Eerder moesten ook de bedrijven Mercedes en Lenovo al in de geldbuidel tasten om dezelfde patenten onder licentie te mogen gebruiken.

Het gebeurt regelmatig dat techbedrijven geen akkoord bereiken over de voorwaarden voor een licentie en dat ze het vervolgens in de rechtbank uitvechten. Wanneer een rechter beslist om apparaten uit de handel te halen, volgt daarna doorgaans snel een akkoord. Vorig jaar was er ook in Nederland een juridische strijd tussen KPN en zes techbedrijven en een tijdlang mochten geen ASUS-telefoons verkocht worden in Nederland.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk