Opnieuw 'veilige' Samsung Galaxy Note 7's ontploft

Opnieuw 'veilige' Samsung Galaxy Note 7's ontploft

Rens Blom

door Rens Blom

Laatst geüpdatet

Veilige Note 7's zouden ook ontploffen 

De terugroepactie die Samsung startte nadat tientallen Galaxy Note 7's ontploften door een defecte accu, kost het bedrijf naar verluidt meer dan een miljard dollar. Om de schade te beperken, werden er al vrij snel vervangende modellen met 'veilige' accu's uitgebracht. Oftewel: geen ontploffingsgevaar meer. Maar de praktijk wijst op iets anders: er zijn deze week vier veilige Note 7-toestellen ontploft. Het eerste incident (foto onder), dat dinsdag plaatsvond, is meteen de meest gevoelige. Een Amerikaan had de vervangende Note 7 op zijn nachtkastje liggen en werd 's nachts wakker omdat de slaapkamer vol rook hing. Later die dag werd in het ziekenhuis acute bronchitis bij de man geconstateerd. De tweede vond plaats in een vliegtuig, dat vervolgens ontruimd werd. Op vrijdag is er in de VS een model gaan vlammen in de handen van een meisje (geen letselschade) en op diezelfde dag zou er ook in Taiwan een Note 7 ontploft zijn.

De man die nu bronchitis heeft, gaat juridische stappen tegen Samsung ondernemen. De fabrikant wilde de ontplofte Note 7 in beslag nemen voor onderzoek, maar de Amerikaan weigerde. Kort daarna kreeg hij een sms met de tekst: 'Ik heb dit net ontvangen. Ik kan proberen hem te vertragen als je denkt dat het wat uitmaakt, of we kunnen hem zijn gang laten gaan en kijken of hij het ook het doet.' Volgens de man is het bericht afkomstig van een Samsung-medewerker en niet voor hem bedoeld. Hij zegt dat 'of hij het ook echt doet' slaat op de juridische plannen.

Tweede terugroepactie op komst? 

Alhoewel (nog) niet in alle gevallen bevestigd is dat het daadwerkelijk om vervangende Note 7-exemplaren gaat, lijkt het er sterk op. En dat is bijzonder slecht nieuws voor Samsung, dat werkt aan de wereldwijde uitlevering van veilige Note 7's. Nu het erop lijkt dat de smartphone opnieuw onveilig is, gaan er stemmen op om voor een tweede terugroepactie. Amerikaanse telecomproviders zijn daar op eigen initiatief al mee begonnen: gebruikers kunnen hun Note 7 omruilen voor iedere andere telefoon. Bekende techwebsites als AndroidPolice raden hun lezers af om überhaupt nog een Note 7 aan te schaffen, en voorspellen dat de Note 7 helemaal uit de verkoop wordt gehaald. Volgens sommige journalisten kan dit debacle zelfs het einde van de Note-serie betekenen: de imagoschade is immers enorm, en wordt alleen maar groter.

Nederlandse release

In Nederland is de Note 7 nog helemaal niet te koop geweest, al maakte Samsung eerder bekend dat morgen (10 oktober) de eerste (veilige) exemplaren geleverd worden aan klanten die hem in augustus hebben besteld. Tegenover Nu.nl laat een woordvoerder van Samsung weten dat de smartphone nog steeds maandag wordt uitgeleverd. De vraag is of de fabrikant de uitlevering door moet laten gaan nu er serieuze aanwijzingen zijn dat de vervangende Note 7's kunnen ontploffen. Wat vind jij?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk