Opinie: stille modus Android 5.0 is stiekem briljant

Opinie: stille modus Android 5.0 is stiekem briljant

Vroegâh: stil zetten met volumeknoppen

Voorheen, voor de update naar Android 5.0 Lollipop, was het simpel om je toestel 's nachts, of overdag, op de gewenste instelling te zetten. Via de volumeknoppen kon gekozen worden voor 'stil', 'trillen' of met hoorbare meldingen. Dit kennen we al jaren en ik gebruikte deze optie zelf ook, net als een groot deel van de Android-gebruikers. In Android 5.0 kwam Google ineens met iets nieuws: het aanpassen van je meldingen waarbij de termen als 'stille modus' volledig verdwenen waren.

Lees ook: Ster in notificatiebalk: dit is de reden

Geen, prioriteit en alle

De benamingen werd aangepast en zo zagen we naast de optie om het toestel via de volumeknoppen op trillen en geluid te zetten, ook opties om al dan niet meldingen of 'onderbrekingen' te ontvangen. Hierbij is 'alles' logisch: alle meldingen worden getoond en afhankelijk van de instellingen ten gehore gebracht met geluid dan wel trillen. De andere twee opties zorgen voor de nodige verwarring.

De nieuwe 'Prioriteitsmodus' is eigenlijk de stille modus zoals we die van vroegâh kennen. De prioriteitsmodus wordt weergegeven met een ster in de notificatiebalk en heeft wat meer mogelijkheden dan de vroegere stille modus. Alleen door de nieuwe benaming en niet altijd even duidelijke instellingen is deze moeilijk te doorgronden. Standaard, als de prioriteitsmodus aanstaat, worden alle meldingen zonder geluid weergegeven in de notificatiebalk, alleen de wekker maakt geluid.

Het is wel mogelijk om berichten of telefoontjes van contactpersonen door te laten, zodat deze wel geluid maken. Je kunt er voor kiezen om contactpersonen op een whitelist te zetten of om het mogelijk te maken dat álle contactpersonen je nog (wakker) kunnen bellen. Een voordeel van deze modus is dat de wekker áltijd afgaat, dit is niet uit te schakelen. In principe is dit dus de stille modus, met extra instellingen.

Er is wel één verschil met de stille modus van vroeger: de notificatie-LED wordt niet gebruikt als deze modus is ingeschakeld. Feitelijk is dit het enige verschil. De prioriteitsmodus kan ook op vaste tijdstippen in- en uit worden geschakeld.

Lees ook: Android 5.0 tip: toestel op stil zetten

De nieuwe modus 'Geen meldingen' doet precies wat je zou verwachten, niets door laten komen, geen telefoontjes, wekkers of enige andere melding. Ook dit is volledig nieuw, dit was voorheen alleen gedeeltelijk te bewerkstelligen door de vliegtuigmodus aan te zetten, maar nu blijf je, indien gewenst, wel verbonden met WiFi en het mobiele net.

Eigenlijk is de opzet van de stille modus verbeterd, maar heeft Google verzaakt dit duidelijk uit te leggen. Als de 'prioriteitsmodus' direct te bereiken was via de volumeknoppen of de naam 'stille modus' had gekregen was iedereen gelukkig geweest. Nu, door de vreemde benaming en verstopte instellingen die de 'gewone' gebruiker niet weet te vinden, heeft men het idee dat Google de 'stille modus' om zeep heeft geholpen. In de video hieronder legt Google het wél goed uit, maar het zou niet nodig hoeven zijn dat men op zoek gaat naar een video.

Android 5.1: verbetering op komst?

Er zijn dan ook vele smeekbedes en de geruchten gaan dat de 'stille modus' weer terugkomt in Android 5.1. De onderstaande screenshot toont de nieuwe icoontjes die gebruikt worden in Android 5.1 op de Android One-toestellen voor de opkomende markten. Hier zien we nog steeds de benamingen zoals voorheen, maar heeft Google door gebruik van icoontjes enigszins duidelijk proberen te maken wat betekenis is. Hier zijn ze, wat mij betreft, niet helemaal in geslaagd. Mijns inziens moet de naam gewijzigd worden en iedereen is weer gelukkig.

Ik ben fan

Ook voor mij heeft het even geduurd om dit hele proces te doorgronden, maar inmiddels ben ik een fervent prioriteitsmodus-gebruiker, ook al is de naamgeving verwarrend. Door de extra opties heb je juist meer mogelijkheden en heb je dus meer controle over welke meldingen er wel of niet binnenkomen. Neemt niet weg dat de naam verwarrend is en een paar nieuw icoontjes gaan dit niet oplossen, dus Google, doe je best, overtuig de rest...

Lees meer over:
Android 5.0 Lollipop

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties