Opinie: games streamen wordt de toekomst, maar Stadia is het halve werk

Opinie: games streamen wordt de toekomst, maar Stadia is het halve werk

Aarzelend schokje

Stadia ging voor zijn Stadia Connect even kijken naar Nintendo dat regelmatige zijn gamers op de hoogte brengt van nieuwigheden via een Nintendo Direct-livestream. Gisteren mochten we die allereerste Stadia Connect bijwonen, live op YouTube. Wat door sommigen al op voorhand werd voorspeld als een aardbeving in de game-industrie, is voorlopig nog maar een aarzelend schokje.

Toegegeven, de meeste zaken van Stadia kloppen perfect. Het idee om high-end games te streamen op zowat elk apparaat dat een scherm heeft en over een internetverbinding beschikt, is aanlokkelijk. Meer dan ooit blijkt na gisterenavond dat games streamen de toekomst is van gaming. Met Stadia Pro kan je voor 9,99 euro per maand games streamen in 4K aan 60 frames per seconde. Ook met de lage vereisten voor internetverbindingen wordt Stadia enorm toegankelijk, want met 10 Mbps ben je al aan boord. Stel je koopt een gaming-pc, dan zit je al snel aan 1200 euro, ofwel 10 jaar lang Stadia Pro-streamen.

Beelden van de controller en de nieuwe details

Teleurstellend aanbod

Sterker nog, als je genoegen neemt met 1080p via Stadia Base, dan kan je zelfs gratis games streamen. Waarom zou je in hemelsnaam nog zo'n dure bak in huis halen, waarbij je regelmatig nog de hardware moet vernieuwen? Dat brengt ons bij de voorlopige achilleshiel van Stadia, en het is een hiel die open en bloot ligt. Hoe goed je platform ook werkt, zonder een sterk aanbod aan games maak je het niet succesvol. De harde geschiedenis van de game-industrie bewees al eerder hoe elk platform gemaakt of gekraakt wordt op basis van zijn aanbod aan games. Dat is ook de precieze reden waarom virtual reality zo moeilijk op gang komt. De hardware werkt schitterend, maar het game-aanbod is nog altijd eerder teleurgesteld.

Stadia games

Stadia brengt met de lancering in november voorlopig 32 spellen - er kunnen nog volgen - waarvan voorlopig enkel Destiny 2 als enige gegarandeerd deel uitmaakt van het Stadia Pro-abonnement. Destiny 2 is ook geen nieuw spel, maar een oude bekende - niet de allergrootste hoogvlieger - die nu een nieuwe uitbreiding krijgt. Verder is er slechts één aankondiging geweest voor een exclusief spel dat voor Stadia wordt gemaakt, het puzzelspel 'Glyt'. Het staat in de sterren geschreven dat sterke exclusieve titels zoals een Halo voor Xbox, de Mario-spellen voor Nintendo of Uncharted voor PlayStation, enorm belangrijk zijn voor spelplatformen.

Sony en Microsoft

Zelfs Valve, het bedrijf achter de bekende Steam-winkel voor pc, scoort goed dankzij DOTA. Het zijn vaak ook de games die een platform bestaansrecht geven. Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite, wist door zijn monsterhit gamers naar zijn Epic Games Store te begeleiden. Stadia gaat dus veel meer sterke titels in huis moeten halen, zeker ook in combinatie met zijn Stadia Pro-abonnement, als het gamers wil overhalen om de sprong te wagen.

Volgende week begint de grootste gamebeurs van het jaar, de E3, en de kans is groot dat daar het lot van de dienst bezegeld wordt. Ontwikkelaars gaan op de beurs tal van nieuwe speltitels aankondigen en bekend maken op welke platformen ze gelanceerd worden. De situatie waar Stadia zich in verkeert, is volledig omgekeerd ten opzichte van Sony en Microsoft. Google heeft een voorsprong genomen met zijn sterke streamingtechnologie ten opzichte van die twee mastodonten, maar het mist de games. Bij Microsoft en Sony is het nu alle hens aan dek om samen een eigen streamingplatform te lanceren, maar zij hebben de meeste game-ontwikkelaars, gamers en eigen studio's achter zich. In de komende maanden staat ons gegarandeerd een hevige strijd te wachten.

Stadia verbinding

Het belang van cross-platform

Toch mogen we ook een ander belangrijk punt niet uit het oog verliezen en dat is cross-platform gaming; wat voorlopig volledig ontbreekt op Stadia. Veel gamers houden van multiplayer-spellen waarmee ze hun vrienden virtueel een kopje kleiner maken. Ook ikzelf speel op de pc graag met vrienden samen, en momenteel zoek ik naar een alternatief voor mijn verouderde gaming-laptop. Als ik op Stadia zou overschakelen, dan moet ik elk spel dat ik voordien al had aangeschaft opnieuw kopen. Tenzij Stadia Pro opeens een enorm aanbod introduceert. Bovendien zou ik mijn spelvoortgang verliezen, want voorlopig laat enkel ontwikkelaar Bungee het toe om de voortgang van spelers in Destiny 2 over te nemen naar Stadia.

.

Stadia Controller

Erger nog, zelfs als ik op Stadia eenzelfde spel zou terugvinden als een vriend op zijn pc, dan kan ik het nog altijd niet online tegen hem opnemen. Stadia zou volledig cross-platform moeten werken, maar het lijkt een zware taak om game-ontwikkelaars ervan te overtuigen dat Stadia-gamers op dezelfde servers belanden als pc- of console-gamers.

Gebruikerservaring versus games

Toch is het een geweldig idee dat je zowel voor je tv kan zitten met een controller, als voor je pc-monitor met muis en toetsenbord, terwijl je eenzelfde platform gebruikt. We verwachten ook dat gamers op termijn zelfs de vrijheid krijgen om streamen op alle Android-toestellen mogelijk te maken. Vanuit een standpunt van gebruikerservaring en een technisch oogpunt heeft Stadia het helemaal bij het rechte eind, en geeft het traditionele grootmachten als Sony en Microsoft het nakijken.

Stadia controller

Daarnaast kan ook de sterke integratie met YouTube via de Stadia-controller een troef zijn. Stadia-spelers kunnen live naar streams van hun favoriete Youtubers kunnen kijken, en ze zullen zelfs naadloos samen met hen in een spel kunnen stappen. Of die troeven ook voldoende zijn om gamers te overtuigen, is de vraag, want Stadia's concurrenten zijn ook wakker geschud. Hopelijk krijgen we het antwoord op die vraag na E3 of in november als de dienst met zijn volledige spelbibliotheek inclusief alle games voor Stadia Pro live gaat.

Wat denk jij van Google Stadia? Konden de details die onthuld werden op Stadia Connect jou overtuigen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Google Stadia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties