Opinie: gezichtsherkenning bij een telefoon van 80 euro, da's vragen om problemen

Opinie: gezichtsherkenning bij een telefoon van 80 euro, da's vragen om problemen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Gezichtsherkenning

Ongetwijfeld één van de mooiste aspecten van Android zijn de vele mogelijkheden en de keuzevrijheid. Niemand vertelt je hoe je telefoon moet gebruiken. Wil je hem rooten of met custom ROM's aan de slag gaan zodat hij langer mee kan met de laatste software? Dat kan. Ben je niet tevreden met de standaard launcher van je telefoon dan pas je je telefoon tot in de puntjes aan met Nova Launcher, of je probeert eens iets exotisch zoals Niagara Launcher.

Toch zijn er af en toe ook nadelen verbonden aan die open source-filosofie van Google en dan moet de zoekgigant even de touwtje in handen nemen om de boel op orde te krijgen, zoals dat bijvoorbeeld op het gebied van beveiligingsupdates nodig is. Toch loopt op dit moment het beleid omtrent de toepassing van gezichtsherkenning bij tal van fabrikanten de spuigaten uit en Google heeft hiervoor nog steeds geen harde maatregelen genomen.

Moto E5

Dit is de Motorola Moto E5, je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

Onderzoek naar veiligheid

Het is vast niet de eerste keer dat je hebt gehoord hoe de toegang tot telefoons verkregen wordt aan de hand van een foto van een gezicht. Een simpele foto kan eenvoudig de toegang geven tot jouw waardevolle gegevens. Onlangs legde ook de Nederlandse Consumentenbond het probleem bloot in een onderzoek bij de gezichtsherkenning bij tientallen smartphones uit het midden- en hoge segment. Ze probeerden te telefoons te laten ontgrendelen door middel van een foto voor de selfiecamera te presenteren.

Consumentenbond gaat soms in zijn conclusies wel erg kort door de bocht als je het mij vraagt, maar hier hadden ze wel een duidelijk punt. Maar liefst 42 van de 110 onderzochte Android-telefoons kan je aan de hand van een foto ontgrendelen. Toegegeven, om aan dat hoge aantal van onderzochte toestellen te komen verwachtte de organisatie gek genoeg een verschil in de kwaliteit van de gezichtsherkenning bij onder andere de OnePlus 6 (64 GB), OnePlus 6 (64 GB Amerikaanse versie), OnePlus 6 (128 GB) en OnePlus 6 (256 GB), maar dat is een andere discussie.

Foto voor review HTC U11+

Dit is de HTC U11+, je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

Niet evenwaardig

Het blijft hoe dan ook een hallucinant gegeven dat fabrikanten telefoons op de markt kunnen brengen met biometrische beveiliging die eigenlijk eenvoudigweg niet werkt. Dit soort testen toont aan dat niet elke gezichtsherkenning evenwaardig is en de verschillen zijn niet altijd zomaar te verklaren. Waarom kon de gezichtsherkenning bij de Huawei Y7 (2018) niet om de tuin geleid worden en de camera van de duurdere P20 Lite of het P20 Pro-vlaggenschip wel?

Het is in ieder geval wel opvallend dat telefoons met meer geavanceerde gezichtsherkenning wel naar behoren beveiligd zijn. De Huawei Mate 20 Pro maakt net als de iPhone X gebruik van een reeks hulpmiddelen als een DOT Projector, IR-blaster en een TOF-sensor naast de selfiecamera. De toestellen hebben een brede scherminkeping of 'notch' omdat het te veiligheid ten goede komt en ook uit de test bleek dat de toestellen niet beetgenomen konden worden. Je zou je de vraag kunnen stellen wat voor mediastorm er zou ontstaan als blijkt dat een iPhone met Face ID ontgrendeld kan worden aan de hand van een foto.

Samsung Galaxy A7

Dit is de Samsung Galaxy A7 (2018), je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

Geen harde spelregels

Bij Android kan het blijkbaar wel. Eenzelfde fabrikant kan enerzijds een vlaggenschip lanceren met geavanceerde gezichtsherkenning en daarnaast een midrange- of budgettelefoon zonder. Ongetwijfeld goed wetende dat de kwaliteit van de beveiliging bij de midrange-telefoon gewoon niet voldoet. Er zijn ook geen strenge vereisten die door Google worden opgelegd die het verbieden. Er zijn alleen beperkte maatregelen die telefoons met minder sterke gezichtsherkenning detecteert en hen sneller om de invoer van een pincode doet vragen. Dat is hetzelfde als het probleem wel erkennen, maar er te weinig aan doen om het aan te pakken.

Waarom zouden fabrikanten dus werk maken van meer geavanceerde gezichtsherkenning? De feature is in elk geval - veilig of onveilig - erg populair geworden bij gebruikers, dat bleek ook uit onze AW Poll. Bovendien laat geavanceerde beveiliging de prijs van een toestel de lucht ingaan, en dat willen fabrikanten natuurlijk graag vermijden. Als kers op de taart is er nog de kritiek waarop een toestel met veilige gezichtsherkenning vandaag kan rekenen omdat hij een brede scherminkeping heeft. Dat kreeg kreeg LG bijvoorbeeld te horen toen persrenders van de LG G8 ThinQ waren gelekt. Telefoons zijn vandaag toch alleen randloos, da's toch veel mooier? Je hebt toch de kleine waterdruppelnotch en de camera-inkeping, ook bij midrange- of budgettelefoons? Uiteraard ook met gezichtsherkenning natuurlijk.

Nokia 7.1

Dit is de Nokia 7.1, je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

80 euro

Ik schreef recent over de Xiaomi Redmi Go, dat is een Android Go-telefoon met een uiterst interessant prijskaartje van slechts 80 euro. Het toestel heeft een HD-scherm, een 1 GB RAM, een 1,4 GHz chipset, niet eens een vingerafdrukscanner, maar wel een 5 megapixel camera met gezichtsherkenning. Zonder specifiek mijn pijlen op Xiaomi te willen richten, moet ik zeggen dat dit soort telefoons mijn wenkbrauwen doet fronsen. Toegegeven, ik heb heb het toestel niet in handen gehad, want het is splinternieuw en nog niet op de markt verschenen, maar een telefoon van 80 euro die een 5 MP selfiecamera heeft met gezichtsherkenning geeft me niet bepaald een veilig gevoel.

Zou het dan zo lastig zijn voor een fabrikant om aan consumenten uit te leggen dat hij geen telefoon kan maken die minder dan 100 euro kost maar wel veilige gezichtsherkenning heeft en dat de functie daarom ontbreekt? Dat lijkt me niet. Natuurlijk als fabrikanten vrij zijn om de functionaliteit te ontwikkelen en de concurrentie doet het tenslotte ook, waarom zou je dan niet volgen?

Afbeelding van de Huawei P20 Pro

Dit is de Huawei P20 Pro, je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

Google selectief blind?

Ik verwacht van Google dat er snel meer duidelijkheid komt rond gezichtsherkenning op Android, want in geen tijd zagen we de functie aan populariteit winnen, ook bij de voordeligste telefoons. Liefst zou ik Google de touwtjes strakker in handen willen zien nemen voor alle biometrische beveiliging, ook vingerafdrukscanners. Android-telefoons hebben al jarenlang vingerafdrukscanners, en ze zijn ook mijn trouwe vriend, maar het is best zorgwekkend dat een redacteur van Android Police in 2019 nog van Google moet vernemen dat het bedrijf zich plots zelf zorgen maakt over de veiligheid van vingerafdrukscanners.

Als Google sterke inspanningen kan leveren met Project Treble en beveilingsupdates en zelfs denkt aan de ontwikkeling van fascinerende nieuwe manieren van beveiliging als Android Protected Confirmation via een eigen aangepaste Titan M-beveiligingschip, waarom is het bedrijf dan schijnbaar selectief blind voor het beveiligingsrisico dat gezichtsherkenning vormt?

Sony Xperia XZ3

Dit is de Sony Xperia XZ3, je ontgrendelt hem met je gezicht of met een foto van jezelf

Niagara Launcher

Niagara Launcher

Niagara doet eigenlijk wat zijn naam doet vermoeden. Hij tovert je startscherm om in een waterval van applicaties en meldingen. De bedoeling is dat je sneller toegan ..
Nova Launcher Prime

Nova Launcher Prime

Nova Launcher één van de meest complete en bekendste launchers voor Android. Als je een andere launcher op je telefoon installeert, kan je je startscherm en overzi ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk