Opgelet: FluBot besmet Androidtelefoons in Nederland via sms

Opgelet: FluBot besmet Androidtelefoons in Nederland via sms

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De politie waarschuwt voor sms'jes over een ontvangen voicemailbericht. Deze sms'jes bevatten een link met malware die toegang kan krijgen tot je telefoon.

FluBot-malware in sms'jes

In mei werd er gevaarlijke FluBot-malware ontdekt in een app die onder andere realtime mee te kijken op je telefoon. De malware was te vinden in een valse DHL-app die via een downloadlink in sms'jes verspreid wordt. De politie waarschuwt nu voor een nieuwe variant van Flubot. De malware wordt FluBot of Cabassous genoemd, en is onlangs in België gesignaleerd. Inmiddels heeft de malware zich verspreid naar Androidtelefoons in Nederland.

Zo werkt de malware 

Criminelen proberen ook hier via een sms-bericht malware te installeren op je telefoon zodat zij toegang krijgen tot onder andere je bankgegevens. De malware bevat nu alleen geen downloadlink naar een namaakapp maar een melding dat er een voicemailbericht klaarstaat met een link naar het bericht. Als je op die link klikt, wordt de malware op je telefoon geïnstalleerd.

“Is FluBot eenmaal geïnstalleerd, dan heeft de malware volledige toegang tot de smartphone. Op deze manier wordt geprobeerd geld te stelen via de bank-app. Klik niet op de link zodat er geen malware op je toestel wordt geïnstalleerd”, legt de politie uit. Doe je dit toch, dan gaat de malware werken en word je geld overgemaakt naar een buitenlandse bankrekening, op het moment dat een over te boeken bedrag via een bank-app wordt bevestigd. De FluBot-malware gebruikt daarnaast ook je adresboek om zo sms'jes te versturen naar alle telefoonnummers die erin staan. Op deze manier verspreid de malware zich.

Wat als je op de link hebt geklikt?

De politie geeft aan dat er maar één manier is om FluBot te verwijderen: je smartphone terugzetten naar fabrieksinstellingen. Daarbij gaan wel al je gegevens verloren.

De politie vraagt ook om aangifte te doen: “Aangiftes helpen de politie bij de opsporing van criminelen en dragen bij aan het verstoren van het criminele proces in de strijd tegen malware. We gebruiken de informatie uit de aangiftes om schade en slachtoffers in de toekomst te voorkomen.”

Opgelet: FluBot besmet Androidtelefoons in Nederland via sms

Bedankt voor de tip, Martijn!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk