Opgelet: valse e-mails en sms'jes van DigiD, zo herken je ze

Opgelet: valse e-mails en sms'jes van DigiD, zo herken je ze

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Er zijn fraudeurs aan het werk die mensen proberen op te lichten, zogezegd omdat een belastingteruggave wordt uitgekeerd via DigiD. Klanten bij zeven Nederlandse banken moeten in het bijzonder oppassen. Zo kan je de fraude herkennen.

DigiD-fraude via e-mail

Er zijn opnieuw fraudeurs aan het werk die een bekend recept volgen. Slachtoffers krijgen de leuke boodschap dat ze een belastingteruggave wordt uitgekeerd. Ze krijgen een bepaald bedrag te zien en worden verzocht om hun rekeningnummer achter te laten op een webpagina.

Vorige week dinsdag meldde Opgelicht?! al dat deze frauduleuze e-mails de ronde doen. Ze zijn ditmaal behoorlijk overtuigend opgesteld en zijn afkomstig van het e-mailadres: 'noreply@mijn.overheid.nl'. Het onderwerp luidt: "Controle omtrent uw aangifte". In de e-mails worden de juiste logo's van DigiD, iDEAL, de Rijksoverheid en de belastingdienst gebruikt, en er zijn ook maar weinig taalfouten op te merken. Je kan de volledige tekst van de e-mail onderaan dit artikel vinden.

Slachtoffers die hun rekeningnummer achterlaten kunnen veel geld verliezen, en de fraude is speciaal gericht op klanten van de volgende Nederlandse banken:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • ING
  • Rabobank
  • RegioBank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank

Valse sms

Die e-mails zijn al sinds vorige week in omloop, maar er doet zich nu ook een gelijkaardige fraude voor met sms'jes. Bij DroidApp is een sms te zien die zogezegd van DigiD afkomstig is, en die spreekt over een "teruggave". In de sms wordt ook een bedrag genoemd en er is een link die leidt naar een pagina waar je zogezegd je gegevens dient in te vullen.

De frauduleuze sms

De frauduleuze sms

Hoe herken je de fraude?

Allereerst doordat de overheid informatie over belastingteruggave niet via e-mail of sms, maar wel per post communiceert. In het geval van de sms is ook duidelijk te zien dat hij verstuurd wordt van een Duits telefoonnummer, al is het goed mogelijk dat de e-mail door verschillende nummers wordt verspreid.

Hoewel de e-mail zoals gezegd best overtuigend is, zijn er nog een aantal zaken die een belletje doen rinkelen. In de tekst staat dat er sprake is van een belastingaanslag van 21% btw, maar daarvan is geen sprake bij een belastingteruggave. In de tekst zijn ok een aantal stijlfouten te vinden, zoals "belasting teruggave", dat foutief in twee losse woorden staat. Er wordt ook het woord "innen" gebruikt, terwijl het bedrag zou moeten worden uitgekeerd.

Gerelateerde artikelen

Deze maand was er ook al sprake van een nieuwe fraude met WhatsApp. Het gaat om valse e-mails die spreken over een zogezegd nieuw beveiligingsprotocol voor de berichtenapp. Twee jaar geleden tachtten fraudeurs al mensen op te lichten met een valse DigiD-app. Heb jij deze fraudezaken opgemerkt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De inhoud van de valse e-mail

E-mailadres: 'noreply@mijn.overheid.nl'

Onderwerp: "Controle omtrent uw aangifte"

"Geachte heer/mevrouw,

U komt in aanmerking voor een belastingteruggave betreft het jaar 2020. Wij hebben voor onszelf een berekening gemaakt. Er kan nog altijd bezwaar worden gemaakt.

Het bedrag dat u van de belasting terug krijgt is circa € 937,17. Dit bedrag maken wij zo snel mogelijk naar u over.

Te ontvangen

Bedrag van de teruggave € 937,17

BTW (21%) € 196,81

TotaaI te ontvangen € 1.133,98

Mijn teruggave innen

Voor het innen van uw belasting teruggave verwachten wij dat de naam van de rekeninghouder overeenkomen met de naam waarop de desbetreffende teruggave op geregistreerd staat

Met vriendelijke groet,

MijnOverheid"

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk