Openbare wifi: de voordelen, risico's en privacy beschermen

Openbare wifi: de voordelen, risico's en privacy beschermen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Als je onderweg bent, dan kan je op veel plaatsen je laptop of smartphone verbinden via openbare wifi-netwerken. Dat kan ontzettend handig zijn om te werken of om films en series te streamen. Maar wat we niet over het hoofd mogen zien zijn de reële risico's van openbare wifi-netwerken.

Openbare wifi

Over de voordelen van openbare wifi hoeven we je niet veel te vertellen. Dankzij een gratis wifi-netwerk, bijvoorbeeld op de luchthaven, kan je makkelijk van het internet gebruik maken. Je telefoon hoeft niet tussen te komen als een hotspot, waardoor je databundel niet in in rook opgaat.

Alleen, waar veel mensen soms te weinig rekening mee houden, is het feit dat ze telkens een risico nemen wanneer ze met het openbaar netwerk verbinden. Zoals het internetbeveiligingsbedrijf ESET omschrijft, kan een hacker zich tussen jouw laptop en de wifi-router plaatsen. Hij kan de kenmerken van het openbare netwerk volledig nabootsen, zodat je niet met wifi van de lokale McDonald's of Starbucks verbindt, maar met het netwerk van de hacker.

Dit zijn de risico's

De gevolgen hiervan kunnen erg verregaand zijn. De hacker kan bijvoorbeeld heel wat van je privégegevens onderscheppen en het is helemaal uit den boze om identiteitsgegevens of bankgegevens uit te wisselen als je met een openbaar netwerk bent verbonden? Doe geen overschrijvingen en maak geen gebruik van diensten zoals het DigiD.

En daarnaast bestaat er ook nog het risico om malware op je apparaat te krijgen. Het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky omschrijft hoe een hacker bijvoorbeeld een pop-up-venster kan tonen op je telefoon of laptop, met een valse link waarmee je malware binnenhaalt. Die malware kan in alle vormen voorkomen. Op pc bestaat er bijvoorbeeld ransomware, dat is een variant waarbij alle bestanden op je apparaat versleuteld worden. De hacker vraagt een flinke som geld om ze voor je te ontgrendelen. Zodra je het slachtoffer bent geworden van zo'n aanval is er weinig tot niets dat je eraan kan doen.

Gerelateerde artikelen

Zo bescherm je jezelf

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om jezelf te beschermen wanneer je een openbaar netwerk gebruikt. De belangrijkste tip die we kunnen geven, is om een vpn te gebruiken wanneer je met een openbaar netwerk verbindt. Zo'n dienst versleutelt je verbinding waardoor je beschermt bent tegen aanvallen van hackers of inbreuken op je privacy.

Als je verbindt met een openbaar netwerk en toch geen gebruik maakt van een vpn, dan loop je risico. Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om dat risico te beperken:

  • Zorg dat in de instellingen van je pc je het delen van mappen uitschakelt als je met een openbaar netwerk verbindt.
  • Gebruik alleen websites met een HTTPS-verbinding. Je herkent die door het icoontje van het sleuteltje bij de adresbalk van je browser. HTTPS voorziet alvast een beperkte mate van bescherming wanneer je inlogt op websites.
  • Lees de voorwaarden van een openbaar netwerk. Soms zie je letterlijk dat aanbieders de toestemming vragen om informatie over je surfgedrag te verzamelen en met derden te delen.
  • Vergeet netwerken. Als je een openbaar netwerk niet meer gebruikt, kies dan om het netwerk op je apparaten te vergeten, zodat je later niet onbedoeld verbinding maakt
  • Bereid je voor zodat je geen openbare netwerken nodig hebt. Moet je bijvoorbeeld lang wachten in de luchthaven? Zorg dan dat je vooraf Netflix-series hebt gedownload zodat je ze offline kan bekijken.

Maak jij vaker gebruik van openbare netwerken. Misschien ben jij wel het slachtoffer geworden van kwaadwillenden die zo'n gratis netwerk misbruiken. Heb jij al een vpn? Laat het ons weten in de reacties.

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Openbare wifi: de voordelen, risico's en privacy beschermen

De privacy themaweek 2022 werd mede mogelijk gemaakt door VPN Nederland.

Openbare wifi: de voordelen, risico's en privacy beschermen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk