Op MijnOverheid inloggen met wachtwoord kan niet meer: dit is veranderd

Op MijnOverheid inloggen met wachtwoord kan niet meer: dit is veranderd

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Het is voortaan verplicht om DigiD of tweestapsverificatie te gebruiken voor wie wil inloggen op het MijnOverheid portaal. Het is dus niet langer mogelijk om simpelweg een gebruikersnaam en een wachtwoord te gebruiken. DigID of tweestapsverificatie zijn veiligere alternatieven.

Inloggen op MijnOverheid

Wie gewend is om alleen met een wachtwoord in te loggen op MijnOverheid, moet voortaan een andere methode kiezen om toegang te krijgen tot het portaal. Dat maakt de dienst bekend op zijn website. Het platform schuift tweestapsverificatie (2FA) als een van de alternatieven naar voren. In dat geval kan je via een code die je ontvangt in een sms je identiteit bevestigen. Je kan de code ook via een oproep op de vaste lijn ontvangen.

Verificatie via een sms is volgens MijnOverheid geen optie voor wie vanuit het buitenland wil inloggen op de overheidsdienst. In dat geval is een DigiD aanvragen de enige oplossing, dat ontdekken we in de informatie die Mijn Overheid deelt. Met het DigiD gebruik je een app op je telefoon als een verificatiemethode. Je voert in de app je persoonlijke pincode in om door te gaan.

Beveiliging voorop

De beslissing van Mijnoverheid om voortaan enkel te leunen op 2FA of het DigID is heel logisch vanuit een beveiligingsoogpunt. Sommige online gebruikers gaan eerder slordig om met wachtwoorden en ze gebruiken bijvoorbeeld dezelfde wachtwoorden tegelijk voor meerdere diensten. Op die manier lopen ze een beveiligingsrisico op al deze accounts als straks één van die diensten het slachtoffer wordt van hackers.

Gerelateerde artikelen

Het is daarom dat Google 2FA twee jaar geleden automatisch heeft geactiveerd voor zijn accounts. Er gaan ook nog meer overheidsplatformen overschakelen op veiligere inlogmethoden. Eerder was het ook niet meer mogelijk om op de Belastingdienst in te inloggen met alleen een wachtwoord.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de digitale portalen van overheidsdiensten? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk