Ontdek of jij ook slachtoffer bent van een datalek in de afgelopen vijf jaar

Ontdek of jij ook slachtoffer bent van een datalek in de afgelopen vijf jaar

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt met een schokkend bericht: in de afgelopen vijf jaar zijn bijna alle Nederlanders wel het slachtoffer geworden van een datalek. Er zijn in vijf jaar tijd meer dan 114.000 meldingen ontvangen van datalekken. Soms zijn het kleintjes van tientallen klanten, maar het kan ook om honderdduizenden mensen tegelijk gaan. De kans is dus enorm groot dat ook jij in de laatste vijf jaar bent getroffen door een datalek.

Datalekken

Alleen in 2022 alleen al kreeg de AP 21.151 meldingen van datalekken binnen. In de Datalekkenrapportage van 2022 is te lezen dat dat minder is dan in 2021, toen het coronavirus ervoor zorgde dat we veel meer online gingen doen. Toen waren het er 25.000. Nu hebben we het over de datalekken die gemeld worden: er zijn ook exemplaren die nooit in de openbaarheid komen (en dat is illegaal).

Een datalek kan overigens al snel voorkomen: een brief met daarin gegevens die op het verkeerde adres wordt bezorgd kan al zorgen voor een datalek, ook al zijn daar maar twee personen bij betrokken. Volgens de AP zijn het voornamelijk zulke datalekken die voorkomen. Er is ook nog een verschil in de ernst van het datalek qua inhoud. Als je hele medische dossier op straat komt te liggen dan is dat van een heel andere orde dan wanneer je e-mailadres per ongeluk met andere klanten is gedeeld in een nieuwsbriefverzending.

Gerelateerde artikelen

Autoriteit Persoonsgegevens

Heeft een organisatie een datalek, dan moet het dat melden bij de AP. Die zal zich dan ontfermen over de zaak om te zorgen dat er zo min mogelijk schade wordt aangericht door het lek. De AP zegt tegen NU.nl dat het beter is om te begeleiden dan te beboeten. Maar zit een bedrijf niet bepaald in de meewerkstand, dan kan er alsnog gekozen worden voor een boete. Dat kan veel zijn: er zijn in vijf jaar tijd zes boetes opgelegd van tussen de 300.000 en 800.000 euro.

Wat je zelf kunt doen als je slachtoffer bent van een datalek? Je hoeft geen plaksnor te gaan dragen, maar het is wel raadzaam om je wachtwoord zo spoedig mogelijk te wijzigen. Zeker als je op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord gebruikt (wat sowieso wordt afgeraden). En let er ook op: je gegevens liggen op straat, dus phishers gaan proberen je te bereiken. Al geldt ook hier dat je daarvoor sowieso moet zorgdragen: altijd opletten als je een mailtje of sms’je op appbericht krijgt met daarin een link. Gaat het echter om iets belangrijkers, zoals je paspoortgegevens, dan moet je dat melden bij de gemeente, zodat je nieuwe identiteitspapieren krijgt.

De bekende website Have I Been Pwned? kan ook controleren of je slachtoffer bent van een datalek.

Heb jij wel eens problemen gehad door een datalek? Laat het nu achter in de reacties, zeker als je nog tips hebt om het tegen te gaan of op te lossen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk