Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi A2

 • Xiaomi Redmi Note 5

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • Nokia 8 Sirocco

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Oei...

'OnePlus verzamelt gebruikersinformatie zonder toestemming'

· 11 oktober 2017

OnePlus heeft twee gezichten. Aan de ene kant is het een merk dat prachtige toestellen maakt maar er zijn ook problemen met onder andere de support. Nu is naar buiten gekomen dat het bedrijf toestelinformatie verzamelt zonder toestemming van de gebruiker.

Wat is er aan de hand

Softwareontwikkelaar Chris Moore schrijft op zijn blog over security en tech over allerlei ingewikkelde onderwerpen. Tevens nam hij deel aan een wedstrijd waarin hij een vraagstuk moest oplossen. Om bij de oplossing te komen moest hij het internetverkeer bekijken op zijn OnePlus, waar hij ontdekte dat zijn telefoon data deelde waarvoor hij helemaal geen toestemming gegeven had.

Data naar OnePlus

Hij ontdekte dat zijn toestel grote pakketten aan informatie naar het domein open.oneplus.net stuurde. Informatie waar hij nooit toestemming voor had gegeven bij de installatie van zijn telefoon of op enig ander moment.

Welke data werd er verstuurd?

Moore zag dat de informatie naar een AWS-server (Amazon Web Server) werd gestuurd. Hij onderzocht wat voor soort info er naar de servers in de Verenigde Staten verdween.

Door de data te bekijken ontdekte hij dat er heel wat informatie van het device verzameld werd. Van een 'event' zoals het herstarten van het toestel op onverwachte momenten, is het vrij logisch dat dit gedeeld wordt. Met deze data kunnen de ontwikkelaars van OnePlus monitoren op grote fouten.

Maar de data laat ook zien dat OnePlus kijkt naar wanneer het scherm aan en uit gaat en wanneer een toestel wordt ontgrendeld. Daarnaast stuurt OnePlus ook de ID-informatie zoals het IMEI-nummer naar de servers. Dat laatste kan de gebruiker aan de informatie koppelen waardoor de informatie niet meer anoniem is.

Het wordt nog erger

OnePlus weet nu wanneer je je telefoon gebruikt en weet ook wie je bent. Maar het gaat nog verder want Moore ontdekte dat men ook kan zien welke applicaties er geopend worden op het toestel.

Data van OnePlus

Bovenstaande afbeelding laat zien dat hij de applicaties Slack en Microsft Outlook heeft geopend. OnePlus weet nu wie je bent, wanneer je je telefoon gebruikt en ook welke apps je gebruikt. Daarnaast worden de tijdstippen waarop jij acties uitvoert ook bijgehouden. Deze informatie wordt via de OnePlus Device Manager naar de open.oneplus.net servers gestuurd.

OnePlus weet nu dus wanneer je je telefoon gebruikt, wat je er op doet, wanneer je dat doet en kan deze informatie tevens aan een identiteit hangen. 

OnePlus Device Manager

Reactie OnePlus

De collega's van AndroidAuthority hebben om een reactie gevraagd en deze ook gekregen van OnePlus. Het bedrijf ziet het probleem niet zo blijkt uit de reactie: 

"We securely transmit analytics in two different streams over HTTPS to an Amazon server. The first stream is usage analytics, which we collect in order for us to more precisely fine tune our software according to user behavior. This transmission of usage activity can be turned off by navigating to ‘Settings’ -> ‘Advanced’ -> ‘Join user experience program’. The second stream is device information, which we collect to provide better after-sales support."

OnePlus bevestigt dat ze informatie van de gebruiker op twee manieren verzamelen. De eerste 'stream' bestaat uit gebruikersstatistieken die men gebruikt om de eigen software te optimaliseren. Deze stroom aan informatie kun je uitzetten onder 'Settings > Advanced > Join user experience program'.  Deze staat dus standaard aan zonder permissie van de gebruiker.

De tweede stroom aan informatie wordt door OnePlus gebruikt om betere support te kunnen verlenen aan de gebruikers. Iets waar ze juist heel veel kritiek op gehad hebben.

Wat vinden wij hiervan?

Wij vinden dit niet goed. Het is logisch en noodzakelijk dat een merk informatie wil verzamelen over het gebruik van zijn toestellen. Dit is namelijk de enige manier om te leren en te verbeteren, maar daar moet je altijd toestemming voor vragen. Dat doet OnePlus niet gezien het feit dat de schakelaar bij het gebruikersprogramma standaard aan staat.

Ze gaan echt in de fout door ook de identiteit van een toestel en dus de gebruiker mee te sturen en daarnaast ook welke applicaties hij of zij gebruikt en wanneer. Dit is natuurlijk goud voor een ontwikkelaar maar ook een groot cybersecurity-risico.

Kan ik het uitzetten?

Ja, dat is dus mogelijk. De eerste verzamelmethode van OnePlus kun je uitzetten in de instellingen zoals we hierboven hebben beschreven. De rest zal via een ingewikkelde procedure moeten worden uitgezet, zoals hier beschreven.

Bron: Chris Moore

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (21)
Bezig met laden van reacties...