OnePlus 9 (Pro): OxygenOS 12 bèta met Android 12 nu beschikbaar

OnePlus 9 (Pro): OxygenOS 12 bèta met Android 12 nu beschikbaar

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wie een OnePlus 9 of OnePlus Pro heeft kan zijn of haar telefoon nu alvast bijwerken naar Android 12. De open bèta van OxygenOS 12 is nu beschikbaar. het is ook de eerste versie van de softwareschil die met OPPO's ColorOS is geïntegreerd. Dit is nieuw.

OxygenOS 12 voor de OnePlus 9 (Pro)

Maandagavond stelde Google de stabiele versie van Android 12 voor. We hebben al uitgebreid de belangrijkste nieuwe functies besproken in dit artikel, en een opvallend feit was dat de Pixel-telefoons pas in de komende weken een update mogen verwachten naar Android 12. Wie niet langer hoeft te wachten zijn de OnePlus 9- en OnePlus 9 Pro-gebruikers. Tenminste als zij zich willen wagen aan de open bèta voor OxygenOS 12.

OnePlus heeft de testversie van Android 12 alvast voorgesteld op zijn forum, en belangrijk om te weten, is dat die met de nodige fouten en problemen kan komen. Het doel van zo'n bèta is dan ook dat zulke zaken tijdig worden verholpen alvorens de stabiele update naar OxygenOS 12 wordt uitgerold.

De verbeterde canvas-functie

De verbeterde canvas-functie

OxygenOS 12 is dit jaar een extra speciale versie van de softwareschil, omdat die voor het eerst nauw is geïntegreerd met de code van OPPO's ColorOS-schil. OPPO en OnePlus gaan nauw met elkaar samenwerken op allerlei gebieden, dat maakten de bedrijven in september bekend. OxygenOS 12 ziet eruit als een softwareschil van OnePlus-toestellen, maar aan kleine subtiele zaken kan je wel invloeden van OPPO herkennen. Bijvoorbeeld de pincode voor de beveiliging bestaat nu uit zes in plaats van vier cijfers.

Geen Material You

De OnePlus 9-reeks krijgt een nieuw design met OxygenOS 12, maar OnePlus gaat niet aan de slag met het Material You-thema van Google: het principe waarbij de interface de kleuren overneemt van de achtergrond van je telefoon. In de plaats komt OnePlus met menu's die minder overladen zijn met informatie, meer vetgedrukte tekst, subtiele schaduwen en gradiëntkleuren.

De drie verschillende soorten van donkere thema's

De drie verschillende soorten van donkere thema's

Daarbij hoort ook een verbetering voor de Canvas always-on-stijl. Dat is thema waarbij de contouren van een foto op het always-on-scherm te zien zijn wanneer de telefoon is vergrendeld. Er zijn meer manieren om Canvas te personaliseren. Meer personalisatie-opties vinden we ook voor het donkere thema van OxygenOS 12. Je kan uit verschillende tinten van grijs kiezen - het zijn er geen 50, maar drie - en ze variëren van licht naar donker.

Nieuwe Shelf en privékluis

Met OxygenOS 11 kreeg de Shelf een grote update en OnePlus heeft de weergave opnieuw gewijzigd met OxygenOS 12. Dit keer zien we een lay-out die bestaat uit kaarten met afgeronde hoeken. Ze moeten nog steeds toegang geven tot de belangrijkste functies op je smartphone. De Shelf heeft nu een nieuwe Scout-functie gekregen en die helpt je om vlot doorheen je telefoon te zoeken. De zoekfunctie neemt een kijkje doorheen instellingen, apps, en andere bestanden en gegevens. Daarnaast is het uiterlijk van de Zen Mode aangepast, en je kan nu zelf een achtergrondkleur kiezen die jou het meest tot rust brengt.

Het nieuwe uiterlijk van de Shelf

Het nieuwe uiterlijk van de Shelf

Een functie die OnePlus rechtstreeks uit ColorOS heeft geplukt is de Privékluis. Het is een ruimte waarin je afbeeldingen, documenten, geluidsbestanden en meer kan verbergen. Ze zitten dan achter slot en grendel verstopt met je pincode als beveiligingssleutel.

OnePlus maakt een nieuwe functie beschikbaar die eerst exclusief voor Indiase gebruikers toegankelijk was. De 'Work Life Balance'-functie helpt je om vlot de werking van je telefoon aan te passen aan je werk of wanneer je vrije tijd hebt. Er is een 'Work'- en een 'Life'-modus, en jij bepaalt onder meer welke apps meldingen versturen afhankelijk van de actieve modus.

De Work Life Balance-functie

De Work Life Balance-functie

Beschikbaarheid

Je kan de volledige changelog met de verbeteringen en de al bekende fouten hier terugvinden in het forumbericht van OnePLus Daar vind je ook de benodigde weblinks waarmee je aan de slag kan gaan met de open bèta. We verwachten dat OnePlus in de komende tijd met nog meer updates komt voor OxygenOS 12, en de stabiele versie zou al over een maand kunnen arriveren. Nu de teams van OnePlus en OPPO samenwerken, verwachten we minder vertragingen dan vorig jaar.

Heb jij geen OnePlus 9-telefoon, maar een ouder model? Dit zijn de telefoons die later de OxygenOS 12-update krijgen:

 • OnePlus 9
 • OnePlus 9 Pro
 • OnePlus 9R
 • OnePlus 8
 • OnePlus 8 Pro
 • OnePlus 8T
 • OnePlus Nord
 • OnePlus Nord CE
 • OnePlus Nord 2
 • OnePlus Nord N200
 • OnePlus 7T
 • OnePlus 7T Pro / 7T Pro McLaren
 • OnePlus 7T
 • OnePlus 7
 • OnePlus 7 Pro / 7 Pro 5G

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over OnePlus? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk