OnePlus 9 Pro beperkt kunstmatig prestaties in apps, dit is er aan de hand

OnePlus 9 Pro beperkt kunstmatig prestaties in apps, dit is er aan de hand

De OnePlus 9 Pro limiteert de prestaties van de Snapdragon 888 in bepaalde apps. De telefoon presteert daarmee nog ontzettend sterk in benchmarks, maar minder goed in het dagelijkse gebruik. OnePlus wil zo mogelijk de accuprestaties verbeteren.

Update 08/07: OnePlus heeft gereageerd op de vaststellingen. Je leest hier de uitgebreide verklaring van het merk.

OnePlus 9-prestaties

De OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro behoren tot de snelste Android-telefoons die je kan vinden, dankzij de kracht van de Snapdragon 888-chipset. Ondanks dat het om twee ontzettend krachtige telefoons gaat, presteert uitgerekend die krachtige processor van Qualcomm minder goed op de OnePlus 9 Pro vergeleken met wat in feite mogelijk is.

Bij Amandtech trokken ze op onderzoek uit naar de prestaties van de telefoons toen bleek dat de OnePlus 9 Pro in apps minder snel werkt vergeleken met de Samsung Galaxy S21 Ultra en Xiaomi Mi 11. Je merkt de kleine verschillen alleen als de de toestellen naast elkaar gebruikt en dan apps vergelijkt.

OnePlus 9 Pro beperkt kunstmatig prestaties in apps, dit is er aan de hand
Onze benchmarks waarin de OnePlus 9 Pro zijn concurrenten klopt

Het is opvallend dat De OnePlus 9-serie juist minder goed presteert dan andere toptoestellen met Snapdragon 888 omdat de telefoons wel tot de absolute top behoren in benchmarktests. Je zou denken daarom kunnen denken dat OnePlus benchmarks manipuleert, zoals sommige andere merken dat doen, door de prestaties op te drijven tijdens zulke testen, maar het blijkt in werkelijkheid juist andersom te zijn.

OnePlus Performance Service

Op de toestellen draait software genaamd 'OnePlus Performance Service'. Het gaat om een zogenaamde CPU scheduler, dat is een tool die de werking van de processor bepaald in apps. Dat zo'n tool bestaat is an sich niet vreemd, maar de manier waarop hij bij de OnePlus 9 Pro werkt, is dat wel.

Uit vaststellingen van Amandtech komt naar voren dat OnePlus zo kunstmatig de prestaties van de processor vermindert bij een reeks populaire apps: van Chrome, WhatsApp, Twitter en YouTube tot de eigen apps van OnePlus. Eenvoudig uitgelegd: de smartphoneprocessor verleent minder taken aan de krachtige Cortex-X1 prime core dan normaal het geval zou zijn, en in zulke gevallen moeten de minder krachtige processorkernen dus meer werk verrichten.

Mogelijke verklaring

Het is momenteel nog niet duidelijk waarom OnePlus ervoor kiest om de prestaties van zijn telefoons te verminderen, maar de meest logische verklaring zou zijn om de accuduur op de telefoon te verbeteren. De OnePlus 9 Pro gebruikt een scherm met een 120 Hz-verversingssnelheid en het heeft ook een hoge QHD-resolutie. Dat maakt hem een grote verbruiker, zelfs met het LTPO-scherm voor een variabele verversingssnelheid.

Benchmarksite GeekBench beschouwt de werking van de OnePlus Performance Service als een vorm van benchmarkmanipulatie, en de resultaten voor de OnePlus 9 Pro en OndePlus 9 zijn niet langer op de website te vinden. Dat maakte GeekBench bekend op Twitter.

In onze review hebben we de verminderde prestaties met de OnePlus 9 Pro niet opgemerkt, en het gaat dan ook om kleine verschillen met de andere toptoestellen. We hebben OnePlus om een reactie gevraagd op de bevindingen. Je kan hier hun uitgebreide verklaring lezen.

Wat denk jij van deze OnePlus Performance Service? Is het een goede zaak dat OnePlus de batterijprestaties op dergelijke wijze weet te verbeteren, of vind je dat het merk hier beter over kan communiceren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

OnePlus 9 Pro
4500 mAh
6,7 inch - 3216 x 1440 px
128 / 256 GB
Qualco Snapdragon 888

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties