AW vergelijkt: OnePlus 3 vs Honor 8

AW vergelijkt: OnePlus 3 vs Honor 8

Chinees vs Chinees

In deze AW vergelijkt zetten we twee toestellen naast elkaar die beide uit China komen, beide alleen online verkrijgbaar zijn, dezelfde prijs hebben van € 399 en beide wat willen breken met alle regels in telecomland. Het betreft de OnePlus 3 van het gelijknamige bedrijf en de Honor 8, een dochtermerk van Huawei.

Vergelijken maar

Processor en werkgeheugen

We beginnen bij de chipset en het werkgeheugen en daar zien we al enkele verschillen. De OnePlus 3 is voorzien van een Snapdragon 820-chipset van Qualcomm. Deze quadcore-variant is te vinden in vele vlaggenschippen van fabrikanten en ook OnePlus heeft hier dus voor gekozen. Zijn voorganger - de 810 - had veel problemen met warmte, maar Qualcomm heeft deze weten te tackelen bij deze chipset en ook het energiebeheer is weer wat zuiniger geworden. Het toestel is alleen te verkrijgen in een variant met 6GB aan werkgeheugen en behoort hiermee tot de top.

Bij de Honor 8 is er gekozen voor een HiSilicon-chipset uit de stallen van moederbedrijf Huawei. Deze Kirin 950 bevat acht rekenkernen, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van het big.LITTLE-principe. Vier rekenkernen kunnen gebruikt worden voor de meeste intensieve taken, waarbij de andere vier gebruikt worden voor als er wat minder kracht benodigd is. Qua werkgeheugen doet de Honor 8 het in Vergelijking met de OnePlus ook een stapje slechter. Er is namelijk 4GB RAM aanwezig in dit toestel, waarmee deze toch nog steeds ruim bemeten is.

Op het gebied van de chipset en de hoeveelheid werkgeheugen wint de OnePlus 3 het gewoonweg wel van de Honor 8. Beide toestellen werken trouwens erg vlot en als je de beide devices niet direct naast elkaar legt zul je hiervan niks merken. De videochip in de Snapdragon 820 is wel een stuk krachtiger, waardoor het spelen van bijvoorbeeld 3D-games wat vloeiender gaat op de OnePlus 3. Dit betekent ook weer zeer zeker niet dat je totaal niet kunt gamen op de Honor 8, maar gezegd moet het uiteraard wel.

Accu

We zien dat beide toestellen zijn uitgerust met een 3000mAh-accu, maar dat wil niet alles zeggen over de accuduur. Beide toestellen bevatten mogelijkheden om accu te besparen. Zo kun je bij de Honor 8 bijvoorbeeld de resolutie van het beeldscherm omlaag schalen, zodat er minder pixels aangestuurd worden, wat de accu ten goede komt. De OnePlus 3 draait weer op een iets lichtere Androidschil, wat een voordeel is.

Beide devices kunnen snel worden opgeladen, waar dat bij de OnePlus 3 rond een uur duurt en bij de Honor 8 rond de 1,5 uur. De door OnePlus gebruikte Dash Charge-technologie werkt wel wat sneller en alle processen worden uitgevoerd in de oplader zelf, zodat het toestel niet warm wordt tijdens het laden en er ook altijd op maximale snelheid geladen blijft worden, ook bij het spelen van een game of kijken van een video. Wel wordt er nog gebruikgemaakt van het USB 2.0-protocol, waar dat bij de Honor 8 USB 3.0 is.

Met de OnePlus 3 hadden we soms nog wel wat moeite om het eind van de dag te halen, zonder het toestel bij te hoeven laden, terwijl dat bij de Honor 8 niet het geval was. Op het gebied van de accu wint de Honor 8 het dus wat ons betreft, waarbij je wel rekening moet houden met het gebruik dat voor iedere persoon anders is.

Scherm 

Op het gebied van schermen zien we ook verschillen, waardoor het lastig is om één echte winnaar te benoemen. De OnePlus 3 is uitgerust met een 5,5 inch scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels, terwijl de Honor 8 een 5,2 inch scherm heeft met dezelfde resolutie. Daardoor is dat scherm in theorie wat scherper, ook al zie je daar weinig van, maar het OnePlus 3-scherm is een AMOLED-variant. Daardoor is het contrast nagenoeg oneindig en is zwart bijvoorbeeld echt zwart.

De lay-out van de pixels bij de OnePlus 3 is echter een pentile lay-out wat zeer zeker niet de beste keuze is en iets dat je vroeger zag bij Samsung of Motorola-toestellen, maar nu niet meer. De puristen zullen zo'n scherm nooit meer willen gebruiken, maar het AMOLED-scherm van de OnePlus 3 ziet er echt nog wel goed uit.

Het Honor 8-scherm is een LCD-variant, maar zoals ook al werd opgemerkt in de review 'lijkt het wel een AMOLED-scherm'. Over een winnaar kunnen we blijven steggelen en we zouden snel willen zeggen, de OnePlus 3 door zijn AMOLED-scherm. Toch heeft dat dus ook zijn nadelen en is het scherm van de Honor 8 ook erg goed. Vaak heeft een AMOLED-scherm ook een positieve twist op de accuduur, maar ook dat was niet het geval, dus een winnaar benoemen we hier niet.

Design

Over smaak valt niet te twisten, of toch wel? Waar de OnePlus 3 een volledig metalen unibodybehuizing bevat, is de Honor 8 afgewerkt met glas, veel glas. Het toestel van OnePlus is de grootste en zwaarste met afmetingen van 152,6x74,6x7,3mm en een gewicht van 160 gram. De Honor 8 meet 145,5x71,7x7,5mm en weegt 153 gram. Door het glas is de Honor 8 wel een vingerafdrukmagneet, wat bij de OnePlus 3 niet speelt.

Waar de OnePlus 3 niet heel erg glad is afgewerkt, is de Honor 8 dat wel, maar dat heeft uiteraard te maken met de materiaalkeuze. De OnePlus 3 is te verkrijgen in twee kleurencombinaties, terwijl de Honor 8 hier te krijgen is in drie kleuren. De vingerafdrukscanner bij de OnePlus 3 is onder het scherm geplaatst, terwijl deze bij het Honor-model op de achterkant is verwerkt.

Beide toestellen bevatten verschillende fysieke knoppen om bijvoorbeeld het toestel in- en uit te schakelen of om het volume te regelen. De hoofdtelefoonaansluitingen en USB C-poorten zijn aan de onderkant van de twee toestellen te vinden. Het is en blijft natuurlijk een smaak van persoonlijke voorkeur, maar wat ons betreft zien beide toestellen er erg strak uit en is het simpelweg een kwestie van smaak.

Intern geheugen

Qua intern geheugen zien we wel wat verschillen en daarover kunnen we snel zijn, deze zijn in het voordeel van de Honor 8. De OnePlus 3 komt standaard met 64GB intern geheugen, wat meer is dan de 32GB van de Honor 8. Bij het toestel van OnePlus is dit echter niet uit te breiden, waarbij je in de Honor 8 een geheugenkaartje kunt drukken om dit verder uit te breiden. Hierop kun je dan applicaties installeren, maar bijvoorbeeld ook de foto's opslaan, muziek op stallen of andere content meenemen. Ook biedt de Honor 8 ondersteuning voor adoptable storage, waardoor een kaartje te gebruiken is als intern geheugen.

Software

Op het gebied van de software is de OnePlus 3 de duidelijke winnaar. Dat toestel is namelijk voorzien van OxygenOS, een door OnePlus zelf ontwikkelde softwareschil over Android heen. Deze variant heeft veel weg van stock Android, met verschillende aanpassingen, die ook nog eens grotendeels goed bruikbaar zijn. De schil is hierdoor niet zo zwaar en dat is bij de Honor 8 juist weer wel het geval.

In de afgelopen jaren is de softwareschil van Huawei en Honor, EMUI genaamd, wel flink verbeterd, maar toch is het altijd nog wat té Aziatisch. Veel kleurrijke icoontjes en aangepaste instellingenmenu's of snelle notificaties. Nu wordt deze schil wel steeds beter aanpasbaar en ermee werken is goed te doen, maar het is allemaal gewoon niet zo schoon als bij de OnePlus 3. Daarbij komt ook nog eens dat er op de Honor 8 veel voorgeïnstalleerde apps en games zijn te vinden, zogenaamde bloatware.

Beide toestellen zijn voorzien van Android 6.0 Marshmallow en zullen in de toekomst ook worden voorzien van Android 7.0 Nougat. Geen één van deze twee fabrikanten heeft een supergoed trackrecord als het gaat om updates, maar Honor heeft laatst wel een belofte gedaan dat nieuwe devices 2 jaar lang updates krijgen.

Camera

De camera op de achterkant van de OnePlus 3 is een 16 megapixel-exemplaar met een IMX298-sensor van Sony. Deze presteert prima, is vrij snel en schiet doorgaans goede plaatjes. Het gaat tegenwoordig niet allemaal meer om het hoogste aantal megapixels en Honor heeft hiervoor dan ook niet gekozen.

In de Honor 8 zijn namelijk twee camera's aanwezig met een resolutie van 12 megapixel elk. Eén sensor schiet plaatjes in kleur, terwijl de andere dit in grijstinten doet. Als beide plaatjes worden gecombineerd krijg je een contrastrijke kleurige foto. Ook dit toestel schiet prima plaatjes zo blijkt in de praktijk, maar kent door de dubbele camera wat meer mogelijkheden dan de OnePlus 3.

Zo is het mogelijk om de focus op een onderwerp aan te passen en dat kan ook met foto's gemaakt in de speciale modus, waarbij je het focuspunt handmatig nog kunt wijzigen. Ook kent de Honor verschillende grappige functies zoals de 'taillight' of 'lightpainting'-opties die in de review van het toestel zijn besproken. De Honor 8 heeft geen optische beeldstabilisatie aan boord, terwijl de OnePlus 3 dat wel heeft en dat zorgt in theorie voor scherpere en stabielere beelden.

Conclusie is dat beide camera's in deze prijsklasse voldoen en dat je je niet blind moet staren op de resolutie of dubbele camera. Wil je wat meer leuke functies kies dan voor de Honor 8, als je niks te maken wilt hebben met al die poespas dan volstaat de OnePlus 3 ook.

Unieke features

Zowel de OnePlus 3 als de Honor 8 zijn uitgerust met twee simkaartslots, waardoor je bereikbaar kunt zijn op twee nummers. Wel moet je bij de Honor 8 dan het geheugenkaartslot opofferen. Zo'n mogelijkheid kent de OnePlus 3 echter weer niet. Het toestel van Honor is ook uitgerust met een infraroodsensor die op de OnePlus 3 niet te vinden is. Hiermee kun je zo'n 250.000 apparaten bedienen, variërend van je televisie tot spelcomputer en van je versterker tot je BluRay-speler.

Prijzen

In deze AW Vergelijkt hebben we devices naast elkaar gezet die dezelfde prijs hebben, namelijk € 399. Ook zijn beide toestellen alleen online te verkrijgen, maar bij de OnePlus 3 kan dit officieel alleen via de eigen website van het bedrijf. De Honor 8 is ook niet fysiek te verkrijgen, maar kan naast de eigen online-winkel ook worden aangeschaft bij vele andere online-toko's. Een voordeel van de Honor 8 is wel dat deze daardoor te verkrijgen is in combinatie met een abonnement, waar dat bij de OnePlus 3 niet het geval is.

Garantie is bij beide toestellen goed geregeld, maar bij de Honor 8 ook wat makkelijker te regelen. Kwestie van het bedrijf waar je deze hebt aangeschaft bellen en het regelen, waar dat bij OnePlus veelal online moet. Inmiddels is de klantenservice van dat bedrijf wel erg gegroeid en heel lastig is het allemaal niet, maar ja het is wat lastiger dan iets kopen bij een Nederlandse of Belgische winkel.

Conclusie

De toestellen zijn op vele gebieden anders, waardoor de keuze om een winnaar uit te roepen alleen maar lastiger wordt. Het begint al bij het design van de toestellen en het materiaalgebruik, wat een persoon moet aanspreken. De chipsets zijn ook heel anders en in het voordeel van de OnePlus 3, wat ook het geval is bij de hoeveelheid werkgeheugen.

De accuwinnaar is volgens ons toch echt de Honor 8 en ook op het gebied van de camera wint de Honor-smartphone het door de uitgebreide mogelijkheden. Als je liefhebber bent van een stock Android-ervaring dan is de OnePlus 3 jouw toestel, als je daar wat minder om geeft dan kun je net zo goed kiezen voor de Honor 8.

Qua intern geheugen is de Honor 8 de terechte winnaar, door de mogelijkheid om een geheugenkaartje te kunnen gebruiken om dit uit te breiden. Unieke features waaronder de infraroodsensor zijn in het voordeel van de Honor 8. Kopen van beide devices is makkelijk en kan alleen online, maar ook hier wint de Honor 8, al is het nipt.

Beide toestellen bieden een compleet plaatje en zijn erg interessant voor de prijs van € 399. Als je echt veel geeft om cijfertjes, pure rekenkracht en een kale Androidervaring dan is de OnePlus 3 jouw toestel. Kun je af met iets mindere hardware, vind je het design van de Honor 8 fantastisch en wil je een iets compacter toestel dan is de Honor 8 in deze prijscategorie een hele goede keuze.

OnePlus 3
3000
5.5 - 1920x1080
32/64
Qualcomm Snapdragon 820

Meer info

OnePlus 3
3000
5.5 - 1920x1080
32/64
Qualcomm Snapdragon 820

Meer info

Honor 8
3000
5.2 - 1080x1920
32/64
HiSilicon Kirin 950

Meer info

Lees meer over:
Vergelijking

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

AW Weggeefweek 2021: win een Acer Chromebook Spin 513

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag maak je kans...

ABN AMRO-klanten halen nu geld uit de muur met hun telefoon (Update)

ABN AMRO maakt de betaalpas overbodig voor wie contant geld wil opnemen bij de betaalautomaat. Je kan je voortaan met de app...

Is in Google Maps een adres of straat fout, zo pas je het aan

Google Maps is de populairste app voor kaarten en navigatie, maar dat wil niet zeggen dat ze perfect is. Kaarten kunnen foute...

5 beste apps gratis ringtone-apps voor je Android-telefoon

Elke telefoon komt met een pakket aan gratis ringtones, maar de kans is groot dat je die al snel beu raakt. Misschien ben je...

AW Poll: geld uit de muur halen met je telefoon, wil jij het bij jouw bank?

Bij de bank ABN AMRO kan je voortaan geld opnemen bij de betaalautomaat zonder een betaalpas te gebruiken. Je meld je aan met...

Google test apps op het Nest Hub smart display, zo werkt het

Google werkt aan een appweergave op het scherm van smart displays. Een gebruiker van de Nest Hub Max ziet de functie alvast e...

Telegram heeft deze 3 WhatsApp-functies met grote update

Telegram heeft een belangrijke update gekregen, en opvallend is dat de app een aantal functies krijgt die we kennen van Whats...

Pixel 6 Pro-foto's en eerste hands-on video gelekt: bekijk hem hier

De Google Pixel 6 Pro is voor het eerst op foto's te zien en in een video op YouTube. Anders dan op renders zien we nu de afw...

'Xiaomi kan je telefoon op afstand censureren'

In een beveiligingsonderzoek rond Chinese smartphones is ontdekt dat Xiaomi-toestellen een ingebouwde functie bevatten waarme...

Lees meer

Net binnen

'Xiaomi kan je telefoon op afstand censureren'

In een beveiligingsonderzoek rond Chinese smartphones is ontdekt dat Xiaomi-toestellen een ingebouwde functie bevatten waarme...

Google test apps op het Nest Hub smart display, zo werkt het

Google werkt aan een appweergave op het scherm van smart displays. Een gebruiker van de Nest Hub Max ziet de functie alvast e...

Pixel 6 Pro-foto's en eerste hands-on video gelekt: bekijk hem hier

De Google Pixel 6 Pro is voor het eerst op foto's te zien en in een video op YouTube. Anders dan op renders zien we nu de afw...

AW Poll: geld uit de muur halen met je telefoon, wil jij het bij jouw bank?

Bij de bank ABN AMRO kan je voortaan geld opnemen bij de betaalautomaat zonder een betaalpas te gebruiken. Je meld je aan met...

5 beste apps gratis ringtone-apps voor je Android-telefoon

Elke telefoon komt met een pakket aan gratis ringtones, maar de kans is groot dat je die al snel beu raakt. Misschien ben je...

Lees meer