Duits onderzoek: "Xiaomi-telefoons hebben geen censuurfunctie"

Duits onderzoek: "Xiaomi-telefoons hebben geen censuurfunctie"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Onderzoekers van de Duitse cybersecuritywaakhond BSI konden geen censuurfunctie vinden in de software van Xiaomi-telefoons. Er is ook verder geen abnormale code ontdekt in MIUI die verder onderzoek of maatregelen vereist.

Xiaomi-onderzoek

In september vorig jaar kwamen cybersecurityonderzoekers van het Litouwse ministerie van defensie met een opmerkelijke aanbeveling. Ze raadden gebruikers van Xiaomi-smartphones aan om de toestellen niet langer te gebruiken vermits er censuursoftware ontdekt zou zijn.

Het ging volgens hen om een filter die inhoud kan verbergen in de voorgeïnstalleerde apps van Xiaomi, waaronder de browser. Als Xiaomi die filter activeerde, kon je niet langer zoeken naar informatie over Taiwanese onafhankelijkheid, Tibet en andere thema's die in China gevoelig liggen.

Xiaomi heeft vorig jaar meteen de aantijgingen ontkend en de bevindingen van de Litouwse experts werden door een derde partij gecontroleerd. Vanaf september 2021 is het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) een onderzoek gestart waarvan de resultaten nu bekend zijn, dat weet Reuters. Er is geen censuurfilter in MIUI ontdekt en de Duitsers vonden ook geen andere merkwaardige zaken die vragen om verder onderzoek.

'Veiligheid topprioriteit'

Een Xiaomi-woordvoerder reageert tevreden op de bevindingen van de Duitse onderzoekers, dat blijkt uit een verklaring:

"Xiaomi is verheugd dat de gepubliceerde resultaten van het onderzoek van het Duitse federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI) onze inzet bevestigen om transparant en verantwoordelijk te werk te gaan, met de privacy en veiligheid van onze klanten als topprioriteit. Het onderzoek heeft aangetoond dat wij ons houden aan alle EU- en nationale wetgeving inzake gegevensbescherming en -beveiliging, en aan alle toepasselijke EU-normen voor apparaten. We zijn blij met de uitwisseling met gebruikers, toezichthouders en andere belanghebbenden zoals de BSI, omdat we ons inzetten voor constante verbetering en innovatie.”

De Xiaomi 12

De Xiaomi 12

Beschuldigingen zonder bewijs

Xiaomi kon zich het voorbije jaar opwerken tot één van de grootste smartphonefabrikanten. Volgens cijfers van CounterPoint Research was het Chinese merk de nummer twee in Europa in het derde kwartaal van 2021.

Ondanks het positieve nieuws uit Duitsland heeft het merk nog niet in alle landen de twijfels van zich afgeschud, want de Belgische overheid raadde in augustus 2021 nog consumenten aan om niet langer smartphones van Chinese merken te gebruiken. Ze noemden spionagegevaar vanuit de Chinese overheid als een mogelijk risico. Tegelijk gaf de Belgische staatsveiligheid ook toe dat het niet over de middelen beschikt om smartphones grondig te analyseren en zo eventuele dreigen te detecteren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Xiaomi? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk