Onderzoek: slechts 14% van de Nederlanders recyclet smartphone

Onderzoek: slechts 14% van de Nederlanders recyclet smartphone

Recyclen

PanelWizzard heeft in opdracht van T-Mobile en Closing the Loop een onderzoek gehouden onder meer dan duizend respondenten van 18 jaar en ouder. Daaruit is gekomen dat driekwart van de telefoongebruikers hun oude telefoon een tweede leven zou willen geven. Van die groep weet echter 64 procent niet hoe ze dit zouden moeten doen. In samenwerking met Closing the Loop probeert T-Mobile mensen bewuster te maken, zodat telefoons of de materialen hiervan worden hergebruikt in plaats van dat ze belanden op een grote schroothoop. Zo biedt T-Mobile nu ook abonnementen waarbij de klant minder betaalt per maand, in ruil voor de gekochte telefoon na de gebruiksperiode. Wanneer het abonnement afloopt heeft de klant de keuze: óf hij levert de telefoon in bij T-Mobile en heeft genoten van lagere maandkosten óf hij houdt het toestel en betaalt het restbedrag.

> Slechts 14% van de Nederlanders recyclet smartphone

> Helft van de smartphonebezitters wil smartphone bewaren

> Zo'n 36% van de Nederlanders geeft oude telefoon weg en 20% verkoopt hem

> 10% van de Nederlanders houdt hem als reservetelefoon

CEO van T-Mobile: ‘’Dit is het moment waarop we actief moeten bijdragen aan een duurzamer gebruik van waardevolle grondstoffen en wij als telecomprovider onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom creëren wij bewustwording bij onze klanten. Ons einddoel is de hele telecomsector stimuleren mee te doen. In samenwerking met Closing the Loop zijn wij een innovatief recyclingprogramma gestart dat e-waste aanpakt en circulariteit in de telecomsector stimuleert. We zijn blij te zien dat het onderzoek aantoont dat ruim de helft van de Nederlanders overweegt een abonnement af te sluiten met een optie als deze’’.

E-waste

Initiatieven zoals deze zijn noodzakelijk, gezien de grote impact van de huidige situatie en de afwezige kennis hierover bij de grote groep. Van de 7 miljard telefoons die per jaar worden geproduceerd, wordt slechts een schaarst deel gerecycled. Dit gebeurt vaak ook nog eens onverantwoord, met als gevolg dat telefoons alsnog bij een vuilnisbelt terechtkomen. Het gevolg hiervan is e-waste, de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Desalniettemin kon driekwart van de ondervraagden geen antwoord geven op de vraag wat e-waste is.

Joost de Kluijver, directeur Closing the Loop: ’’Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is mensen goed te informeren en recycling nog beter te faciliteren. De aanschaf van een nieuw toestel is een perfect moment om klanten te informeren en te helpen met een betere bestemming voor hun oude toestel. Daarom is het van belang dat telecomaanbieders zich hiervoor inzetten.’’

kapot scherm

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties