Onderzoek: slechts 3% is van plan een slimme speaker aan te schaffen

Onderzoek: slechts 3% is van plan een slimme speaker aan te schaffen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Slimme speaker?

Uit een onderzoek van Multiscope is gebleken dat smart speakers nog maar weinig deel uitmaken van de Nederlandse huishoudens. Momenteel heeft een half miljoen Nederlandse huishoudens (6%) een slimme speaker in huis. Dat er niet meer slimme speakers zijn, is volgens het onderzoek voornamelijk te wijten aan een lage naamsbekendheid en onduidelijke toegevoegde waarde.

De bekendheid met smart speakers is laag. Zo'n 56% van de ondervraagden kent het apparaat helemaal niet. Maar 3% van de ondervraagden is van plan om een slimme speaker aan te schaffen, dat is zo'n 240.000 huishoudens en één op de zes ondervraagden twijfelt of ze binnen nu en een jaar er eentje gaan kopen.

De Google Home is wel de bekendste smart speaker. Daarna volgen de Sonos One en de Echo van Amazon. De HomePod van Apple en de Homey zijn het minst bekend. De Echo is overigens de meest gebruikte slimme speaker in de Verenigde Staten.

Wat moet ik ermee?

De hoge prijs is de belangrijkste reden om geen slimme speaker aan te schaffen. Daarnaast vindt 25% van de ondervraagden het product overbodig of de meerwaarde ervan nog onbeperkt (26%). Daarnaast geeft één op de acht consumenten (12%) aan dat men het product niet vertrouwt.

Men is wel positiever over de spraakbesturing die deze speakers slim maken. Eén op de vier consumenten (26%) is positief over de mogelijkheid om smart speakers via spraak te besturen. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 22%. 28% van de mensen is erg sceptisch moet er niet aan denken om deze techniek in huis te hebben.

In Nederland kunnen we sinds begin oktober de Google Home en de Google Home Mini kopen en daar is vorige maand de Google Nest Hub bijgekomen. Met deze apparaten kun je via een stemopdracht onder andere het web doorzoeken, je agenda checken, slimme lampen bedienen, timers en wekkers zetten en je favoriete muziek en series afspelen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Google Home? Lees dan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk