Onderzoek: Samsung en Huawei verkopen meer telefoons, Apple verliest

Onderzoek: Samsung en Huawei verkopen meer telefoons, Apple verliest

Marktaandeel derde kwartaal 2019

De smartphoneverkoop is nog steeds dalende, dat blijkt uit een onderzoek van Gartner naar de wereldwijde verkoopcijfers van telefoons voor het derde kwartaal van 2019. Het is een trend die al enkele jaren aan de gang is doordat telefoons een langere houdbaarheidsdatum hebben en meer mensen wereldwijd een slimme telefoon in handen hebben.

Gartner merkt wel dat smartphonegiganten Samsung en Huawei hun verkoop het afgelopen kwartaal zagen groeien. Samsung liet 72 miljoen telefoons over de ban rollen, ten opzichte van 73 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, en daarnaast groeide het marktaandeel tot 20,4 procent. Het is in de eerste plaats de sterke prestaties van de vernieuwde Samsung Galaxy A-reeks die Samsung dit jaar de groei oplevert, want steeds meer gebruikers laten premium-telefoons links liggen en grijpen naar een voordeligere midrange-telefoon.

Samsung Galaxy A50De Samsung Galaxy A50 was dit jaar de bestverkopende telefoon in Europa

Toekomst van Huawei

Verder zien we ook Huawei groeien, hoewel het merk nog steeds lijdt door sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd. Al ziet Huawei zijn verkoop, en bijgevolg ook het marktaandeel groeien van 13,4 procent tot 17 procent.

Net zoals we deze zomer hebben gemeld, merkt ook Gartner op dat die groei volledig afkomstig is door sterke prestaties van het merk in thuisland China die omwille van de crisis juist een boost hebben gekregen. Partners van het merk voeren volop promotie voor Huawei-telefoons in China, waardoor andere Chinese merken ook moeilijker met de gigant kunnen concurreren.

Het toestel

Toch blijft de toekomst voor het merk in Europa onzeker, want we verwachten dat nieuwe Huawei-toestellen die gebaseerd zijn op Android 10 zonder Google-apps- en diensten op de markt zullen verschijnen. Het is ook al langer duidelijk dat Westerse kopers dat ontbreken als een 'dealbreaker' beschouwen. Toch is er nog steeds een oplossing voor Huawei mogelijk die het merk uit de impasse sleept en er zijn ook positieve vooruitzichten merkbaar.

Apple verliezer

De grootste verliezer uit de top vijf van grootste smartphonemerken is Apple. het bedrijf ziet zijn marktaandel afnemen van 11,8 procent tot 10,5 procent. Het Amerikaanse bedrijf deed het de afgelopen maanden goed in China, maar de verkoop daalde wereldwijd. Al is het vooral ook interessant om te kijken hoe Apple het ervan af brengt in het laatste kwartaal van dit jaar wanneer de verkoopcijfers van de iPhone 11 bekend zijn.

beelden van de telefoon

Een andere verliezer is Xiaomi dat zijn marktaandeel afgelopen kwartaal zag krimpen. Het derde kwartaal is niet het sterkste voor het Chinese bedrijf. Xiaomi's marktaandeel daalt van 8,5 procent tot 8,3 procent. Concurrent OPPO zet wel kleine stapjes voorwaarts en het toont nu een marktaandeel van 8 procent, vergeleken met 7,9 procent vorig jaar.

Lees meer over:
Android algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties