Barack Obama: "social media kan democratieën vernietigen"

Barack Obama: "social media kan democratieën vernietigen"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Barack Obama spreekt zich kritisch uit over de werking van sociale media. Hij vindt dat sociale mediaplatformen kunnen worden misbruikt om een democratie onderuit te halen. De oud-president stelt wel dat initiatieven van regulators, zoals de Digital Markets Act in de EU, een stap in de goede richting zijn.

Obama over sociale media

Oud-president van de Verenigde Staten Barack Obama sprak donderdag over de huidige staat van sociale mediadiensten een hij uitte zich erg kritisch. Hij was aanwezig op een evenement van het Stanford Cyber Policy Center dat samen met de Obama Foundation werd georganiseerd.

In zijn uitleg sprak Obama over zijn bezorgdheden rond sociale media en hij verwees daarbij ook naar de mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en naar de huidige oorlog in Oekraïne. Obama vindt dat de huidige werking van sociale media de val van een democratisch land in de hand kan werken. Volgens hem bevinden we ons in een "onstuimig en gevaarlijk moment in de geschiedenis".

'Genoeg bagger verspreiden'

"Mensen zoals Putin en Steven Bannon [Voormalig stafchef van het Witte Huis onder Donald Trump, nvdr.] weten dat mensen niet noodzakelijk informatie hoeven te geloven om een democratie te doen wankelen", aldus Obama. "Je moet gewoon genoeg bagger verspreiden, dingen in twijfel trekken en samenzweringen plannen, zodat mensen niet langer weten wat ze moeten geloven."

Beeld van het Meta-logo, de nieuwe naam van Facebook

Beeld van het Meta-logo, de nieuwe naam van Facebook

"Putin heeft dit begrepen in de aanloop naar de verkiezing van 2016 en onze eigen sociale mediaplatformen kunnen zo'n strategie ondersteunen. In de strijd tussen waarheid en vervalsing, en wanneer het aankomt op samenwerking of conflict, sturen onze sociale netwerken ons in de verkeerde richting. Daar zien we nu de gevolgen van."

Digital Markets Act

Toch benadrukt Barack Obama in zijn uitleg dat het nog niet te laat is om het tij te keren. Hij zegt ook dat sociale media ook positieve eigenschappen hebben dat de negatieve gevolgen veelal het resultaat zijn van keuze die gemaakt zijn door een aantal specifieke bedrijven die volgens hem het internet in handen hebben.

Gerelateerde artikelen

Obama heeft het ook over de Digital Markets Act (DMA) in de Europese Unie die volgens hem een stap in de goede richting is. De DMA is een nieuwe wetgeving die de teugels strakker trekt voor sociale media en die ingrijpende gevolgen heeft. Zo zullen berichtenapps niet langer gesloten platformen zijn en kan je met bijvoorbeeld Telegram een vriend op WhatsApp bereiken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over sociale media-apps? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Afbeelding: Obama at American University, Will White, CC BY 2.0

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk