NVIDIA K1-chipset
NVIDIA Tegra k1-chipset" src="https://forum.androidworld.nl/18859194a8/media/Artikel%20NVIDIA.jpg" alt="NVIDIA Tegra k1-chipset" width="103" height="103" />De opvolger van de Tegra 4-chipset of soc (system-on-a-chip) heet niet simpelweg Tegra 5, maar NVIDIA heeft gekozen voor de naam K1. Of dat refereert aan de K1-gevechten en de kracht die daarmee gepaard gaat, is onbekend. Dat terzijde is de Tegra K1 bedoeld voor het gebruik in smartphones, tablets of andere apparatuur. NVIDIA heeft blijkbaar toch harder gewerkt dan men dacht, want deze Denver-cpu's stonden volgens een gelekte roadmap pas gepland in 2015. Met de eerste 64-bits-chipset van Apple, de A7, die afgelopen najaar werd gepresenteerd, heeft Apple klaarblijkelijk het startschot gegeven om andere fabrikanten een spurt te laten trekken om dit verschil weg te poetsen.
Unreal Engine 4
De K1-chipset is gebaseerd op de Kepler-gpu's en is de eerste mobiele chipset met deze grafische chip. Er zijn 192 GPU-kernen aanwezig die moeten zorgen voor de grafische kracht en de chipset is in staat om de Unreal Engine 4 te draaien. Zodoende kunnen veel krachtigere games dan tot nu toe worden gedraaid op mobiele apparaten. Tegra 4 bevat 'slechts' 72 GPU-kernen.
Volgens NVIDIA is de K1-chipset krachtiger dan de Playstation 3 en Xbox 360. Ook moet de chipset een stuk zuiniger zijn dan vergelijkbare chipsets van de concurrentie. De A7 van Apple en de Qualcomm Snapdragon 800 zouden meer energie verbruiken. Qualcomm heeft inmiddels ook de 805-chipset gepresenteerd, maar NVIDIA heeft niks gezegd over de verhouding van de K1 ten opzichte van deze chipset.
Twee versies van de K1-chipset
De 32-bits-versie van de K1-chipset bestaat uit een quadcore-design met één extra processorkern die lager geklokt is en taken afhandelt die minder kracht vereisen, iets wat we al kennen van de vorige Tegra-chipsets. De vier 'hoofdkernen' zijn gebaseerd op de Cortex A15-architectuur en hebben een kloksnelheid van 2,3 GHz. De 64-bits-versie is een dualcore-versie en is gebaseerd op de ARMv8-architectuur en heeft een maximale kloksnelheid van 2,5 GHz. Het feit dat het om een 64-bits-versie betekent niet per se dat de chipset veel sneller is dan zijn 32-bits-broertje: het feit dat het gaat om een chipset die gebaseerd is op de ARMv8-architectuur wel. Dit hebben we ook gezien bij de nieuwe chipset van Apple: het is een 64-bits-chipset, maar het grootste gedeelte van de snelheidswinst komt van het feit dat het om een nieuwe generatie processoren gaat.
Er wordt niet gesproken over een baseband op deze chipsets en dat is wat apart, aangezien de K1 gepresenteerd wordt om te gebruiken in mobiele apparatuur. Een apparaat kan zonder baseband geen verbinding maken met een mobiel (data)netwerk zoals 2G, 3G of 4G.
Beschikbaarheid
De eerste apparaten met de K1-chipset moeten binnen een half jaar verschijnen meldt NVIDIA. Het gaat dan wel om de 32-bits-variant, want de 64-bits-versies worden verwacht in de tweede helft van 2014.