Nu op WhatsApp: Kanalen, waarin alleen beheerder kan zenden

Nu op WhatsApp: Kanalen, waarin alleen beheerder kan zenden

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

WhatsApp komt met Kanalen, een manier van eenwegscommunicatie binnen de messenger. Kanalen maken het mogelijk voor beheerders om informatie te zenden, zonder dat het gesprek verder volloopt met reacties.

WhatsApp Kanalen

Kanalen hebben ook een zoekbare database, wat betekent dat het dus niet zozeer is bedoeld om een kanaal voor een vaste groep mensen te maken: het wordt meer openbaar. Je kunt bijvoorbeeld op zoek naar een kanaal over Ajax of Feyenoord, als je op de hoogte wil blijven van wat er speelt op de voetbalclub, of je kunt een kanaal maken vanuit een gemeenteraad waarbij burgers kunnen aanhaken en lezen wat de raad zoal besluit.

WhatsApp Kanalen zijn straks te vinden onder Status, dat de nieuwe naam Updates krijgt. Verder lijkt het een gewone chat met het standaard arsenaal aan smileys, polls en andere mogelijkheden. Meta schrijft: “We zijn van mening dat Kanaal-updates niet voor altijd hoeven te bestaan, vergelijkbaar met hoe we chatdiensten bouwen. Daarom zullen we de kanaalgeschiedenis slechts maximaal 30 dagen op onze servers opslaan en gaan we manieren toevoegen om updates nog sneller van de apparaten van volgers te laten verdwijnen.”

Gerelateerde artikelen

Nu op WhatsApp: Kanalen, waarin alleen beheerder kan zenden

Privacy

Daarnaast is het mogelijk voor beheerders om screenshots en doorgestuurde berichten te blokkeren op hun kanaal. Meta wil duidelijk maken dat de privacy hier een belangrijke rol speelt: “Als je kanaalbeheerder bent, worden je telefoonnummer en profielfoto niet aan volgers getoond. En als je een kanaal volgt, wordt je telefoonnummer niet bekendgemaakt aan de beheerder of andere volgers. Jij alleen bepaalt wie je volgt en dit blijft privé.” Andere volgers weten zelf niet dat je er bent: dit is allemaal privé.

Kanalen zaten er al een tijdje aan te komen: WABetaInfo schreef er in 2017 al over dat het het tegenkwam in de code. Nu is het afwachten tot het volledig wordt uitgerold. Vooralsnog zien wij op de redactie alleen ‘Status’ zonder kanalen.

Zie jij het wel al? Vind je het een goed idee? Laat het nu achter in de reacties.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk