NS in- en uitchecken met de betaalpas of mobiel: 6 vragen beantwoord

NS in- en uitchecken met de betaalpas of mobiel: 6 vragen beantwoord

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Contactloos in- en uitchecken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel bij alle stations in Nederland waar NS rijdt? Dat kan vanaf volgende week. Ga jij met je betaalpas of mobiel betalen voor je treinkaartje? Dan zijn dit de belangrijkste dingen die je moet weten.

1. Hoe werkt het?

De Nederlandse Spoorwegen is vorig jaar een proef gestart met het een nieuwe betaalmogelijkheid, naast de OV-chipkaart. Reizigers konden tijdens deze test in- en uit te checken met hun betaalpas of creditcard of een digitale betaalpas op de telefoon of smartwatch. De NS hoopt met deze nieuwe betaaloptie dat het treinreizen nog makkelijker en flexibeler wordt. En mogelijk gaan mensen die altijd met de auto reizen, hierdoor ook vaker de trein pakken. Die test is succesvol afgerond en eind januari wordt de nieuwe betaaloptie aan iedereen aangeboden.

De conducteur controleert je net zoals hij of zij dat doet met de OV-chipkaart. Alleen wordt nu niet je OV-chipkaart gescand maar je betaalpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch. De conducteur ziet alleen of, waar en wanneer met de betaalpas werd ingecheckt en heeft geen inzage in je verdere persoons-, bank- of saldogegevens. Je hoeft je betaalpas, creditcard of mobiele telefoon niet uit handen te geven. Je houdt deze zelf tegen het scanapparaat.

Gerelateerde artikelen

De NS werkt voor deze nieuwe betaaloptie onder andere samen met OV-bedrijven, banken en Translink onder de naam OVpay. OVpay is de opvolger van de OV-chipkaart. Met OVpay kan je ook in- en uitchecken met een fysieke kaart, telefoon of bankpas. In combinatie met een smartphone-app is ook mogelijk. Reizigers die reizen met korting of abonnement kunnen straks met OVpay contactloos in- en uitchecken. Deze vervoerders en banken zijn al aangesloten bij OVpay.

2. Wat zijn de voordelen?

Je hoeft voor het reizen met de trein zonder abonnement niet meer langs een kaartautomaat om een kaartje te kopen of saldo te laden op je OV-chipkaart. Je kunt nu namelijk direct inchecken met een bankpas of met je telefoon.

  • Je hoeft geen saldo meer op te laden op de  OV-chipkaart
  • Je hebt altijd een kaartje bij de hand 
  • Er zijn geen aanschafkosten meer voor de OV-chipkaart
  • Je hebt weer een pasje minder in je portemonnee
  • Het betalen van je treinreis werkt net zo makkelijk en snel als een contactloze betaling in een supermarkt  
NS in- en uitchecken met de betaalpas of mobiel: 6 vragen beantwoord

3. Vanaf wanneer kan je met je pas of mobiel betalen?

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers die vol tarief tweede klas reizen - naast de OV-chipkaart – bij NS ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas, creditcard of mobiel.

De poortjes op stations kunnen namelijk vanaf 31 januari, naast de OV-chipkaart, ook chips van een betaalpas, creditcard of mobiel lezen. De NS adviseert wel om de gewenste pas los bij het poortje aan te bieden. Dat voorkomt dat je per ongeluk incheckt met de verkeerde pas.

4. Wat kost het?

De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld. Die kun je de volgende dag bekijken op het betaaloverzicht van je bank of creditcardverstrekker. Je kan ook je reisoverzicht terugvinden in Mijn NS of OVpay-reisoverzicht. Voor de eerste koppel je je betaalpas aan Mijn NS. Bij het OVpay-reisoverzicht vul je de code in die vermeld staat in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

Gerelateerde artikelen

5. Met welke betaalpassen kan ik in- en uitchecken?

Je kan met een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS betalen. Dat geldt ook voor contactloze creditcards van Mastercard of Visa. Ook buitenlandse contactloze betaalpassen en creditcards van Maestro, V PAY, Mastercard of Visa kunnen worden gebruikt. Daarnaast kan je met een smartphone of smartwatch betalen. Je moet dan wel één van deze betaalpassen of creditcards aan je mobiel of smartwatch hebben gekoppeld.

6. Wat werkt er (nog) niet?

Je kan nog niet alle diensten afrekenen met je betaalpas of mobiel. Het huren van een OV-fiets/ OV-ebike of het krijgen van reizigerskorting op een P+R terrein bijvoorbeeld.

Je kan tijdens je reis ook niet wisselen van betaalmiddel (pas, telefoon of wearable). Als je incheckt met je betaalpas moet je ook uitchecken met dezelfde betaalpas. Je kan dus niet je plastic betaalpas en je mobiele betaalpas door elkaar gebruiken. Doe je dit toch, dan resulteert dan in twee incomplete ritten. De NS zal dan twee een correctietarief van 20 euro verrekenen, omdat de juiste ritprijs niet vastgesteld kan worden.

Gerelateerde artikelen

Samen met iemand anders reizen op je betaalpas is ook niet mogelijk. Elke reiziger heeft zijn eigen betaalpas nodig om te reizen en betalen in het OV. Je kunt niet samen reizen en betalen met één betaalpas.

Reizen met kortingsproducten wordt ook niet ondersteund. Reis je bijvoorbeeld met met korting tijdens daluren of als 65+-er? Of reis je eerste klas? Dan kun je helaas niet in- en uitchecken met de betaalpas of mobiel. De NS heeft ook geen geen concrete plannen om dit wel mogelijk te maken. Wel wordt de huidige ov-chipkaart op termijn vervangen. Er zal dus een alternatief moeten komen voor deze producten.

Vind jij het een goed idee om contactloos te kunnen in- en uitchecken op stations? Laat het ons weten in de reacties.

NS

NS

Van je huis naar je afspraak in de stad, vanuit je werk naar je B&B-adres; plan je reis naar elk adres met de NS-app. De NS-app zit vol met nuttige functionalite ..
OVpay

OVpay

OVpay is de nieuwe manier van in- en uitchecken in het OV in Nederland, de opvolger van de OV-chipkaart. Hierdoor kun je zelf kiezen hoe je in- en uitcheckt! He ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk