Nokia's Android 11-updates zijn vertraagd, dit betekent het voor jou

Nokia's Android 11-updates zijn vertraagd, dit betekent het voor jou

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Vlak na de officiële aankondiging van Android 11, publiceerde HMD Global zijn Android 11-updateschema. Het originele schema gaf de smartphonefabrikant tot eind juni de tijd voor de uitrol van Android 11 naar alle toestellen die er recht op hebben. HMD lijkt vertraging te hebben opgelopen, en publiceerde vrijdag een nieuwe tijdlijn waarin de laatste update voor het derde kwartaal gepland staat.

Android 11 voor Nokia-telefoons

HMD ging vorig jaar voortvarend te werk met de Android 11-updates en gaf zichzelf de taak om voor vier telefoons de update nog in het vierde kwartaal uit te rollen. Achteraf gezien verliep dit mogelijk niet zo soepel als verwacht – de Nokia 8.1 moest bijvoorbeeld in het vierde kwartaal van 2020 de update ontvangen, maar ontving de update uiteindelijk pas in de week van 19 april. Ook voor de Nokia 8.3 5G verliep het updateproces minder vlot dan verwacht; de update verscheen uiteindelijk pas twee maanden na het verlopen van de aangegeven updatetermijn.

Nokia's Android 11-updates zijn vertraagd, dit betekent het voor jou

HMD Global heeft een nieuw updateschema voor zijn toestellen uitgebracht

Upgrades naar Android 11 lijken voorlopig niet erg te willen vlotten voor de Finse telefoonfabrikant, wat vermoedelijk aanleiding is geweest om een nieuw updateschema uit de kast te trekken. Daarbij valt meteen op dat de fabrikant verwacht de laatste updates uiterlijk eind september uit te rollen, in tegenstelling tot de vorige deadline van het tweede kwartaal van dit jaar.

Van de vijftien toestellen die HMD Global van Android 11 wil voorzien, zijn er tot op heden zeven die de update hebben ontvangen. Voor het einde van juni zal HMD, volgens het gepubliceerde schema, de Nokia 1 Plus, Nokia 1.3, Nokia 1.4, Nokia 2.3, Nokia 2.4, Nokia 3.4, Nokia 5.3 en Nokia 5.4 van de update voorzien. Eigenaren van de Nokia 6.2, Nokia 7.2 en de Nokia 9 PureView worden als laatste bediend, en ontvangen de update voor eind september. Opvallend is dat de ‘duurste telefoon’ van het bedrijf, de Nokia 9 PureView, uiteindelijk het langst moet wachten op de Android 11-update.

Android Developer Program

Adam Furgerson, hoofd van marketing bij HMD Global, liet begin april weten dat de vertraging bij de Android 11-updates te maken heeft met het feit dat Nokia: “geen deel uitmaakte van het Android Developer Program voor Android 11”. Met dit programma krijgen fabrikanten vroegtijdig toegang tot nieuwe Android-versies, zodat de updates tijdig uitgerold konden worden. Fabrikanten die de toegang tot dit programma missen, moeten wachten tot de publicatie van de Android 11-code in Googles AOSP-bibliotheek.

Gerelateerde artikelen

Het bedrijf liet bij de Q&A-sessie weten dat er een inhaalslag zou volgen die het mogelijk maakte om de ‘meeste Nokia-telefoons in april van Android 11 te voorzien’. Achteraf lijkt de inhaalpoging niet te zijn geslaagd en moest de fabrikant een nieuw updateschema uitbrengen. Zoals altijd geldt met deze onderwerpen: neem de gegevens met de nodige korrels zout. Hoewel dit officiële gegevens zijn van de Finse fabrikant, komt het regelmatig voor dat updates later dan verwacht worden uitgerold.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk