Wie een Nokia 5.3 heeft kan de telefoon voorlopig beter niet terugzetten naar de fabrieksinstellingen, dat adviseert nu ook Nokia. Door een kritieke fout met de laatste update van november zal de telefoon na zo’n reset mogelijk niet meer werken. De schade is dan onherstelbaar.

Lees verder na de advertentie.
Update 23/11: Nokia heeft gereageerd bij Androidworld. We hebben dit artikel aangepast.
Nokia 5.3-probleem
Een gebruiker van een Nokia 5.3 moest met lede ogen aanzien dat zijn telefoon niet meer opstartte nadat hij het toestel naar de fabrieksinstellingen had gezet. Met de fabrieksinstellingen wis je alle persoonlijke gegevens van een telefoons, waardoor hij normaal opnieuw opstart alsof hij voor het eerst uit de doos komt. Dat is handig wanneer je het toestel bijvoorbeeld wil doorverkopen, maar bij de Nokia 5.3 gaat het dus mis.
Op de sociale nieuwssite Reddit omschrijft een gebruiker met de naam ‘u/Linux-Is-Best‘ het probleem. Zijn telefoon – een budgettoestel uit 2020 – had nog maar pas de beveiligingsupdate van november en de Android 12-update gekregen, toen het mis ging bij het herstellen van de fabrieksinstellingen. Bij het opnieuw opstarten kreeg hij even een tekst te zien die naar eigen zeggen op een URL leek, maar daarna kon de Nokia 5.3 niet meer opstarten.
Reactie Nokia
In de plaats zag hij de melding dat er geen besturingssysteem op de telefoon werkt. Een telefoon met een dergelijk probleem wordt ook weleens ‘bricked’ genoemd, wat vrij vertaald wil zeggen “als een baksteen”. De telefoon kan dan helemaal niets meer en er is doorgaans ook geen oplossing mogelijk. Later reageerden in het Reddit-draadje trouwens nog meerdere mensen die met een kapotte telefoon achterbleven.
Androidworld heeft HMD Global, de fabrikant van Nokia-telefoons, om een reactie gevraagd.
“HDM is op de hoogte van een probleem dat zich voordoet na het terugzetten van de fabrieksintellingen bij een beperkt aantal Nokia 5.3-apparaten met Android 12. Ons ontwikkelaarsteam is op de hoogte van het probleem en er wordt aan een update gewerkt die zo snel mogelijk wordt uitgerold. Voorlopig krijgen gebruikers het advies om hun telefoon (de Nokia 5.3, red.) niet terug te zetten naar fabrieksinstellingen als hij op Android 12 werkt.”
Woordvoerder HMD Global
Het is niet helemaal duidelijk wat precies de oorzaak is van deze kritieke fout. HMD maakt het niet duidelijk in zijn verklaring, maar vermoedelijk is er een fout gebeurd bij het updaten van de Nokia 5.3. Normaal gezien heeft Android voor zo’n fouten een oplossing klaar. Op een afzonderlijke partitie van je opslag moet altijd het besturingssysteem geïnstalleerd staan voor het geval een update misloopt. Je zit dan in het geval van een ernstige softwarefout nooit met een telefoon zonder besturingssysteem. Om een onbekende reden had de Nokia 5.3 van deze gebruikers schijnbaar geen partitie waar Android 12 op geïnstalleerd stond.
Telefoon geroot
Nokia’s supportdienst was niet bereid om de telefoon van Reddit-gebruiker ‘u/Linux-Is-Best’ kosteloos te vervangen, maar dat heeft vermoedelijk ook te maken met het feit dat zijn telefoon was geroot, dat geeft hij zelf in een van zijn reacties aan. Bij het rooten van je telefoon krijg je als gebruiker alle rechten over de software van je telefoon. In dat geval ben je in veel gevallen zelf verantwoordelijk voor allerhande problemen. Vaak vervalt dan de wettelijke garantie. We hebben aan Nokia gevraagd of de telefoon in dit geval inderdaad niet werd vervangen omdat hij was geroot.
Heb jij ooit al een telefoon vernield nadat je hem probeerde te rooten of een andere ROM wilde flashen? Misschien gebeurde als gevolg van een kritieke fout bij een update? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dus een heel nieuws bericht omdat 1 persoon problemen ondervind met een telefoon die geroot is.
Ik heb nog steeds een zwart scherm als er een melding binnen komt en dan kan je nergens bij tot de melding weer weg is
Mijn oude nokia 7.2 heb ik weer ook naar fabriekinstelling gedaan toen ik weg gaf. En geen probleem met dit hij word nog gebruikt door iemand van familie.