NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vandaag staat er ook een testbericht op de planning en Androidworld geeft antwoord op de meest gestelde vragen over dit alarmmiddel op je telefoon.

1. Wat is NL-Alert?

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Je ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.

2. Hoe werkt NL-Alert?

NL-Alerts worden uitgezonden door de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. Tijdens een ramp, ernstig incident of crisis bepaalt de overheid in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Alle zendmasten die bereik hebben in het gebied, zenden het NL-Alert uit. NL-Alert is dus gratis en anoniem. NL-Alert is ook te zien op veel digitale reclameborden en vertrekborden in stationshallen.

Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Dat klinkt dus anders dan een bericht via sms of WhatsApp-bericht. Ontvangt je een NL-Alert? Informeer altijd je omgeving, zodat ook zij weten wat er aan de hand is en wat zij moeten doen.

Voor het testbericht adviseert de overheid om rond het middaguur geen koptelefoon of oordopjes te gebruiken. Het schelle geluid van het testbericht kan namelijk erg hard klinken.

3. Hoe krijg ik NL-Alert op mijn telefoon?

NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen.

3a. Ik krijg geen NL-Alert testbericht binnen

Krijg je geen NL-Alert testbericht binnen? Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn:

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
  • Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerk

3b. Ik krijg het NL-Alert testbericht veel later binnen

Krijg je het NL-Alert testbericht wel binnen maar veel later? Dat kan met de volgende redenen te maken hebben:

  • Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
  • Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerkt

Gerelateerde artikelen

3c. Ik krijg meerdere NL-Alert testberichten binnen

Heb je NL-Alert testbericht meerdere keren ontvangen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heb je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed weggedrukt. Dan kan het NL-Alert zich namelijk weer opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat jouw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

4. Is NL-Alert ooit gebruikt?

Jazeker! Sinds de ingebruikname op 8 november 2012 is NL-Alert vaak gebruikt. Het waarschuwingsmiddel werd voor het eerst ingezet bij een brand in Tolbert op 14 december 2012. De tweede keer was op 20 januari 2013 bij een brand in Meppel.

NL-Alert werd in 2013 nog 33 keer gebruikt, maar in 2019 werden er al 174 NL-Alerts versturud. In 2020 werd NL-Alert onder andere gebruikt voor de sterke muistromen in zee, om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, en om mensen te waarschuwen voor een grote storm. Ook verstuurde de overheid in dat jaar een NL-Alert om mensen te wijzen op maatregelen om corona tegen te gaan. Dit jaar kregen we een NL-Alert op 18 februari vanwege extreme weersomstandigheden in grote delen van het land.

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

5. Hoe vaak krijg je een NL-Alert?

Ieder half jaar in juni en december zendt de Nederlandse overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Je kan er dus in ieder geval twee per jaar verwachten. Hopelijk blijft het daarbij!

Ontvang jij de NL-Alert meldingen op je telefoon? Of heb je ze wel eens gezien op stationsborden? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Bronnen: Wikipedia,

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk