NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon goed ingesteld?

NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon goed ingesteld?

NL-Alert bij rampen

De overheid test jaarlijks het systeem achter NL-Alert. Dit jaar kunnen we het controlebericht verwachten op 3 juli, vandaag om 12.00 uur, en op 4 december. De bedoeling van dit controlebericht is om te testen of iedereen het op zijn of haar smartphone ontvangt. Dit is van belang omdat er in het geval van een ramp getroffen burgers via dit systeem worden geïnformeerd.

Voorbeelden van een ramp waar de overheid gericht burgers moet informeren, zijn noodweer, een terroristische aanslag of levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Bij de laatste worden onder andere een brand, gaslek of dijkdoorbraak bedoeld.

Het systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. In het geval van een noodsituatie ontvangen alle telefoons in de directe omgeving zo'n tekstbericht met informatie over wat te doen. De anonieme berichten worden ook verstuurd als het netwerk overbelast is. Naam en telefoonnummer van de ontvanger blijven onbekend.

NL-Alert instelhulp 

Om het controlebericht op je telefoon te kunnen ontvangen, moet je toestel juist ingesteld zijn. Gelukkig zijn de meeste toestellen automatisch ingesteld en er hoeft dus geen actie ondernomen te worden, maar bepaalde Androidtoestellen dienen nog handmatig ingesteld te worden voor NL-Alert. Even controleren kan dus nooit kwaad.

Daarbij is het ook verstandig om anderen te helpen die niet zoveel verstand hebben van smartphones. Voor het instellen van een telefoon heeft de overheid een instelhulp in het leven geroepen. Hier kun je voor meerdere toestellen een handleiding vinden om NL-Alert juist in te stellen. Op ons forum is ook een topic waar je terecht kunt voor eventuele vragen.

We horen vanmiddag graag in de comments of jullie problemen hebben gehad met het controlebericht.

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties