Ontwikkelaars NL-Alert-app hadden te weinig technische kennis, nieuwe app op komst

Ontwikkelaars NL-Alert-app hadden te weinig technische kennis, nieuwe app op komst

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Medio 2020 maakte Minister Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van een datalek in de NL Alert-app. Nu blijkt het volgens de minister niet om een 'meldplichtig datalek' te gaan en een vervanger is op komst.

NL-Alert-app verzamelde data

In maart van 2020 lanceerde de Rijksoverheid een officiële NL-Alert-app als aanvulling op het controlebericht. De app moest dienen als één van de alarmeringsmiddelen tijdens noodsituaties. Het controlebericht komt namelijk ook op je telefoon binnen als het netwerk overbelast is. Een app kan minder goed werken als de zendmasten overbelast zijn.

De app had volgens RTL Nieuws vorig jaar ongeveer 60.000 gebruikers. Onder andere blinde, slechtziende en dove mensen, maakten er gebruik van. Mensen die in de grensstreek wonen ook, want zij krijgen geen gewone NL-Alerts. Dat komt omdat ze zonder het te weten gebruik maken van Belgische of Duitse netwerken.

Gerelateerde artikelen

Een aantal maanden later werd er een datalek in deze app ontdekt en de minister raadde iedereen aan om de app te verwijderen. Via de app werden locatiegegevens van gebruikers en mogelijk andere persoonsgegevens zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps verzameld. Deze data kwam bij een externe dienst terecht zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven.

Nu schrijft minister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Kamer dat het niet om een 'meldplichtig datalek' ging, maar hij erkent wel dat de ontwikkeling van de app niet goed is gegaan. Dat blijkt uit een onderzoek die in de brief wordt aangehaald.

Inhoudelijke technische kennis ontbrak

Grapperhaus meldt verder dat er tekortkomingen in de aansturing en beheersing van het project en het toezicht daarop zijn geconstateerd: "De betrokken medewerkers hadden weinig ervaring met projectmanagement en inkooptrajecten en ze misten ook inhoudelijke technische kennis die noodzakelijk is voor dit soort ontwikkeltrajecten." Hierdoor waren ze niet staat geweest om de risico’s in kaart te brengen.

Inmiddels is de oude NL-Alert-app uit de Play Store verwijderd en een alternatief is in ontwikkeling. De minister geeft aan dat de geleerde lessen en de aanbevelingen uit de verschillende onderzoeken worden meegenomen bij de ontwikkeling van de nieuwe app. Er wordt onder andere "gebruik gemaakt van projectleiders met ervaring in ICT-projecten en gegevensbeschermingsexperts die gedurende het traject betrokken blijven."

Wanneer de nieuwe app verschijnt, maakte de minister niet bekend. Als eerste zullen onder andere privacy-eisen en informatiebeveiliging van de app op orde moeten zijn.

Ontwikkelaars NL-Alert-app hadden te weinig technische kennis, nieuwe app op komst

Thanks Patrick

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk