NL-Alert Controlebericht op komst: staat jouw toestel goed ingesteld?

NL-Alert Controlebericht op komst: staat jouw toestel goed ingesteld?

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Elk half jaar sturen alle Nederlandse veiligheidsregio’s een ‘controlebericht’ uit voor NL-Alert, de vervanger van het oude luchtalarm. Het eerstvolgende controlebericht zal op 7 december worden verstuurd, zo controleer je of de instellingen op jouw Android-telefoon juist ingesteld staan.

NL-Alert Controlebericht 

Toen de Nederlandse veiligheidsregio’s in 2013 besloten een eerste NL-Alert Controlebericht uit te sturen, werd deze door slechts negen procent van de Nederlandse bevolking – ouder dan 12 jaar – ontvangen. In de daaropvolgende jaren wist de Rijksoverheid middels campagnes de bekendheid te vergroten, met succes: 90 procent van alle Nederlanders ouder dan 12 jaar ontving het bericht. Dat wil niet zeggen dat de veiligheidsregio’s gaan stoppen met controleberichten. Op 7 december zal de eerstvolgende controle worden uitgevoerd, zo meldt de Rijksoverheid in een persbericht.

Het afgelopen jaar werden NL Alert-meldingen onder andere gebruikt voor de sterke muilstromen in zee, en eerder dit jaar stuurde de veiligheidsregio’s meldingen uit om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Sinds het ontstaan van NL-Alert op 14 december 2012 werden er 899 meldingen uitgestuurd voor ongeveer 450 incidenten. Deze meldingen hebben niet alleen effect op de ontvangers zelf, maar ook op hun omgeving.

‘Spoort aan tot actie’ 

Na het uitsturen van de meldingen worden bijvoorbeeld familieleden gewaarschuwd, dit gebeurde in 34 procent van de gevallen. In nog eens 11 procent van de gevallen werd contact gezocht met de buren en in 10 procent van de gevallen werden vrienden benaderd over de NL-Alert melding. Het is ontzettend belangrijk om direct in actie te komen als zo’n melding wordt uitgestuurd, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

NL-Alert Controlebericht op komst: staat jouw toestel goed ingesteld?

Steeds meer mensen krijgen de meldingen dus te zien: of je de meldingen te zien krijgt heeft echter te maken met de instellingen van jouw telefoon. In principe staan de meldingen voor ‘dreigingen’ in je directe omgeving standaard ingeschakeld. Wil je het toch nog even controleren, volg dan snel de onderstaande stappen om er zeker van te zijn dat je op 7 december rond 12:00 de Controlemelding kan ontvangen:

  1. Open het instellingen-menu;
  2.  Zoek op ‘Noodmeldingen’;
  3. Zorg ervoor dat ‘Extreme dreigingen’ en ‘Ernstige dreigingen’ staan ingeschakeld.

Als deze opties zijn ingeschakeld, dan zouden NL-Alert berichten automatisch moeten arriveren op jouw telefoon. Let er wel op dat zo’n melding gepaard gaat met luide meldingen, en dat het aan te raden is om je hoofdtelefoon af te zetten om gehoorschade te voorkomen. Heb jij al eens eerder de NL-Alert meldingen ontvangen, of heb je ze wel eens gezien op stationsborden? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

NL-Alert

NL-Alert

NL-Alert Ieder half jaar in juni en december zendt de Nederlandse overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Het NL-Alert ontvang je op ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk