NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Vandaag staat er ook een testbericht op de planning en dit kun je verwachten.

1. Wat is NL-Alert?

Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Vorig jaar werden NL Alert-meldingen onder andere gebruikt voor de sterke muistromen in zee, en de veiligheidsregio’s gebruikten het alarmmiddel om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

2. Waarom een NL-Alert testbericht?

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat jaarlijks getest wordt via een controlebericht dat om 12.00 uur naar alle smartphones verstuurd wordt. Vandaag, 7 juni 2021, wordt er ook zo'n testbericht door de overheid uitgestuurd om te kijken of iedereen deze NL Alert-berichten kan ontvangen. Ook gebruikers weten dan direct of de tekstberichten wel of niet op hun smartphone aankomen. In het bericht is overigens duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Zo weet je dat het niet om een noodsituatie gaat.

NL-Alert testbericht om 12.00 uur: 5 vragen beantwoord

3. Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen. Het alarmmiddel is gratis en anoniem. Je telefoonnummer blijft onbekend. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Dat klinkt dus anders dan een bericht via sms of WhatsApp.

4. Ik krijg geen NL-Alert testbericht binnen

Krijg je geen NL-Alert testbericht binnen? Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn:

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
  • Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerk

Krijg je het NL-Alert testbericht wel binnen maar veel later? Dat kan met de volgende redenen te maken hebben:

  • Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
  • Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerkt

5. Is er ook een NL-Alert-app?

Ja, naast het controlebericht, is er ook een officiële NL-Alert-app. De NL-Alert-app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met de Veiligheidsregio’s. De app dient als één van de alarmeringsmiddelen tijdens noodsituaties. Het is dus geen vervanging voor het controlebericht. Helaas werd er een datalek in deze app ontdekt en de overheid raadde iedereen aan om de app te verwijderen. Wanneer de nieuwe app verschijnt, is niet bekend.

Lees meer over:
NL-Alert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties