Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 officieel: dit is er verbeterd

Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 officieel: dit is er verbeterd

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Na de lancering van de Snapdragon 8 Gen 1 in december, heeft Qualcomm nu een nieuwe processor aangekondigd: Snapdragon 8 Plus Gen 1. Die plus-variant is ditmaal niet door Samsung gefabriceerd, maar door TSMC. Daarnaast is ook de midrange processor Snapdragon 7 Gen 1 aangekondigd.

Snapdragon 8 Plus Gen 1

Qualcomm volgt al jaren hetzelfde stramien als het gaat om chips: elk jaar wordt er een nieuwe processor aangekondigd, maar een half jaar daarna komt er altijd een Plus-versie van die eerder uitgebrachte chip. Nu heeft het bedrijf de Snapdragon 8 Plus Gen 1 en de midrangevariant Snapdragon 7 Plus Gen 1 aangekondigd. Bij beide processoren zijn de processor (cpu) en de graphics computing unit (gpu) verbeterd ten opzichte van hun voorganger. Hierdoor werken ze efficiënter en dat moet je merken als een apparaat gebruikt.

TSMC maakt de 4nm-chip, wat een verandering is met Snapdragon 8 Gen 1. Die processor kwam uit de fabriek van Samsung. Opvallend, want dit gaat om een plus-variant, dus een processor die direct gebaseerd is op zijn voorganger. Vreemd om middenin die tijdlijn dan voor een andere fabrikant te kiezen. Qualcomm zegt daar echter niets over. Er kunnen veel redenen voor zijn, waaronder simpelweg een betere deal kunnen maken met TSMC of iets in de aanlevering van grondstoffen.

In ieder geval is het een flinke stap vooruit voor wat betreft de processor. Volgens Qualcomm heeft Snapdragon 8 Plus Gen 1 een verbeterde efficiëntie van 30 procent op zowel de gpu als de cpu. Dat is niet alleen fijn voor de werking van het onderdeel, maar ook voor de batterijduur. Je zou er een uur langer mee kunnen gamen, 80 minuten langer mee kunnen videostreamen en 5,5 uur langer kunnen bellen. Dat is een lang gesprek. Voor muziekliefhebbers is dit ook goed nieuws: je zou soms wel 17 uur langer muziek kunnen luisteren dan met de eerdere processor van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Qualcomm

De kloksnelheid is 10 procent hoger dan bij de voorganger en datzelfde geldt voor de gpu. Ook meent Qualcomm dat zijn nieuwe paradepaardje een 20 procent stijging van de prestaties per watt en een daling van 15 procent op de energie die de SoC nodig heeft. Dat is echter alles: de chip ziet er nog steeds hetzelfde uit en heeft aan boord dezelfde Adreno 730-gpu en een Snapdragon X65-modem. Precies zoals zijn voorganger dus. Wel moeten we nog even wachten voor we dit alles in een smartphone kunnen ervaren. Gelukkig niet lang: AndroidAuthority schrijft dat de eerste telefoon met deze system-on-a-chip wordt verwacht in het derde kwartaal van 2022.

Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 officieel: dit is er verbeterd

Snapdragon 7 Gen 1

Over de andere nieuwe aankondiging, Snapdragon 7 Gen 1, kunnen we wat korter zijn. Ten eerste is het de eerste chip binnen de Snapdragon 700-serie die de naam ‘Gen’ draagt. Verder geeft Qualcomm aan dat deze octa-core chip een hoofdkern op 2,4 GHz, drie prestatiekernen op 2,36 GHz en vier efficiëntiekernen op 1,8 GHz. Welke Adreno-gpu wordt gebruikt is ook onbekend, maar wel zou het vermogen met 20 procent zijn toegenomen ten opzichte van de Snapdragon 778G. Ook zijn de machine learningprestaties met 30 procent toegenomen.

Je kunt daarnaast rekenen op QHD+-schermondersteuning op 60Hz, 200p camera-ondersteuning (via de 14-bit ISP) en Quick Charge 4 Plus om te snelladen. Hij maakt gebruik van een Snapdragon X62 5G-modem, Bluetooth 5.3 en wifi 6E. Nieuwsgierig? Dit kwartaal worden er telefoons verwacht met de chip. Sowieso zullen Oppo. Honor en Xiaomi deze gaan gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Qualcomm? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk