Koop je vanaf 20 juni een smartphone van 7 inch of groter, dan zal je merken dat daar een energielabel opzit. Het maakt deel uit van nieuwe EU-regels, die er uiteindelijk voor zullen zorgen dat smartphonemakers hun toestellen van een langer updatebeleid voorzien.

Lees verder na de advertentie.
Energielabel smartphones
Het energielabel dat je kent van witgoed, dat wordt straks ook van toepassing op smartphones. Onderdeel van de nieuwe regels, maar niet van het label zelf, is dat fabrikanten moeten zorgen voor een goede ondersteuning. Sterker nog, onderdeel ervan is dat bedrijven tenminste vijf jaar ondersteuning moeten bieden.
Lees verder na de advertentie.
De EU is vrij bepalend als het om smartphones gaat. Een paar jaar geleden werd het al verplicht om een USB-C-poort toe te passen en vorig jaar kwam de regel dat Google en Apple ook andere appwinkels moeten toelaten op hun smartphones en het makkelijker moeten maken voor appmakers om mensen buiten de Play Store en de App Store om een aankoop te kunnen doen voor hun app.
Het energielabel draait meer om duurzaamheid. We hebben hem al gespot in een doosje van een smartphone en je zal hem ook tegenkomen in bijvoorbeeld reclameuitingen. Er wordt het onderstaande verwacht op het energielabel:
- QR-code: Link naar de EPREL-database voor meer productinformatie.
- Merknaam en modelidentificatie: Vermelding van de fabrikant en het model.
- Energie-efficiëntieklasse: Schaal van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt)
- Batterijduur per laadcyclus: Hoe lang gaat de batterij mee bij één volledige lading?
- Batterijduur in laadcycli: Aantal volledige laadcycli dat de batterij aankan voordat de capaciteit onder 80% zakt (minimaal 800 cycli vereist)
- Valbestendigheid: Classificatie van de weerstand tegen vallen, zoals hoe vaak het toestel een val van 1 meter hoogte kan weerstaan zonder schade aan de functies van de telefoon.
- Repareerbaarheidsscore: Beoordeling van hoe eenvoudig het toestel te repareren is, zoals qua beschikbaarheid van onderdelen en toegankelijkheid van het design.
- IP-classificatie: Bescherming tegen stof en water, aangeduid met een IP-code (bijvoorbeeld IP68).
- Regulatienummer: Verwijzing naar de toepasselijke EU-regelgeving, zoals ‘2023/1669’.
Lees verder na de advertentie.
Updatebeleid van 5 jaar
Daarnaast moeten fabrikanten binnen 6 maanden na het verschijnen van de broncode van een grote besturingsysteemupdate zorgen voor de update (letten we op, Samsung?). Aan de andere kant doet Samsung het wel goed qua updatebeleid: veel toestellen van het merk -ook budgettelefoons- kunnen op 6 tot 7 jaar ondersteuning rekenen. Hetzelfde geldt voor de telefoons van Google en van Fairphone, die ook allemaal lange ondersteuning kennen. Vooral andere merken zullen werk aan de winkel hebben om te zorgen dat hun toestellen allemaal tenminste 5 jaar van software-updates worden voorzien. Het opvallende is dat het niet gaat om 5 jaar na de releasedatum van het toestel: vijf jaar nadat het product voor het laatst in de winkel verkrijgbaar was.
Dit nieuwe beleid gaat op 20 juni 2025 van kracht en is dan voor alle nieuwe telefoons geldig.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Haha, even op details dit stukje aanpassen misschien? Dit hebben jullie al eerder ietwat verkeerd geïnterpreteerd in een artikel nml.
"Het label is verplicht voor zowel gewone telefoons als smartphones met een aanraakscherm van 4 tot 7" en tablets met een display van 7 tot 17,4"."
https://energy-efficient-products.ec.europa.eu/product-list/smartphones-and-tablets_en
Een smartphone van 7 inch?
Nee dankje 🤣
Nou, heel graag
Belachelijke maatregel trouwens