Nieuwe distributiecijfers Android: aandeel Jelly Bean op 52%

Nieuwe distributiecijfers Android: aandeel Jelly Bean op 52%

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Androidcijfers

Er zijn ruwweg gezegd twee versies van Android, mét de Google Play Store en zónder de Google’s applicatiewinkel. Uiteraard bevatten deze cijfers alleen toestellen die over de Google Play Store beschikken, het overgrote gedeelte van de Androidtoestellen op de markt. Voorheen werden alle toestellen die de Google Play Store (of Android Market) hadden en een internetverbinding meegeteld bij de distributiecijfers. Deze toestellen sturen automatisch een berichtje naar de Google-servers om te laten weten dat ze er nog zijn en om op te vragen of de Play Store bijvoorbeeld geüpdatet moet worden. Vanaf april 2013 worden alleen smartphones en tablets meegerekend die ook daadwerkelijk de Google Play Store openen.

Actuele cijfers

Afgelopen weekend heeft Google weer nieuwe distributiecijfers vrijgegeven. Voor het eerst worden nu ook cijfers met betrekking tot Android 4.3 meegenomen.

Donut en Eclair

Zoals je kunt zien worden Android 1.5 (Donut) en 1.6 (Eclair) sinds de vorige uitgave niet meer meegenomen. Dit komt omdat de nieuwste Play Store-applicatie hier geen ondersteuning meer voor heeft. Dat wil niet zeggen dat ze niet meer gebruikt worden maar eerder verwaarloosbaar zijn. Het totaal van Android 1.5 en 1.6 is minder dan 1% aldus Google.

Froyo en Gingerbread

Froyo is behoorlijk gedaald ten opzicht van vorige maand en wel met 1%. Gingerbread daalt gestaag maar neemt nog steeds een groot stuk van de taart in beslag. Gingerbread werd op vele low-end Androidtoestellen geleverd omdat de hardware-eisen voor Ice Cream Sandwich en Jelly Bean hoger lagen. Gingerbread draaide dus soepeler op low-end toestellen. Met de komst van KitKat komt hier verandering in.

Honeycomb

Honeycomb staat nog steeds op het punt om uit te sterven maar blijft al maanden op de 0.1% steken.

Ice Cream Sandwich en Jelly Bean

Ice Cream Sandwich is 1.9% gezakt ten opzichte van vorige maand. Uit deze uitgave blijkt dat Jelly Bean blijft stijgen ten koste van oudere Androidversies. Het percentage gebruikers met Jelly Bean heeft zelfs de 50% overschreden en staat nu op 52.1%. Dat zijn de verschillende Jelly Bean-versies (4.1, 4.2, 4.3) bij elkaar opgeteld. In vergelijking tot vorige maand is Jelly Bean met maar liefst 7% gestegen. Zoals eerder genoemd, wordt Android 4.3 nu ook meegenomen.

Bij elkaar genomen hebben de laatste twee Androidversies, Ice Cream Sandwich en Jelly Bean de overhand met een marktaandeel van 71.9%.

KitKat

Android 4.4 (KitKat) staat nog niet in het rijtje. Dit komt omdat het pas vier dagen geleden is, dat het werd aangekondigd. Gelukkig heeft Google deze Androidversie op dieet gezet, zoals Sander het noemde in zijn artikel. Dat wil zeggen dat KitKat geschikt is voor toestellen met mindere specificaties dan bijvoorbeeld bij Android 4.3 het geval was. Het zou voor fabrikanten dus geen probleem moeten zijn om hun toestellen met 512 MB werkgeheugen in de toekomst te voorzien van KitKat. Deze versie zal dan hopelijk ook een groter deel van de taart in beslag nemen.

Distributiecijfers

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk