Nieuwe AI-technologie moet Google Assistent menselijker maken

Nieuwe AI-technologie moet Google Assistent menselijker maken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Assistent gaat straks natuurlijker praten, en anders dan alleen droge feiten opsommen kan Google zo een echt gesprek voeren. De nieuwe 'LaMDA'-technologie die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie (AI) moet de Assistent aan de praat krijgen.

'LaMDA' kunstmatige intelligentie

Als je aan de Assistent een vraag stelt krijg je in het beste geval een sluitend en direct antwoord. Google kan daarnaast ook zoekresultaten tonen en in het slechtste geval hoor je "Sorry, dat weet ik niet". Google wil de manier waarop we in interactie gaan met zijn Assistent verbeteren, want dankzij AI moeten conversatie veel natuurlijker worden, aldus het bedrijf.

'Language Model for Dialogue Applications', of kortweg 'LaMDA', zo heet de technologie waar Google aan werkt. Het gaat om AI waarbij de neurale netwerken een grote hoeveelheid aan natuurlijke gesprekken hebben geanalyseerd. De bedoeling is dat de Assistent niet alleen maar droge feiten meedeelt, maar ook vergelijkbaar met een mens kan praten. Bij een gesprek begin je met één onderwerp, de ander pikt erop in en zo dwaal je af naar andere zaken. LaMDA is getraind om op een logische manier in te pikken op dingen die de gebruiker zegt.

Nieuwe AI-technologie moet Google Assistent menselijker maken

Een voorbeeld van LaMDA

Verfijnen

De Assistent gaat dus met meer nuance en diepgang spreken, maar belangrijk voor Google is dat de Assistent nog altijd wel waarheden blijft zeggen. Daarnaast wil het bedrijf voorkomen dat vooroordelen in het AI-model sluipen, rekening houdend met Googles AI-principes. LaMDA is daarop nog volop in ontwikkeling zodat de technologie kan worden verfijnd en klaargestoomd voor gebruik.

Gerelateerde artikelen

Tijdens Google I/O 2021 stelde Google ook verbeteringen voor die te maken hebben met de Duplex-technologie voor de Assistent. Google kan ook wachtwoorden van gebruikers automatisch vervangen als bekend raakt dat ze gelekt zijn. De Android 12-bèta is ook voorgesteld met het nieuwe Material You-design.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk