Nexus-toestellen krijgen voortaan maandelijkse beveiligingsupdates

Nexus-toestellen krijgen voortaan maandelijkse beveiligingsupdates

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Maandelijkse updates

Om Androidfabrikanten op de hoogte te houden van potentiële beveiligingsproblemen brengt Google maandelijks een bulletin uit met beveiligingsinformatie. Dat doet het bedrijf al drie jaar, om er voor te zorgen dat fabrikanten beveiligingsupdates sneller kunnen implementeren. Het bedrijf gaat vanaf vandaag elke maand beveiligingsupdates naar Nexus-apparaten pushen.

De eerste update brengt onder andere een oplossing voor het beveiligingsprobleem rondom Stagefright, de ingebouwde videospeler van Android-apparaten. Door deze problemen is het mogelijk om voor een aanvaller op afstand alle gegevens op een smartphone in te zien. Volgens Google bevat deze eerste update oplossingen voor problemen uit de beveiligingsbulletins die het bedrijf aan fabrikanten heeft vrijgegeven sinds juli 2015.

Google laat nogmaals weten dat Nexus-toestellen minimaal twee jaar grote Android-updates zullen ontvangen en beveiligingsupdates voor de eerste drie jaar na de introductie van een toestel of 18 maanden nadat het laatste toestel via de Google Play Store verkocht is.

Andere maatregelen

Google neemt meer maatregelen dan deze maandelijkse updates. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar het Android Security Rewards-programma aan, waarmee hackers een aardige beloning krijgen voor het rapporteren van beveiligingsproblemen in Android. Die beloning kan oplopen tot tienduizenden euro's. Daarnaast worden apps in de Google Play Store al jaren gescand op kwaadaardige functies en software en worden apps ook nog eens, wanneer ze op een toestel draaien, afgeschermd van de data van andere apps.

Het bedrijf laat weten dat 'Bouncer' de beveiligingsscanner van de Google Play Store dagelijks honderden miljoenen keren apps en apparaten scant zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Zelfs apps die van buiten de Google Play Store geïnstalleerd worden, kunnen door Google worden gescand. Door deze maatregelen is Android de laatste jaren een stuk veiliger geworden, maar snelle updates blijven noodzakelijk. Het uitbrengen van maandelijkse beveiligingsupdates is hierbij een goede eerste stap, iets wat bijvoorbeeld Samsung ook inziet. Dat bedrijf kondigde ook vandaag aan, in samenwerking met providers wereldwijd, maandelijkse beveiligingsupdates voor zijn Android-apparaten uit te gaan brengen.

Bron: Official Android Blog

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk