Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Een week lang struggels...

Hoera! De Nexus 5 is 5 jaar, tijd voor een eerbetoon

· 28 oktober 2018

De Nexus 5 is over een paar dagen 5 jaar oud. Deze legendarische telefoon heeft voor echte nerds een speciaal plekje in hun hart veroverd. Als laatste eerbetoon heb ik de Nexus 5 anno 2018 een week lang als primaire smartphone gebruikt. En dat viel nog niet altijd mee...

Nexus 5 is 5 jaar

Op 31 oktober 2013 werd de Nexus 5 aangekondigd. Ik weet nog goed hoe opgewonden ik alle video's en artikelen zat te bekijken, want ik wist het zeker: dit ging mijn volgende telefoon worden. De adviesprijs van 399 euro was nog prima te behappen, zeker gezien wat je ervoor terugkreeg. Bij de MediaMarkt was eind januari 2014 de BTW-actie, waar ik toentertijd mijn Nexus 5 heb gekocht voor een prijs van 330 euro. Het toestel heb ik uiteindelijk 3,5 jaar als primaire telefoon gebruikt, waarbij je mijn bevindingen in dit artikel kan lezen. 

Nexus 5 5 jaar

Nu, in 2018, is het tijd om terug te blikken naar deze periode. Wat maakte de Nexus 5 zo speciaal en vooral: hoe houdt het toestel nog in 2018? Om achter deze antwoorden te komen heb ik mijn Nexus 5 iets langer dan een week als primaire telefoon gebruikt. Dat betekent: simkaart overzetten, smartwatch koppelen, 3 Google-accounts die synchroniseren, al mijn 100+ apps installeren en gaan. Laat ik vooropstellen dat het uitermate knap is dat deze telefoon al deze mogelijkheden nog heeft: ik kon al mijn apps nog gewoon gebruiken, alle meldingen kwamen keurig door, ik kon mijn apparaten nog gewoon koppelen et cetera. Dat is erg knap voor een toestel van onder de 400 euro die zo oud is. Toch waren er een aantal zaken die niet meevielen. 

Nexus 5 5 jaar

Simkaarthouder is half kapot

Snelheid

Laten we beginnen bij een aspect dat je meteen merkt bij een 5 jaar oude telefoon: snelheid. Alles ging net even een stuk langzamer dan ik wilde. Opzoeken welk spoor ik moest zijn om terug te komen naar huis? Klik, wacht, klik, wacht, en ah, daar moet ik heen. Ondertussen even een appje sturen, een foto maken en muziek luisteren, welke spoor was het ook alweer? Oh, de app is ondertussen op de achtergrond gesloten. En dan begint het hele riedeltje weer opnieuw. Het was echter niet altijd kommer en kwel: soms kwam de Nexus 5 verrassend snel uit de hoek, maar soms was het echt zo erg dat ik er niks mee kon. Bekijk ook onderstaand filmpje voor een situatie waarin het helemaal misging. 

De Snapdragon 800 was in zijn tijd de krachtigste processor. Als je deze kracht nu vergelijkt met hedendaagse processors dan is eigenlijk geen vergelijking mogelijk. Op AnTuTu, waarin meerdere aspecten zoals CPU, GPU en geheugensnelheid worden getest, komt het toestel op een score van 50.000. Ter vergelijking: de mid-range Snapdragon 450 uit 2017 haalt hier een score van 71.000. Hedendaagse vlaggenschepen met de Snapdragon 845 komen zelfs tot 250.000 en hoger. De Nexus 5 is niet onbruikbaar in 2018, maar je zult er wel het nodige geduld voor moeten opbrengen. Een custom rom zoals LineageOS 14.1 gebaseerd op Android 7.1.2 kan helpen om het toestel bruikbaarder te maken, zoals ik ook op mijn telefoon heb gezet. 

Nexus 5 5 jaar

Algemene ervaring

Naast de snelheid waren er nog een aantal andere dingen die me opvielen, zowel positief als negatief. Laten we beginnen bij de positieve kant. Het formaat van de Nexus 5 is lekker handzaam. Je kan hem makkelijk met één hand bedienen. Het 4,95 inch scherm was voor zijn tijd groot, maar nu kijken we daar niet meer van op. Sterker nog, ik vond het scherm nogal klein aanvoelen, al is dit natuurlijk persoonlijk. 

Nexus 5 naast de OnePlus 6

De Nexus 5 had nog geen vingerafdrukscanner, en zoiets mis je algauw. Ontgrendelen of bankieren zonder de scanner is gewoon een langzamer proces. De poort aan de onderzijde van de Nexus 5 is nog Micro-USB: USB Type-C was nog geen ding in 2013. Dat was even al m'n kabels afstoffen en goed kijken wat boven en onder ook alweer is.

Nexus 5 5 jaar

Gravel blijft ook steken in de speakers

Een ander typisch ouderdomverschijnsel is het verdwijnen van de zogenoemde 'oleophobic coating.' Als je daar nog nooit van gehoord hebt: dit is de laag op je scherm die vingervet en dus vingerafdrukken tegengaat. Deze laag slijt door de jaren heen. Hoe ouder je telefoon wordt, hoe sneller de vingerafdrukken blijven staan. Ik was dus meer dan gewoonlijk mijn scherm aan het poetsen. 

De hindernissen

Naast de wisselende snelheid waren er nog een aantal minder positieve aspecten. De eerste is de accuduur. Nu heb ik een paar jaar terug al een nieuwe accu in de Nexus 5 gezet, maar had dit niet echt een effect. Je moet er vandaag de dag vanuit gaan - met mijn zware gebruik - dat je een halve dag doorkomt met de accu van 2.300 mAh. Je powerbank is dan ook je beste vriend! 

Nexus 5 5 jaar

Iets wat na 3 dagen gebruik ineens gebeurde was het wegvallen van mijn Wi-Fi. Wat ik ook heb geprobeerd: de Nexus 5 kon niet langer dan een paar minuten verbinden met Wi-Fi. LineageOS was niet de schuldige, apps waren niet de schuldige, dus het lijkt hier op een hardwarematig falen te gaan. De hotspot-functie werkte bijvoorbeeld ook niet meer. Het lijkt erop dat deze Nexus 5 echt op zijn laatste benen loopt...

Toch heb ik mijn testperiode stug doorgezet: dan maar op 4G en geen filmpjes kijken of gamen. Over gamen gesproken: dit gaat nog redelijk. Asphalt 9 op normale kwaliteit doet het net aan, en dat is eigenlijk al een hele prestatie. Lichtere games zullen geen probleem vormen. 

Camera

Als laatste doen we een korte vergelijking met de OnePlus 6 op camera-gebied. En je verwacht het niet, maar de Nexus 5 wordt vooral hier compleet omver geblazen. In de serie hieronder is de linkerfoto van de Nexus 5, en de rechter van de OnePlus 6. 

Conclusie

Een Nexus 5 als primaire telefoon in 2018 gebruiken is geen makkelijke opgave. De wisselingen in snelheid, de slechte accuduur, het niet kunnen gebruiken van Wi-Fi... het zijn allemaal hindernissen waar je tegenaan loopt. Aan de andere kant is het kleine formaat verfrissend, en functioneert deze 5 jaar oude telefoon van onder de 400 euro nog verder naar behoren. Daarom was deze 'trip down memory lane' ontzettend leuk om te doen en laat het bovendien zien hoeveel vooruitgang we de laatste jaren hebben geboekt. 

De nieuwste artikelen over Nexus 5

Het grote overzicht van smartphone-bescherming: wat is voor jou het beste?

Nexus 6P en Nexus 5X krijgen laatste beveiligingspatch, het einde van de laatste Nexus?

Nexus 5 krijgt niet-officiële Android Oreo-build

Nexus 5 krijgt Android 7.1 via CyanogenMod 14.1

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (19)
Bezig met laden van reacties...